Πολλες φορές ακούμε ότι η βιταμίνη D3 και φυσικά τα προϊόντα που την περιέχουν δεν είναι βίγκαν. Για ποιο λόγο γίνεται όμως αυτή η συζήτηση;

Καταρχάς να δούμε από που προέρχεται η βιταμίνη D3 που βρίσκουμε στα φαρμακεία ή σε κάποια τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες.

Η D3 προέρχεται από την λανολίνη, μια ουσία που προέρχεται από το πλύσιμο του μαλλιού των προβάτων (http://fanaticcook.blogspot.gr/2013/03/is-sheeps-wool-vegetarian.html).

Το μαλλί αυτό, αφού πλυθεί, στην συνέχεια χρησιμοποιείται στην κλωστουφαντουργία. Συνεπώς δεν θα κουρευτούν λιγότερα πρόβατα και ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ αν παίρνουμε ή όχι την D3. Είναι παραπροιόν της βιομηχανίας αυτής που ούτως ή άλλως κουρεύει εκατομμύρια πρόβατα ανά έτος και θα πετιόταν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το μαλλί από ένα μόλις πρόβατο αρκεί για την παραγωγή 600.000 δόσεων D3 των 5,000 IU (https://www.vitamindwiki.com/How+vitamin+D+is+made+from+sheep+wool+-+Feb+2011).

Εφόσον οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ημερήσια δόση των 2,000 IU, το μαλλί από ένα πρόβατο αρκεί για να παραχθούν 1.500.000 δόσεις D3 των 2,000 IU. Η δόση αυτή είναι ισοδύναμη με 50 mcg (εκατομμυριοστά) του γραμμαρίου.

Με άλλα λόγια μια μαργαρίνη με D3 περιέχει απλώς κάποια εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (ελάχιστα μόρια δηλαδή) από μια ουσία ζωικής προέλευσης.

Τώρα κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι εφόσον υπάρχει έστω και ένα μόριο από κάτι ζωικό σε μια τροφή, αυτή δεν είναι βίγκαν. Με άλλα λόγια εφόσον ένα φυτικό προϊόν, π.χ. βίγκαν τσουρέκι, έχει μαργαρίνη η οποία μαργαρίνη έχει κάποια εκατομμυριοστά του γραμμαρίου βιταμίνη D3, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί βίγκαν.

Το ζήτημα θα μπορούσε να λήξει εδώ. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. Οι βίγκαν, ακόμη δεν έχουμε αρκετές διατροφικές επιλογές. Σε πάρα πολλά προϊόντα υπάρχουν ζωικά όπως ορός γάλακτος σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκατομμυριοστά του γραμμαρίου.

Αν αποφασίσουμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας οτιδήποτε έχει έστω και κάποια μόρια ζωικών ουσιών, στην πραγματικότητα δεν βοηθάμε τα ζώα. Απλώς κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολη. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλοί βίγκαν δυστυχώς, θέλουν να αισθάνονται υπέροχα ξεχωριστοί. Οπότε τέτοιοι περιορισμοί οι οποίοι τους διαχωρίζουν από τους ψευτοβίγκαν όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν, είναι βούτυρο (ή μάλλον βίγκαν μαργαρίνη χωρίς ζωική D3) στο ψωμί τους.

Για τον περισσότερο κόσμο όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Το να κάνουν την μετάβαση στον βιγκανισμό σε μια χώρα όπου οι επιλογές για τους βίγκαν είναι τόσο λίγες μπορεί να είναι ήδη αρκετά δύσκολο γι’ αυτούς. Το να φορτωθούν με έναν ακόμη περιορισμό για κάτι τόσο επουσιώδες όσο μερικά μόρια ζωικής προέλευσης σε μια πληθώρα τροφών, τους κάνει τη ζωή αρκετά πιο δύσκολη.

Σκεφτείτε πόσα προϊόντα είναι ενισχυμένα με D3: δημητριακά πρωινού, παιδικές τροφές,  μαργαρίνες, φυτικά γάλατα και πολλά άλλα. Σκεφτείτε τώρα πόσα προϊόντα μπορεί να έχουν μια φυτική μαργαρίνη ή ένα φυτικό γάλα στα συστατικά τους. Αν αποφασίσουμε ότι αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούμε να τα ακουμπήσουμε επειδή έχουν βιταμίνη D3, αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνουμε δραματικά τον ήδη περιορισμένο αριθμό των προϊόντων που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Το θέμα είναι ότι αντί να εστιάσουμε στην “μεγάλη εικόνα”, που είναι η μείωση των θυμάτων της κτηνοτροφίας, εστιάζουμε σε ανούσια πράγματα, σε μάχες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για τα ζώα, κάνοντας την ζωή του μέσου βίγκαν σημαντικά πιο απαγορευτική και δυσκολότερη.

Στην ουσία υπονομεύουμε τον αγώνα των ζώων όταν στο τέλος της ημέρας δεν εστιάζουμε στο πόσα ζώα κακοποιήθηκαν αλλά στο δόγμα της απόλυτης αποχής ή του πολέμου εναντίον κάποιας βιομηχανίας. Καλό είναι να κάνουμε στρατηγικές κινήσεις και να βάλουμε στο επίκεντρο τα ζώα και την φύση και όχι για άλλη μια φορά τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουν την ανάγκη της κοινωνικής ταυτότητας, δηλαδή να νοιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα και ότι είναι αποδεκτοί από αυτήν. Εν συνεχεία, ως αποδεκτά μέλη της ομάδας αυτής μπορούν να αρχίσουν να την υπερασπίζονται και να διαδίδουν τις ιδέες της.

Όταν βάζουμε πολύ υψηλά τον “πήχη” ώστε ελάχιστοι να τον περνάνε τότε ναι μεν εξυψώνουμε το εγώ μας αλλά μειώνουμε τα άτομα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέλη της ομάδας αυτής. Κατά συνέπεια κάνουμε ζημιά στην ομάδα αυτή όταν από “υπερβάλλον ζήλο” ή φανατισμό απαγορεύουμε στους άλλους τέτοια προιόντα.

Η πλήρης αποχή είναι ουτοπία στις σημερινές συνθήκες. Eίναι ένας δευτερεύων αγώνας που δεν έχει έρθει ακόμα ο καιρός του καθώς σήμερα δεν σκοτώνονται επιπλέον ζώα για αυτό, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη αντίστοιχες επιλογές που να κάνουν την υποκατάσταση εφικτή ως εύκολη.

Ας μην ξεχνάμε ότι Vegan είναι αυτός που κάνει το λιγότερο κατά το δυνατό κακό και όχι το καθόλου καθώς αυτό θα τον εξ΄ορισμού υποκριτή ακόμη και ένα μυρμήγκι αν πατούσε στην ζωή του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να προτιμάμε D3 από φυτικές πηγές όταν έχουμε την επιλογή. Ούτε να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων είναι αμελητέα και ασήμαντη.

Σημαίνει όμως ότι αντιλαμβανόμαστε τους υπαρκούς περιορισμούς και εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας βίγκαν σε έναν κόσμο εχθρικό προς τους βίγκαν. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε επιπλέον εμπόδια στη ζωή μας. Αν ένα τσουρέκι έχει μερικά μόρια ζωικών, δεν χάθηκε ο κόσμος. Φυσικά θα προσπαθήσουμε να μην έχει κανένα (ο παραγωγός του δηλαδή να προτιμήσει μαργαρίνη χωρίς ζωική D3) αλλά θα το απολαύσουμε χωρίς ενοχές.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια