1. Το να τρως κρέας σημαίνει ότι σκοτώνεις πλάσματα που νιώθουν, φοβούνται και υποφέρουν όπως εμείς. Τα σκοτώνεις όχι για να επιβιώσεις. Τα σκοτώνεις παρόλο που έχεις άφθονες εξίσου γευστικές και πολύ πιο υγιεινές επιλογές φαγητού.

2. Κάνεις ζημιά στο περιβάλλον επειδή η κτηνοτροφία χρειάζεται τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια, καταστροφή τροπικών δασών για καλλιέργεια ζωοτροφών).[i] ΔΕΝ είναι ότι μόνο η κτηνοτροφία καταστρέφει το περιβάλλον. Συμβάλλει όμως καθοριστικά. Οι έρευνες είναι σαφείς. Καμία επιστημονική, πανεπιστημιακή και περιβαλλοντολογική έρευνα δεν το αντικρούει αυτό.

Είναι ένα υπαρκτό πόρισμα που συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εκθέσεις του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε το 2017 το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην παγκόσμια συνέλευση για την προστασία του περιβάλλοντος στο Παρίσι. Χιλιάδες επιστήμονες βγήκαν στους δρόμους ανά τον κόσμο για να διαδηλώσουν κατά τις αντιεπιστημονικής αυτής άρνησης.

3. Κάνεις ζημιά στον ανθρώπινο πληθυσμό συνολικά επειδή για να παχύνουν τα ζώα και να μην αρρωσταίνουν τα πλακώνουν οι κτηνοτρόφοι στα αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται μικροοργανισμοί ανθεκτικοί σχεδόν σε όλα τα φάρμακα.[ii]

4. Η κρεατοβιομηχανία ασκεί βία στον συνάνθρωπο σου επειδή για κάθε μερίδα κρέατος που παράγουμε χρειάζονται 20 μερίδες σιτηρών. Αναλογικά η τροφή αυτή θα μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα και να περισσέψει κιόλας. [iii]

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, για κάθε αύξηση κατά 1% της τιμής των φυτικών τροφίμων στην παγκόσμια αγορά, οι θερμίδες που λαμβάνει το φτωχότερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού μειώνονται κατά 0.5% (Runge and Senauer, 2007). Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αυξάνει τη ζήτηση για τροφές που θα μπορούσαν να ταΐσουν ανθρώπους (σιτηρά, όσπρια, σόγια κλπ) και οι οποίες τελικά καταλήγουν να γίνουν ζωοτροφές.[iv]

Η αυξημένη ζήτηση, οδηγεί σε αύξηση της τιμής τους. Συνεπώς το φτωχότερο κομμάτι του πλανήτη μας δυσκολεύεται να τις αγοράσει για να επιβιώσει.[v] Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει καθοριστικά και σε μεγάλο ποσοστό[vi].

5. Όσον αφορά το θέμα της υγείας γνωρίζουμε πλέον ότι το κρέας συνδέεται άμεσα με διάφορους καρκίνους, πρόωρους θανάτους και πολλά προβλήματα στον οργανισμό.[vii] Μικρότερη κατανάλωση ζωικών τροφών συνεπάγεται μικρότερη βλάβη για την υγεία.

Ακριβώς όπως λιγότερα τσιγάρα συνεπάγονται λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα ή η κατανάλωση ζωικών είναι ακίνδυνα και το “μέτρον άριστον” στην κατανάλωση τους μας ωφελεί. Οι έρευνες είναι σαφείς.

Πηγές

  1. https://www.facebook.com/notes/greek-vegans/1834138040147041
  2. http://www.cdc.gov/drugresistance/threat-report-2013
  3. http://www.grubstreet.com/2015/11/superbugs-in-meat.html
  4. http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/3/034015/meta;jsessionid=1F77A9B01FCEEBD1A19EAA2E87B719BB.ip-10-40-1-98
  5. http://www.viralnews.gr/index.php/kosmos/item/240-pagkosmia-peina-epiviwsi
  6. https://www.foreignaffairs.com/articles/2007-05-01/how-biofuels-could-starve-poor
  7. https://www.facebook.com/notes/greek-vegans/1834131600147685

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια