Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τις φραγκοσυκιές αποκλειστικά με τα φραγκόσυκα. Το καλοκαιρινό φρούτο που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα super foods. Και ναι είναι αλήθεια ότι το φραγκόσυκο είναι ένα υπέροχο φρούτο (τουλάχιστον για τους μύστες που γνωρίζουν πώς να το απολαύσουν). Δεν είναι όμως το μόνο δώρο της φραγκοσυκιάς.

Αυτός ο κάκτος χωρίς αγκάθια (οι ήμερες φραγκοσυκιές δεν έχουν αγκάθια), έχει και πολλές άλλες χρήσεις. Τα φύλλα, όταν είναι νεαρά, του μπορούν να μαγειρευτούν όπως τα φασολάκια. Επίσης περιέχουν ένα ζελέ όπως αυτό της αλόης (με πιο ευεργετικές ιδιότητες όμως για το δέρμα). Παράλληλα όπου φυτεύονται οι φραγκοσυκιές εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους. Και, ταυτόχρονα, δρουν ως αντιπυρική ζώνη.

Ο κατάλογος με το πόσο χρήσιμη είναι η φραγκοσυκιά είναι πραγματικά ατελείωτος. Θα μπορούσαμε π.χ. να σας αναφέρουμε ότι αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιομάζας. Παρόλα αυτά θα αναφερθούμε σε κάτι που ενδιαφέρει εμάς τους βίγκαν. Ναι λοιπόν! Η φραγκοσυκιά, εκτός από τα φραγκόσυκα θα μας δίνει πλέον και κάτι ακόμη. Βίγκαν δέρμα!

Μέχρι τώρα τα μόνα φυτικά δέρματα που είχαμε υπόψη μας ήταν κάποια από φελλό και ανανά. Πλέον όμως έχουμε και μια νέα παρουσία. Το Desserto ένα brand από το Μεξικό (την πατρίδα των κάκτων), το οποίο πήρε τα φύλλα της φραγκοσυκιάς και δημιούργησε ένα αγνό, φυσικό, cryelty-free δέρμα. Ένα δέρμα το οποίο δεν προέρχεται από κάποιο πλάσμα που υπέφερε με φρικτό τρόπο. Η συγκεκριμένη είδηση έκανε πάταγο, όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια πολύ καινοτόμα ιδέα αλλά γιατί αυξάνει τις δυνατότητες της βιομηχανίας δερμάτων να γίνουν ακόμα πιο βιώσιμες.

Η δημιουργία βέβαια του δέρματος αυτού, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και αρκετών προσπαθειών από τους υπεύθυνους της εταιρείας. Παρόλα αυτά οι κόποι τους απέδωσαν. Κατάφεραν την παραγωγή ενός υλικού με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν αυθεντικό ή συνθετικό δέρμα! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι, χάρη στη βιολογική σύνθεσή του, αναπνέει όπως και το ζωικό δέρμα.

Μάλιστα το δέρμα από κάκτο δεν πληροί απλώς όλες τις προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί σε ρούχααξεσουάρέπιπλα και αξεσουάρ αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα είναι και εν μέρει βιοδιασπώμενο ενώ έχει προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια ! Ευέλικτο, δροσερό και ανθεκτικό το δέρμα από φραγκοσυκιά μπορεί να αναδειχθεί σε άξιο αντικαταστάτη του ζωικού δέρματος. Όπως βέβαια και κάθε συνθετικού υλικού που μιμείται το δέρμα!

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια