Έχουμε ακούσει πολλές δικαιολογίες και επιχειρήματα.  Με άλλα γελάσαμε, με άλλα απελπιστήκαμε, ενώ με άλλα απλά σιωπήσαμε γιατί καταλάβαμε πως ο διάλογος είναι μάταιος. Δείτε τα 12 πιο συχνά επιχειρήματα ενός παμφάγου, που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει και τις απαντήσεις τους.

1.Δε θα παίρνω αρκετή πρωτεΐνη

Ένα από τα πιο κλασικά «επιχειρήματα» που έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές είναι εκείνο της «πρωτεΐνης».

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση καθώς οι vegans παίρνουν όση πρωτεΐνη χρειάζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Ευτυχώς υπάρχουν αμέτρητοι vegan αθλητές, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ, χρυσών μεταλλίων, κλπ. Συνεπώς, το επιχείρημα της ανεπαρκούς πρωτεΐνης, είναι τελείως ανυπόστατο.

Διαβάστε επίσης:
Καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες οι χορτοφάγοι;
Φυτικές και άκρως ωφέλιμες πρωτεΐνες!

2. Τα λιοντάρια σκοτώνουν και εκείνα ζώα

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις με αυτό το «επιχείρημα».
α) Τα λιοντάρια ΔΕΝ είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς κρέας ενώ ο άνθρωπος είναι. Τα λιοντάρια το κάνουν για επιβίωση ενώ ο άνθρωπος για ευχαρίστηση.
β) Με την ίδια λογική ακριβώς, αμέτρητα ζώα ΔΕΝ σκοτώνουν άλλα ζώα, καθώς είναι χορτοφάγα. Άρα γιατί να μη σταματήσετε και εσείς να τρέφεστε με ζώα όπως κάνει π.χ. ο γορίλας; Γιατί να αποτελεί το λιοντάρι σημείο αναφοράς;

γ) Το λιοντάρι δεν διαθέτει αναπτυγμένη κριτική σκέψη όπως ο άνθρωπος. Συνεπώς, δεν διαθέτει και ηθικούς κώδικες ώστε να ξεχωρίζει το λάθος και το σωστό. Ο άνθρωπος πάλι, είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
δ) Τα λιοντάρια κάνουν και άλλα πράγματα πέραν του να κυνηγάνε άλλα ζώα. Π.χ. μυρίζουν τα γεννητικά όργανα το ένα του άλλου.

Οπότε, ακούγεται ολίγον συμφεροντολογικό να διαλέγεις ΜΙΑ και μόνο ιδιότητα του λιονταριού ώστε να επιχειρηματολογήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Ισχύει ότι εφόσον η θανάτωσή ζώων για φαγητό υπάρχει στη φύση το να τρώμε κρέας είναι κάτι σωστό;

3. Και τα φυτά αισθάνονται πόνο

Κάτι το οποίο φυσικά δεν στηρίζεται σε καμία επίσημη έρευνα. Όποιος ανακάλυπτε τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία τα φυτά αισθάνονται πόνο, αυτομάτως θα ήταν και υποψήφιος για νόμπελ βιολογίας. Με τα μέχρι σήμερα λοιπόν επιστημονικά δεδομένα, τα φυτά δεν είναι σε θέση να αισθάνονται πόνο καθώς δε διαθέτουν νευρικό σύστημα και εγκέφαλο. Ακόμα όμως και αν τα φυτά πονάνε, τότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να γίνεις vegan, καθώς η παραγωγή κρέατος προϋποθέτει τον «πόνο και το βασανισμό» πολλών περισσότερων φυτών.

Διαβάστε επίσης:
Και τα φυτά υποφέρουν. Άρα το να τρως φυτά είναι το ίδιο με το να τρως κρέας!

4. Το έκαναν οι πρόγονοί μας

Όπως επίσης σκότωναν γέρους, παιδιά, έσερναν τις γυναίκες από το μαλλί πίσω στη σπηλιά, κτλ. Το ότι έκαναν κάτι οι πρόγονοι μας λοιπόν μάλλον δεν είναι και τόσο καλό επιχείρημα καθώς όλα τα παραπάνω έχουν απαγορευτεί σήμερα.


Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ανθρωπολόγων που μελέτησαν ανθρώπινα κρανία, είναι εξαιρετικά πιθανό οι πρώτοι μας πρόγονοι να μην ήταν παμφάγοι αλλά καρποφάγοι και φρουτοφάγοι όπως οι σημερινοί γορίλες.

Διαβάστε επίσης:
Ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Αλήθεια ή ψέμα;

5. Δε θα αλλάξει κάτι στον κόσμο αν γίνω εγώ vegan

Είναι, πιστεύουμε, δεδομένο πως με αυτόν τον τρόπο σκέψης η ανθρωπότητα δε θα είχε αλλάξει τίποτα και δε θα είχε καν εξελιχθεί. Όλα θα έμεναν στάσιμα σε όλους τους τομείς, καθώς ο καθένας θα πίστευε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα σε οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτή η ματαιοδοξία δεν οδηγεί πραγματικά πουθενά.

Επίσης, θα έπρεπε όποιος συμπορεύεται με την παραπάνω τοποθέτηση να γνωρίζει πως κάθε άνθρωπος που γίνεται vegan ήδη ξεκινάει να σώζει ζωές, για τον πολύ απλό λόγο πως αυξάνει τη ζήτηση σε φυτικές τροφές ενώ μειώνει τη ζήτηση σε ζωικές. Απλές, βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης.

Διαβάστε επίσης:
Εκατομμύρια λιγότερα ζώα θανατώθηκαν πέρυσι λόγω μείωσης κατανάλωσης κρέατος

6. Είμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας

Για αυτό το επιχείρημα υπάρχουν αμέτρητοι, πραγματικοί κυνηγοί που έχουν διαφορετική άποψη. Και όταν λέμε κυνηγοί σίγουρα δεν εννοούμε αυτούς με την καραμπίνα.

Ο άνθρωπος είναι στην κορυφή της τεχνητής τροφικής αλυσίδας που έχει δημιουργήσει. Χρησιμοποιώντας όπλα, παγίδες, κτλ. Όλα αυτά, νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι είναι τεχνητά μέσα και όχι φυσικά. Η φύση δεν δημιούργησε τον άνθρωπο με ένα τόξο στο χέρι, πόσο μάλλον με ένα σύγχρονο όπλο. Χωρίς την τεχνητή λοιπόν βοήθεια, ο άνθρωπος στην τροφική αλυσίδα θα ήταν πραγματικά πάρα πολύ χαμηλά, καθώς θα τον κυνηγούσαν όλα τα σαρκοφάγα ζώα, ενώ με γυμνά χέρια δε θα ήταν σε θέση να πιάσει ούτε σκίουρο, ιδιαίτερα να τον μασήσει ζωντανό.

Και για τους λάτρεις της άποψης ότι: «έχουμε όμως μυαλό, συνεπώς μπορεί να μην έχουμε νύχια, κοφτερά δόντια και τη δύναμη ενός λύκου, αλλά έχουμε την ικανότητα να φτιάχνουμε όπλα», η απάντησή μας είναι: έχουν παίξει πολλά video games και έχουν κερδίσει πολλά achievements. Η ζωή και η φύση όμως δεν είναι παιχνίδια και σίγουρα δε δημιούργησαν τον άνθρωπο με λογική βιντεοπαιχνιδιού. Δεν είχαν «κατά νου» να του βάλουν κάποιο “Quest” ή κάποια «ειδική αποστολή» ώστε ενώ ο άνθρωπος γεννήθηκε ανίκανος να κυνηγήσει με φυσικούς τρόπους, αργότερα να «ανακάλυπτε κάποια μυστική μέθοδο κυνηγιού». Μήπως όταν ο άνθρωπος κατασκεύασε το πρώτο του όπλο εμφανίστηκε στον αέρα κάποιο αιωρούμενο μήνυμα: «Congratulations, achievement unlocked: Hunter»;

Διαβάστε επίσης:
Ο μύθος της τροφικής αλυσίδας
Καταρρίφθηκε ο μύθος – Δεν βρίσκεται ο άνθρωπος στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας
Humans Aren’t At The Top Of The Food Chain

7. «Ναι αλλά αν ήσουν σε ένα έρημο νησί ναυαγός…;»

Και αν ζούμε σε ένα μάτριξ; Ή μέσα στο όνειρο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία Inception;

Εσείς από την άλλη; Αν βρισκόσασταν ναυαγοί σε έναν πλανήτη έπειτα από διαγαλαξιακό ταξίδι, και στον πλανήτη αυτόν υπήρχαν μόνο φρούτα;

Διαβάστε επίσης:
Τι θα έκανε ένας βίγκαν αν ήταν ναυαγός σε ερημονήσι; Δεν θα έτρωγε κρέας;

 8. Αν γίνουμε όλοι vegans τότε τα ζώα που εκτρέφαμε θα πλημμυρίσουν τον πλανήτη.

Φυσικά και όχι. Ο μόνος λόγος για τον οποίον τα ζώα εκτροφής είναι τόσα πολλά είναι επειδή ο άνθρωπος τα πολλαπλασιάζει συνεχώς με τεχνητή γονιμοποίηση. Αν σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό, τότε οι πληθυσμοί τους θα αρχίσουν άμεσα να μειώνονται.

Διαβάστε επίσης:
Ισχύει ότι αν δεν τρώμε τα εκτρεφόμενα ζώα θα υπάρξει υπερπληθυσμός;

9. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι vegan. Δε βρίσκεις ποτέ τίποτα να φας.

Ζούμε πλέον στο 2018. Όντως είναι τόσο δύσκολο να είσαι vegan; Τα χορτοφαγικά εστιατόρια και καταστήματα ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο. Τα σούπερ μάρκετ φέρνουν όλο και περισσότερες vegan επιλογές. Το δε διαδίκτυο έχει γεμίσει κάθε λογής συνταγές για απίστευτα vegan πιάτα, αλμυρά και γλυκά, vegan φαγητά για κάθε γούστο και προτίμηση, κάθε μαγειρική ικανότητα και βαθμό δυσκολίας. Εσύ ακόμα δυσκολεύεσαι;

10. Το κρέας είναι νόστιμο.

Ακόμη και αν είναι νόστιμο, για να παραχθεί χρειάζεται το βασανισμό, την κακοποίηση και αργότερα τη σφαγή ενός συναισθανόμενου, αθώου πλάσματος. Ενός πλάσματος που αισθάνεται το ίδιο με τον σκύλο ή τη γάτα σου και θα ήθελε την ίδια αγάπη και τα ίδια χάδια από σένα. Αν βάλεις σε μια ζυγαριά τη ζωή ενός πλάσματος στη μια μεριά και τη γεύση σου στην άλλη, ξέρουμε πολύ καλά προς ποια μεριά θα γείρει. Η αξία της ζωής είναι ανεκτίμητη.

Τέλος, η vegan κουζίνα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα φαγητά που περιέχουν κρέας και άλλα ζωικά. Για αυτό άλλωστε το burger που ανακηρύχτηκε ως το πιο γευστικό burger του κόσμου, ήταν …vegan!

Διαβάστε επίσης:
The Best Burger of the Year Has No Meat in It
Vegan Burger Trumps Meat for Title of Best Burger 2017

11. Έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα να λύσουμε από τα ζώα.

Αν και το θέμα το οποίο θέτει ο βιγκανισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα, καθώς έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος (η παραγωγή κρέατος βάση ερευνών είναι απίστευτα καταστροφική για το περιβάλλον), ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στον κόσμο.

Αυτό λοιπόν πώς ακριβώς εμποδίζει τον οποιονδήποτε να γίνει vegan ενώ επιλύει τα λοιπά ατομικά, κοινωνικά, εθνικά, πολιτικά και άλλα προβλήματα;

Ευτυχώς, είμαστε ζώα με ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διευθετούμε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Το να ασχοληθούμε λοιπόν και με το θέμα κακοποίησης των ζώων, ενώ παράλληλα ασχολούμαστε και με άλλα ζητήματα, δε φαντάζει ιδιαίτερα σύνθετη ενέργεια. Με την ίδια λογική βέβαια, αν κάποιος έδινε χρήματα σε έναν άστεγο θα έπρεπε να τον κατακρίνουμε, καθώς έχουμε με «πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε», όπως π.χ. με την καταπολέμηση του καρκίνου ή την έξοδο της χώρας από την κρίση, κλπ.

Διαβάστε επίσης:
Είναι αλήθεια ότι οι βίγκαν δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που υποφέρουν;
Τι σημαίνει το να τρως κρέας

12. Δεν είναι όλα τα σφαγεία σαν αυτά που μας δείχνετε στα διάφορα βίντεο.

Αυτό δεν ισχύει. Αυτός ακριβώς είναι ο κανόνας όταν μιλάμε για βιομηχανία παραγωγής κρέατος. Τα βίντεο προέρχονται από χώρες της Δύσης, όπως π.χ. τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελλάδα, κτλ και όχι μόνο από χώρες της Ανατολής ή της Αφρικής. Αν λοιπόν στις χώρες της Δύσης, οι οποίες υποτίθεται πως είναι πιο αναπτυγμένες κοινωνικά και οικονομικά, συμβαίνουν αυτά που δείχνουν τα βίντεο, τότε μιλάμε για κανόνα και όχι εξαιρέσεις.

(Σε περίπτωση που δεν έχετε ιδέα περί τι είδους βίντεο μιλάμε, θα σας είναι εξαιρετικά εύκολο να πάρετε μια γεύση κάνοντας την προσωπική σας έρευνα, προσοχή γιατί οι εικόνες μπορεί να σας σοκάρουν).

Αλλά ας υποθέσουμε πως η κακοποίηση που υφίσταται ένα ζώο πριν το τέλος του είναι ανύπαρκτη. Υπάρχει άραγε από εκεί και ύστερα ανθρώπινος (humane/συμπονετικός) τρόπος για να σφάξεις ή να εκτελέσεις, αν θέλετε, κάποιον; Υπάρχει «ανθρώπινη»((humane/συμπονετική) δολοφονία; Η λέξη «humane» είναι λέξεις με θετική σημασία και χαρακτηρίζουν καλές και όμορφες πράξεις ή συμπεριφορές. Πώς θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την αφαίρεση της ζωής;

Διαβάστε επίσης:
Μύθος: Οι σκηνές από σφαγεία που δείχνουν οι βίγκαν είναι μεμονωμένα περιστατικά
ΜΥΘΟΣ: Τα σφαγεία υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τα ζώα δεν υποφέρουν
Είναι αλήθεια ότι στα ελληνικά σφαγεία τα ζώα δεν κακοποιούνται;
Εγώ δεν τρώω κρέας από εκτροφεία, αλλά από δικό μου άνθρωπο στο χωριό

Πηγή: http://www.onegreenplanet.org/lifestyle/excuses-for-not-eating-vegan-and-my-responses/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια