Πολλοί φίλοι της σελίδας μας ρωτάνε για τα πρόσθετα που βρίσκουμε στα συστατικά των τροφίμων. Τα γνωστά μας Ε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τα πρόσθετα αυτά είναι βίγκαν ή όχι; Και πώς μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε ώστε, αν είναι ζωικά, να αποφεύγουμε τα προϊόντα που τα περιέχουν.

Καταρχάς να σας πούμε να μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για το θέμα. Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα πρόσθετα αυτά στην ίδια κατηγορία με τα ίχνη από γάλα ή αβγό που μπορούν να υπάρχουν σε ένα τρόφιμο. Ίχνη που, καμιά φορά, προκύπτουν επειδή ένα τρόφιμο παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις που παρασκευάζουν και ζωικά.

Η ποσότητα των πρόσθετων αυτών σε κάθε τρόφιμο είναι πραγματικά απειροελάχιστη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καλό είναι να τα αποφεύγουμε εφόσον πρόκειται για κάτι ζωικό. Απλώς να θυμόμαστε ότι, όπως πάντα, τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Δεν είναι το ίδιο να φάει κάποιος μια μπριζόλα με το να φάει ένα φυτικό τρόφιμο το οποίο έχει κάποια μόρια ζωικής ουσίας.

Ένας εύκολος τρόπος να βλέπετε αν ένα τρόφιμο είναι βίγκαν ή όχι είναι να χρησιμοποιείτε τον Vegan Scanner που έχουμε δημιουργήσει για εσάς. Απλώς σκανάρετε το barcode του προϊοντος και βλέπετε αν κάποιο συστατικό του (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν πρόσθετων), έχει ζωική προέλευση.

Δείτε εδώ πώς λειτουργεί η εφαρμογή:

Παρόλα αυτά, θα παραθέσουμε και εδώ ποια πρόσθετα είναι ή δεν είναι βίγκαν ώστε αν δεν έχετε κατεβάσει τον Vegan Scanner να μπορείτε να το ελέγξετε.

Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει, είναι τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα πρόσθετο ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να είναι ζωικής προέλευσης. Η θέση των Greek Vegans στο θέμα αυτό είναι ότι, εφόσον πρόκειται για απλό ενδεχόμενο και οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε είναι απειροελάχιστες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρόφιμο ως βίγκαν.

Ο λόγος είναι απλός. Οι φυτικές πρώτες ύλες είναι, κατά κανόνα, πολύ πιο φθηνές από τις ζωικές. Αν ένας παραγωγός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε φυτική και ζωική πρώτη ύλη για να φτιάξει κάτι, σχεδόν πάντα θα επιλέξει τη φυτική που είναι και φθηνότερη. Συνεπώς, οι πιθανότητες το πρόσθετο να είναι ζωικό είναι πραγματικά ελάχιστες.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που ένα πρόσθετο θα μπορούσε να παρασκευαστεί από ζωικά παραπροϊόντα εκτός από φυτικές πρώτες ύλες. Εκεί το κόστος θα μπορούσε να είναι αντίστοιχο με το φυτικό.

Εδώ όμως μιλάμε για κάτι πολύ εξειδικευμένο και σπάνιο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι, εφόσον πρόκειται για παραπροϊόντα, δεν πρόκειται για ουσιαστική χρηματοδότηση της βιομηχανίας ζωικών. Τα παραπροϊόντα αυτά θα υπήρχαν ούτως ή άλλως. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση δηλαδή, μόνο έμμεσα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ενισχύεται η κτηνοτροφία. Αλλά, δυστυχώς, έμμεσα την στηρίζουμε και με το να πληρώνουμε φόρους (που πηγαίνουν σε επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους) και με έναν σωρό άλλους τρόπους. Ας μην είμαστε αφελείς λοιπόν, πιστεύοντας ότι αν δεν επιλέξουμε κάποιο τρόφιμο το οποίο έχει ένα πρόσθετο το οποίο ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να προέρχεται από ζωικά προϊόντα βοηθάμε τα ζώα.

Στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε τη φυτική διατροφή προσιτή και εύκολο να υιοθετηθεί. Αν αρχίσουμε να λέμε σε όσους προσπαθούν να γίνουν βίγκαν ότι πρέπει να απορρίπτουν και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ένα πρόσθετο για το οποίο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι έχει ζωική προέλευση, κάνουμε τον βιγκανισμό απρόσιτο.

Όπως έχουμε γράψει και για τη βιταμίνη D3 σε βίγκαν τρόφιμα:

"Αν αποφασίσουμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας οτιδήποτε έχει έστω και κάποια μόρια ζωικών ουσιών, στην πραγματικότητα δεν βοηθάμε τα ζώα. Απλώς κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολη. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλοί βίγκαν δυστυχώς, θέλουν να αισθάνονται υπέροχα ξεχωριστοί. Οπότε τέτοιοι περιορισμοί οι οποίοι τους διαχωρίζουν από τους ψευτοβίγκαν όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν, είναι βούτυρο (ή μάλλον βίγκαν μαργαρίνη χωρίς ζωική D3) στο ψωμί τους.

Για τον περισσότερο κόσμο όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Το να κάνουν την μετάβαση στον βιγκανισμό σε μια χώρα όπου οι επιλογές για τους βίγκαν είναι τόσο λίγες μπορεί να είναι ήδη αρκετά δύσκολο γι' αυτούς. Το να φορτωθούν με έναν ακόμη περιορισμό για κάτι τόσο επουσιώδες όσο μερικά μόρια ζωικής προέλευσης σε μια πληθώρα τροφών, τους κάνει τη ζωή αρκετά πιο δύσκολη."

Σκεφτείτε πόσα προϊόντα μπορεί να έχουν κάποιο πρόσθετο. Αν αποφασίσουμε ότι αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούμε να τα ακουμπήσουμε επειδή κάποιο από τα πρόσθετα που έχουν ενδέχεται να είναι από ζωικό παραπροϊον, αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνουμε δραματικά τον ήδη περιορισμένο αριθμό των προϊόντων που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Το θέμα είναι ότι αντί να εστιάσουμε στην "μεγάλη εικόνα", που είναι η μείωση των θυμάτων της κτηνοτροφίας, εστιάζουμε σε ανούσια πράγματα, σε μάχες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για τα ζώα, κάνοντας την ζωή του μέσου βίγκαν σημαντικά πιο απαγορευτική και δύσκολη.

Στην ουσία υπονομεύουμε τον αγώνα που κάνουμε για τα ζώα όταν, στο τέλος της ημέρας, δεν εστιάζουμε στο πόσα ζώα κακοποιήθηκαν και θανατώθηκαν, αλλά στο δόγμα της απόλυτης αποχής ή του πολέμου εναντίον κάποιας βιομηχανίας. Καλό είναι να κάνουμε στρατηγικές κινήσεις και να βάλουμε στο επίκεντρο τα ζώα και την φύση και όχι - για άλλη μια φορά - τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουν την ανάγκη της κοινωνικής ταυτότητας, δηλαδή να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα και ότι είναι αποδεκτοί από αυτήν. Εν συνεχεία, ως αποδεκτά μέλη της ομάδας αυτής μπορούν να αρχίσουν να την υπερασπίζονται και να διαδίδουν τις ιδέες της.

Όταν βάζουμε πολύ υψηλά τον "πήχη" ώστε ελάχιστοι να τον περνάνε τότε, ναι μεν εξυψώνουμε το εγώ μας, αλλά μειώνουμε τα άτομα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέλη της ομάδας αυτής. Κατά συνέπεια κάνουμε ζημιά στην ομάδα αυτή όταν από "υπερβάλλοντα ζήλο" ή φανατισμό απαγορεύουμε στους άλλους τέτοια προϊόντα.

Η πλήρης αποχή είναι ουτοπία στις σημερινές συνθήκες. Είναι ένας δευτερεύων αγώνας που δεν έχει έρθει ακόμα ο καιρός του καθώς σήμερα δεν σκοτώνονται επιπλέον ζώα για χάρη των φθηνών παραπροϊόντων

Ας μην ξεχνάμε ότι Vegan είναι αυτός που κάνει το λιγότερο κατά το δυνατό κακό και όχι το καθόλου, καθώς αυτό θα τον έκανε εξ΄ορισμού υποκριτή ακόμη και ένα μυρμήγκι αν πατούσε στην ζωή του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε οτιδήποτε ζωικό όταν έχουμε την επιλογή. Ούτε να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων είναι αμελητέα και ασήμαντη.

Σημαίνει όμως ότι αντιλαμβανόμαστε τους υπαρκτούς περιορισμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας βίγκαν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τη βίγκαν στάση ζωής με καχυποψία ή αρνητικότητα. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε επιπλέον εμπόδια στη ζωή μας. Αν ένα τσουρέκι ενδέχεται να έχει μερικά μόρια ζωικών, δεν χάθηκε ο κόσμος. Φυσικά θα προσπαθήσουμε να μην έχει κανένα (ο παραγωγός του δηλαδή να προτιμήσει πρόσθετα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα φυτικά) αλλά θα το απολαύσουμε χωρίς ενοχές.

Μη βίγκαν πρόσθετα:
x E120 – Καρμίνιο
x E441 – Ζελατίνη
x E542 – Βρώσιμη Φωσφατάση Οστών
x E901 – Κερί μέλισσας
x E904 – Σελάκ. Προέρχεται από τις εκκρίσεις του εντόμου Laccifer Lacca Kerr
x E910 – L-κυστεΐνη
x E913 – Λανολίνη
x E920 – L-κυστεΐνη
x E921 – L-κυστεΐνη
x E966 – Λακτιτόλη. Προέρχεται από τον ορό του γάλακτος

Βίγκαν Πρόσθετα (πηγή: https://elated.co.za/which-e-numbers-are-vegan)

Χρωστικές τροφίμων
E100, E101, E101a, E102, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E111, E121, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E141, E142, E143, E150a, E150b, E150c, E150d, E151, E152, E154, E155, E160a, E160b, E160c, E160d, E160e, E160f, E161a, E161b, E161c, E161d, E161e, E161f, E162, E163, E170, E171, E172, E173, E174, E175, E180, E181

Συντηρητικά
E200, E201, E202, E203, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E219, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E231, E232, E233, E234, E235, E236, E237, E238, E239, E240, E242, E249, E250, E251, E260, E261, E262, E263, E264, E280, E281, E282, E283, E284, E285, E290, E296, E297

Αντιοξειδωτικά
E300, E301, E302, E303, E304, E306, E307, E308, E309, E310, E311, E312, E315, E316, E317, E318, E319, E320, E321, E329, E330, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E338, E339, E340, E341, E343, E350, E351, E352, E353, E354, E355, E356, E357, E363, E365, E366, E367, E370, E375, E380, E381, E385, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407, E407a, E410, E412, E413, E414, E415, E416, E417, E418, E420, E421, E425, E440, E444, E445, E450, E451, E452, E459, E460, E461, E462, E463, E464, E465, E466, E468, E469

Αντισυσσωµατικοί παράγοντες
E500, E501, E503, E504, E507, E508, E509, E510, E511, E512, E513, E517, E518, E519, E520, E521, E522, E523, E524, E525, E526, E527, E528, E529, E530, E535, E536, E538, E540, E541, E543, E544, E545, E550, E551, E552, E553b, E554, E555, E556, E558, E559, E574, E575, E576, E577, E578, E579

Ενισχυτικά γεύσης
E620, E621, E622, E623, E624, E625, E626, E628, E629, E630, E632, E633, E634, E636, E637

Διάφορα
E900, E902, E903, E905, E905a, E905b, E905c, E906, E907, E908, E912, E914, E915, E922, E923, E924, E925, E926, E927, E297b, E928, E930, E938, E939, E940, E941, E942, E943a, E943b, E944, E948, E949, E950, E951, E952, E953, E954, E955, E957, E959, E965, E967, E999, E1103, E1105, E1106, E1107, E1108, E1109, E1110, E1111, E1112, E1113, E1114, E1115, E1116, E1117, E1118, E1119, E1120, E1121, E1122, E1123, E1124, E1125, E1126, E1127, E1128, E1129, E1130, E1131, E1132, E1133, E1134, E1135, E1136, E1137, E1138, E1139, E1140, E1141, E1142, E1143, E1144, E1145, E1146, E1147, E1148, E1149, E1150, E1151, E1152, E1153, E1154, E1155, E1156, E1157, E1158, E1159, E1160, E1161, E1162, E1163, E1164, E1165, E1166, E1167, E1168, E1169, E1170, E1171, E1172, E1173, E1174, E1175, E1176, E1177, E1178, E1179, E1180, E1181, E1182, E1183, E1184, E1185, E1186, E1187, E1188, E1189, E1190, E1191, E1192, E1193, E1194, E1195, E1196, E1197, E1198, E1199, E1200, E1201, E1202, E1400, E1401, E1402, E1403, E1404, E1410, E1412, E1413, E1414, E1420, E1421, E1422, E1430, E1440, E1441, E1442, E1450, E1451, E1505, E1510, E1518, E1520

Πρόσθετα τα οποία ενδέχεται να έχουν ζωική προέλευση (Πηγή: https://elated.co.za/which-e-numbers-are-vegan). Θα πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν πάντα τα πρόσθετα αυτά ΔΕΝ έχουν ζωική προέλευση. Η πιθανότητα δηλαδή να προέρχονται από ζώα, είναι πραγματικά απειροελάχιστη. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή ότι στη βιβλιογραφία (http://14dim-kalam.mes.sch.gr/prostheta/arxeia/e.pdf), το σύνολο των προσθέτων που αναφέρονται πιο κάτω αναφέρονται ως μη ζωικά.

E153 – Άνθρακας
E161 g – Κανθαξανθίνη
E161h – Ζεαξανθίνη
E161i – Κιτρονοξανθίνη
E161j – Ασταξανθίνη
E252 – Νιτρικο κάλιο
E270 – Γαλακτικό οξύ
E322 – Λεκιθίνη
E325 – Γαλακτικό νάτριο
E326 – Γαλακτικό Κάλιο
E327 – Γαλακτικό ασβέστιο
E422 – Γλυκερόλη
E430 – Πολυοξυαιθυλαινικός (8) εστέρας του στεατικού οξέος
E431 – Πολυοξυαιθυλαινικός (40) εστέρας του στεατικού οξέος
E432 – Πολυοξυαιθυλαινικός-20 εστέρας της σορβιτόλης µε το µονολαουρικό οξύ Πολυσορβιτόλη 20
E433 – Πολυοξυαιθυλαινικός-20 εστέρας της σορβιτόλης µε το µονοελαϊκό οξύ
Πολυσορβιτόλη 80
E434 – Πολυοξυαιθυλαινικός-20 εστέρας της σορβιτόλης µε το µονοπαλµιτικό οξύ Πολυσορβιτόλη 40
E435 – Πολυοξυαιθυλαινικός-20 εστέρας της σορβιτόλης µε το µονοστεατικό οξύ Πολυσορβιτόλη 60
E436 – Πολυοξυαιθυλαινικός-20 εστέρας της σορβιτόλης µε το τριστεατικό οξύ Πολυσορβιτόλη 65
E442 – Αµµωνιούχα φωσφατίδια
E470a – Άλατα λιπαρών οξέων
E470b – Άλατα λιπαρών οξέων
E471 – Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων
E472a – Εστέρες του οξικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E472b – Εστέρες του γαλακτικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E472c – Εστέρες του κιτρικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E472d – Εστέρες του τρυγικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E472e – Εστέρες του διακετυλοτρυγικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E472f – Μείγµα εστέρων του τρυγικού, οξικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια
E473 – Εστέρες σακχαρόζης µε λιπαρά οξέα
E474 – Γλυκερίδια της σακχαρόζης
E475 – Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
E476 – Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος
E477 – Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
E478 – Μείγµα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος µε λιπαρά οξέα
E479b – Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο πουέχει αντιδράσει με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
E481 – Νατριούχος 2-στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
E482 – Ασβεστούχος 2-στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος
E483 – Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος
E491 – Σορβικός εστέρας του µονοστεατικού οξέος
E492 – Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος
E493 – Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος
E494 – Σορβικός εστέρας του µονοελαϊκού οξέος
E495 – Σορβικός εστέρας του µονοπαλµιτικού οξέος
E570 – Στεατικό οξύ
E572 – Στεατικό µαγνήσιο
E585 – Φερολακτόνη ή σιδηρούχα λακτόνη
E627 – Γουανιλικό νάτριο
E631 – Ινοσινικό νάτριο
E635 – Ριβονουκλεοτίδια του δι-νατρίου
E640 – Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριο

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια