Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει την ιατρική κοινότητα σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή. Η ανησυχία για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Ταυτόχρονα ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στην εξάπλωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νόσων.

Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί που ψάχνουν για οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών τους, προσπαθούν ώστε οι ασθενείς αυτοί να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μέσω της χορτοφαγίας μπορούμε εύκολα να τρεφόμαστε σωστά. Με την λέξη χορτοφαγία εννοούμε μια διατροφή η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων και αποθαρρύνει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, καθώς και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στο link που ακολουθεί παρουσιάζεται μια πλήρης μελέτη σχετικά με τα οφέλη μιας τέτοιας δίαιτας για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει χαμηλό κόστος και αποτελεί παρέμβαση χαμηλού κινδύνου που μπορεί όμως να μειώσει το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Επιπλέον έχει την δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών αλλά και τα ποσοστά θνησιμότητας από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο του να συστήσουν τη χορτοφαγία σε όλους τους ασθενείς τους, ιδιαίτερα εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή παχυσαρκία.

Πλήρες κείμενο/ΠηγήUS National Library of Medicine, National Institutes of Health - Νutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια