Υγεία

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου, φλεγμονές και αρθρίτιδα.
Τα προβλήματα διατροφής μπορεί να ταλαιπωρήσουν και βίγκαν άτομα.
Το χοιρινό είναι ο τύπος κρέατος που καταναλώνεται πιο συχνά από κάθε άλλο στον κόσμο, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα κρέατα, αφού συνδέεται με διάφορους κινδύνους υγείας, που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε καταναλωτής.
Είναι πράγματι απορίας άξιο το πώς η κριτική για τα μεταλλαγμένα φυτικά προϊόντα επικεντρώνεται στη σόγια και όχι, για παράδειγμα, στο καλαμπόκι που ως επί το πλείστον παράγεται από μεταλλαγμένους σπόρους· ή στις ομολογουμένως πολλές μεταλλαγμένες ποικιλίες ντομάτας. Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή με τη σόγια;
Συνολική ανάλυση σχεδόν 100 διαφορετικών έρευνών επιβεβαίωσε πως εκείνοι που ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα βάρους, χοληστερίνης και γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν μια παμφαγική διατροφή.
Προκειμένου κάποιος να δικαιολογήσει την κατανάλωση κρέατος, συχνά θα υποστηρίξει ότι το κρέας είναι αγνή τροφή ενώ τα όσπρια και τα λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα. Είναι όμως αλήθεια κάτι τέτοιο;
Ένα από τα πιο συχνά "επιχειρήματα" που ακούει ένας βίγκαν είναι ότι η διατροφή του δεν είναι υγιεινή επειδή τρώει μεταλλαγμένα. Συνήθως χρησιμοποιείται ως απάντηση όταν κάποιος ενημερώνεται ότι οι ζωικές τροφές συνδέονται με αμέτρητα προβλήματα υγείας όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιοπάθειες κλπ.
Συχνά ακούμε ότι το κρέας είναι όχι μια ακίνδυνη αλλά απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο; Προκειμένου να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο ας εξετάσουμε τα συμπεράσματα μιας πληθώρας ερευνών σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις συνέπειες της στον οργανισμό μας.
Για κάποιο περίεργο λόγο, ο μέσος κρεατοφάγος πιστεύει ότι οι βίγκαν τρέφονται αποκλειστικά με σόγια. Θα τονίσει μάλιστα ότι πρόκειται και για μεταλλαγμένη. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες τροφές που μπορεί να φάει ένας βίγκαν και η σόγια είναι μόνο μία από αυτές. Υπάρχουν βίγκαν που δεν τρώνε καθόλου την συγκεκριμένη τροφή.
Ένα συνηθισμένο και χιλιοειπωμένο "επιχείρημα" εναντίον του βιγκανισμού είναι η έλλειψη πρωτεΐνης. Η οποία έλλειψη υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει τις αθλητικές επιδόσεις. Μόλις βέβαια το άτομο που χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα μάθει για τους αμέτρητους βίγκαν αθλητές και τις επιδόσεις τους, η απάντηση είναι και πάλι προβλέψιμη: