Δεν είναι κακό να επισημαίνεις την αλήθεια αν αυτή βασίζεται σε ορθά και έγκυρα επιχειρήματα. Το να πληροφορείς τον κόσμο με αλήθειες δεν είναι μόνο υποχρέωση αλλά και ευθύνη.

Πολλές φορές βέβαια εμείς οι βίγκαν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Σε πολλά άρθρα μας έχουμε μιλήσει για βίγκαν που απομακρύνουν τους γύρω τους με τον τρόπο τους, για βίγκαν που δε νοιάζονται για την υγεία τους, κλπ. Ουδέποτε θεωρήσαμε ότι είμαστε άγιοι ή τέλειοι επειδή απλά και μόνο είμαστε βίγκαν.

Στο συγκεκριμένο όμως άρθρο δε θα κάνουμε αυτοκριτική. Στο συγκεκριμένο άρθρο απλά θα επισημάνουμε 10 αλήθειες. Δέκα διαφορές μεταξύ των βίγκανς και των κρεατοφάγων. Καλή λοιπόν η αυτοκριτική, αλλά καλό είναι και το να ξέρεις σε τι διαφέρεις από τους άλλους. Τι κάνεις σωστά ή τι δεν κάνεις λάθος.

1) Οι βίγκαν δεν τρώνε ζώα

Η πρώτη μας αλήθεια θεωρούμε πως είναι εντελώς ξεκάθαρη. Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο νόημα του βιγκανισμού. Ότι βλέπεις τα ζώα σαν φίλους ή έστω σαν συναισθανόμενα όντα και όχι σαν τροφή.  Οι δε κρεατοφάγοι τρώνε πολλά είδη ζώων. Συνεπώς, συμμετέχουν στην κακοποίηση, στο βασανισμό και στη σφαγή τους. Ο βίγκαν επιλέγει συνειδητά να απέχει απ’ αυτό ενώ ο κρεατοφάγος όχι.

2) Οι βίγκαν βάζουν το «εκείνα» πάνω από την γεύση τους

Όταν λέμε «εκείνα» προφανώς και αναφερόμαστε στα ζώα. Τη χρονική στιγμή που κάποιος ή κάποια παίρνει την απόφαση να γίνει βίγκαν, είναι η ίδια χρονική στιγμή που ξεκαθαρίζει στο μυαλό του ότι τα ζώα αξίζουν περισσότερα από την προσωρινή αίσθηση της γεύσης.  Όταν γίνεσαι βίγκαν δε σε νοιάζει αν στερηθείς γεύσεις και τελικά διαπιστώνεις ότι δεν στερείσαι τίποτα. Σε νοιάζει μόνο να σταματήσει ο ατέρμονος πόνος που αισθάνονται αυτά τα αθώα πλάσματα.

Ο κρεατοφάγος ο οποίος έχει ενημερωθεί πλήρως για το θέμα, έχει ακούσει πως μπορεί να είναι υγιής χωρίς να τρέφεται με κρέας, έχει δει πως γίνεται η σφαγή ενός ζώου αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να τρώει ζώα, έχει πλέον ξεκαθαρίσει μέσα του πως η ζωή των ζώων αξίζει λιγότερα από το πιάτο του. Έχει, χωρίς ίσως να το πολυσκεφτεί, ζυγίσει στη ζυγαριά του μυαλού του την αξία μιας ζωής και τη μπουκιά του και αποφάσισε πως η μπουκιά του ήταν βαρύτερη.

3) Οι βίγκαν βλέπουν τον κόσμο με άλλο μάτι από ό, τι τον βλέπουν οι κρεατοφάγοι

Σε έναν κόσμο που είναι συνηθισμένο και καθημερινό να τρως κρέας, η απόφαση του να μην το κάνεις ήδη σε έχει κάνει να βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά. Δίνεις πια άλλη αξία στη ζωή, καθώς δε σε ενδιαφέρει μόνο η ανθρώπινη ζωή αλλά και αυτή των ζώων.

Σταματάς να βλέπεις τα ζώα ως φαγητό και αρχίζεις να τα βλέπεις ως όντα που τους αξίζει προστασία και αγάπη. Σταματάς να ξεχωρίζεις τα ήδη μεταξύ τους. Σταματάς να λες: «σκύλος, γάτα, καναρίνια, κουνελάκια = κατοικίδια, άρα αυτά τα είδη τα αγαπάμε. Ενώ αρνί, γουρούνι, αγελάδα, κτλ = τροφή, για αυτά δεν μας ενδιαφέρει αν πονάνε». Πλέον όλες οι ζωές είναι ίσες στα μάτια σου. Τιμάς τη ζωή σαν αγαθό και αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύτιμο είναι. Επίσης, αντιλαμβάνεσαι τι εστί πόνος, καθώς τον ένιωσες, τον είδες, τον αισθάνθηκες στα φοβισμένα τους μάτια και θέλησες να τον διώξεις μακριά.

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι ότι «βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά», τότε τι είναι;

4) Οι βίγκαν δεν πάσχουν από καρνισμό

Καρνισμός με απλά λόγια είναι η διαδικασία κατά την οποία πανικοβάλλεσαι αν δεις ένα χτυπημένο ζώο στο δρόμο και αμέσως θες να το βοηθήσεις, όταν κατεβαίνεις κάτω από το σπίτι σου βραδιάτικα για να ταΐσεις τα αδέσποτα της περιοχής σου, όταν νευριάζεις που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ρίχνουν φόλες, όταν θεωρείς τον σκύλο σου ή το γάτο σου μέλος της οικογένειας, όταν κλαις επειδή είδες ένα κουτάβι να κακοποιείται, ακόμα και όταν σε πιάνει να θέλεις να βοηθήσεις το ψαράκι που μόλις έπιασε ο ψαράς και σπαρταράει ρίχνοντάς το ξανά μέσα στη θάλασσα.

Και ενώ το ενδιαφέρον σου προς τα ζώα δείχνει τόσο ξεκάθαρο και προφανές, ταυτόχρονα βάζεις στο πιάτο σου διαφόρων ειδών ζώα, κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά σου όταν ακούς για σφαγές ζώων που προορίζονται για φαγητό, ψάχνεις λόγους για να δικαιολογήσεις τη βία, την ίδια βία που όταν την έβλεπες σε ένα κουτάβι αισθανόσουν οργισμένος. Καρνισμός είναι να έχεις στο μυαλό σου μία λίστα ζώων που ΔΕΝ τους αξίζει το οποιοδήποτε κακό και μία λίστα στην οποία τοποθετείς τα ζώα που σου έμαθαν ότι αποτελούν τροφή. Μία λίστα με ζώα που ποτέ δε θα ήθελες να δεις να υποφέρουν και μία λίστα με ζώα που ούτε πάλι θα ήθελες να δεις να υποφέρουν αλλά τη «βαφτίζεις» λίστα «ανάγκης» για να έχεις τη συνείδησή σου γαλήνια.

5) Οι βίγκαν είναι πραγματικοί φιλόζωοι

Πολλοί κρεατοφάγοι εναντιώνονται σε αυτή την πρόταση ενώ είναι ορθή, έγκυρη και προϊόν απλής λογικής. Ενοχλούνται όταν οι βίγκαν τους εξηγούν πως «δεν μπορείς να είσαι φίλος των ζώων όταν πολύ απλά ΤΡΩΣ πολλά απ’ αυτά». Πολλοί κρεατοφάγοι αντιλαμβάνονται την ορθότητα αυτής της πρότασης και το αποδέχονται. Άλλοι όμως αντιδρούν και προσπαθούν να εξηγήσουν ότι είναι φίλοι των ζώων, ασχέτως αν συμμετέχουν στη σφαγή εκατοντάδων ζώων κάθε χρόνο μέσω των καταναλωτικών τους επιλογών.

Η αλήθεια όμως είναι ξεκάθαρη. Η λέξη «φιλόζωος» αποτελείται από δύο συνθετικά: Φίλος και ζώα.

Δεν μπορείς να είσαι φίλος του ζώου που τρως. Και σίγουρα όντας κρεατοφάγος δεν τρως μόνο ένα ζώο, ούτε καν ένα είδος. Τρως πολλά ζώα και πολλά είδη. Συνεπώς, δεν είσαι φιλόζωος αλλά «φιλόσκυλος», «φιλόγατος», «φιλοσκυλόγατος», «φιλοκατοικίδιος» ή ό,τι άλλα ζώα νιώθεις ότι βοηθάς, αγαπάς και σίγουρα ΔΕΝ τρως.

6) Οι βίγκαν έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη υγεία  από τους κρεατοφάγους

Επειδή θέλουμε να είμαστε σωστοί σε αυτά που λέμε, καθώς όπως γράψαμε θέλουμε να γράφουμε αλήθειες που στηρίζονται σε ορθά και έγκυρα επιχειρήματα, γράψαμε «κατά μέσο όρο». Και αυτό διότι ένας βίγκαν που δεν τρέφεται σωστά και τρώει κάθε μέρα junk food, δε θα έχει καλύτερη υγεία από κάποιον που «προσέχει» τη διατροφή του και είναι κρεατοφάγος. Το «προσέχει» το βάλαμε σε εισαγωγικά διότι «προσέχω τη διατροφή μου και τρώω κρέας και ζωικά παράγωγα» δεν πάνε μαζί.

Γιατί όμως είναι αλήθεια πως οι βίγκανς έχουν καλύτερη υγεία κατά μέσο όρο από τους κρεατοφάγους; Δε θα μπορούσαμε να το έχουμε βγάλει από την κούτρα μας γιατί «έτσι μας βολεύει να λέμε»;

Θα μπορούσαμε, ναι! Ευτυχώς όμως, αυτό δε συμβαίνει καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια οι έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της βίγκαν διατροφής στην υγεία.

Συνεπώς, η πρόταση «οι βίγκαν έχουν καλύτερη υγεία κατά μέσο όρο, λιγότερες χρόνιες παθήσεις και περισσότερα χρόνια ζωής», είναι πρόταση της επιστήμης έπειτα από μελέτες και έρευνες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δικιά μας.

7) Οι βίγκαν συμμετέχουν πολύ λιγότερο στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Και η παραπάνω πρόταση είναι μία πρόταση που προέρχεται από τους ειδικούς και όχι από μερικούς «βαρεμένους βίγκαν». Πολλοί ειδικοί στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα έχουν προτείνει ως λύση στη μόλυνση του περιβάλλοντος το να γίνουν όλοι οι άνθρωποι βίγκαν.


Για να διαπιστώσει κανείς πως το παραπάνω δεν είναι ψέμα αρκεί να κάνει μία σύντομη αναζήτηση στο πόσο επιβλαβής για το περιβάλλον είναι η κτηνοτροφία. Πόσα αέρια παράγονται, πόσο εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πόσα δέντρα κόβονται για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τις οποίες θα τραφούν τα δισεκατομμύρια ζώα που έχουμε δημιουργήσει τεχνητώς, πόσο νερό καταναλώνεται, πόσο ερημώνουν οι ωκεανοί από την αλιεία και τι επίπτωση έχει αυτό στο περιβάλλον, κλπ. Κάντε την προσωπική σας έρευνα στη μηχανή αναζήτησής σας ή δείτε εδώ.

Όσο για τα τροπικά δάση που καταστρέφονται για την καλλιέργεια σόγιας την οποία υποτίθεται τρώνε οι βίγκαν, να ενημερώσουμε ότι το 94% της σόγιας που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για ζωοτροφές. Άρα αν σας ενοχλεί τόσο πολύ η καταστροφή των τροπικών δασών, οφείλετε να γίνεται βίγκαν.

8) Οι βίγκαν συνήθως δεν χρησιμοποιούν γελοία επιχειρήματα

Οι περισσότεροι βίγκαν (όχι όλοι – γιατί υπάρχουν και στους βίγκανς «ιδιαίτερες περιπτώσεις») χρησιμοποιούν επιχειρήματα σωστά, ορθά και έγκυρα. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Όταν κάποιος παίρνει την απόφαση να γίνει βίγκαν προφανώς την παίρνει έπειτα από έρευνα. Διάβασε άρθρα, μελέτες επιστημονικές πηγές και κατέληξε στο να πάρει αυτή την πολύ μεγάλη απόφαση. Έτσι μπορεί να εξηγήσει και να υποστηρίξει την επιλογή του.

Ακόμα όμως και αν δεν έκανε μεγάλη έρευνα προτού γίνει βίγκαν και έγινε καθαρά για λόγους ηθικούς, στο μέλλον σίγουρα θα αναγκάστηκε να διαβάσει γιατί θα ήρθε αντιμέτωπος με χιλιάδες ερωτήματα από τον κύκλο του. Κάποιος θα του έθεσε ένα ερώτημα που δεν ήταν σε θέση να το απαντήσει, θα προβληματίστηκε ή θα πείσμωσε και έτσι θα το έψαξε.

Οι δε κρεατοφάγοι με τη σειρά τους, στηρίζονται στο φαινόμενο της μάζας. Θεωρούν πως «εφόσον όλοι τρώνε κρέας, προφανώς και εγώ είμαι σωστός. Έχουμε τη δύναμη της πλειοψηφίας. Είμαστε πολλοί που το κάνουμε. Αποκλείεται να το κάνουμε λάθος. Άρα σίγουρα θα πρέπει λάθος να είναι οι λίγοι».

Έτσι, δε μπαίνουν στον κόπο να ερευνήσουν και ξεκινούν να αναπαράγουν μία σειρά από πραγματικά αστεία επιχειρήματα, όπως π.χ.: «το λιοντάρι κυνηγάει άλλα ζώα», το οποίο σαν επιχείρημα δεν έχει καμία λογική που παρουσιάζεται σε ένα διάλογο.

Ή το επιχείρημα «τα φυτά πονάνε». Κάτι εντελώς αυθαίρετο με το οποίο δε συμφωνεί η επιστήμη. Μετά φτάνουν σε επιχειρήματα όπως: «ο Θεός μας τα έδωσε για να τα τρώμε».  Οι μεν λοιπόν παραθέτουν πηγές και έρευνες ενώ οι δε αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια που από ένα σημείο και μετά θυμίζουν «ερωτήσεις και επιχειρηματολογία παιδιού».

9) Ο βιγκανισμός είναι το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα σε επίπεδο παιδείας και ηθικής, η βία είναι κάτι που προσπαθούμε να απομονώσουμε, να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε.  Επίσης, κάθε υγιής κοινωνία, μαθαίνει τους πολίτες της να σέβονται, να προστατεύουν τους αδύναμους, να δείχνουν καλοσύνη, έλεος, συμπόνια αλλά και αγάπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων επιθυμεί ειρήνη και γαλήνη στον κόσμο. Άλλωστε, όταν δίνουμε ευχές, συνήθως λέμε «ειρήνη, αγάπη, καλοσύνη και σεβασμός».

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα είναι προφανές πως το να μην τρώμε ζώα είναι το επόμενο λογικό βήμα για τον άνθρωπο του μέλλοντος. Τρώγοντας ζώα παράγουμε βία, πόνο και δυστυχία, ενώ οι έννοιες «αγάπη, καλοσύνη, σεβασμός, συμπόνια και προστασία των αδυνάμων» καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν λέξεις με αντίθετη σημασία.

Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε πως ο άνθρωπος μονίμως έκανε βήματα που τον έκαναν να φαίνεται πιο πολιτισμένος.  Στα αρχαία χρόνια η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία (εκτός αν ήσουν σε κάποια υψηλή τάξη). Αργότερα ο άνθρωπος πολεμούσε για να επιβάλει τα πιστεύω του στους άλλους.

Το μεσαίωνα οι άνθρωποι έκαιγαν μάγισσες και σκότωναν παιδιά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πιο μετά οι μαύροι αποτελούσαν σκλάβους λευκών. Ακόμη πιο μετά οι γυναίκες δεν στεκόντουσαν ως ίσες δίπλα στους άντρες και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Εμείς πιστεύουμε πως το επόμενο βήμα είναι να απαλλάξουμε τα ζώα από αυτό το μαρτύριο. Ειδικά εφόσον ξέρουμε πως μπορούμε να ζήσουμε με υγεία χωρίς τη σάρκα τους.

10) Οι βίγκανς δεν τρώνε σαν λιοντάρια

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν συχνά οι κρεατοφάγοι είναι πως τα λιοντάρια τρώνε ζέβρες, συνεπώς και εκείνοι με τη σειρά τους, μιας και είναι ανώτεροι έχουν κάθε δικαίωμα να φάνε άλλα ζώα. Και σε αυτό έχουν δίκιο. Όχι στο ότι έχουν δικαίωμα να φάνε άλλα ζώα. Όχι σε αυτό.

Έχουν δίκιο στο ότι εκείνοι τρώνε σαν λιοντάρια ενώ οι βίγκαν όχι. Και πράγματι, εφόσον μιλάμε με αλήθειες, οι βίγκαν δεν τρώνε νεκρά ζώα. Σάρκα, χόνδρους, φλέβες, δέρμα. Οι βίγκαν δεν τρώνε εντόσθια, ωάρια και εκκρίσεις ζώων ενώ δεν πίνουν το μητρικό γάλα άλλων ζώων.

Ακούγονται γραφικά; Μπορεί! Είναι όμως ψέματα; Όταν τρως κρέας δεν τρως τίποτα περισσότερο από τη σάρκα ενός νεκρού πλάσματος. Στα δικά μας αφτιά ακούγεται απαίσιο. Στα αφτιά εκείνων που νιώθουν ότι πρέπει να το χλευάσουν ακούγεται «αστείο». Τους φανταζόμαστε ήδη να κάνουν πλάκα με αυτό το σχόλιο «Φοβερά τα εντόσθια ζώων, κοκορέτσι», «μπέικον», «γύρος για πάντα».

Όσο και αν προσπαθείς να διακωμωδήσεις την αλήθεια, η αλήθεια θα παραμείνει εκεί. Ίσως κάποτε, αυτά με τα οποία εσύ τώρα γελάς, κάποιοι άνθρωποι θα τα ακούνε και θα σοκάρονται…

P.Kost

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια