Πολύς κόσμος έχει στο μυαλό του το στερεότυπο του επιθετικού και περιθωριακού βίγκαν. Του ατόμου που τσακώνεται με όλους, κρίνει τους πάντες και δεν παραλείπει να επισημάνει πόσο ανήθικοι, κακοί και λάθος είναι όσοι τρώνε ζωικά. Εδώ παραθέτουμε μερικούς τρόπους ώστε να ενισχύσουμε αυτό το στερεότυπο και να πετύχουμε όλος ο κόσμος να αντιμετωπίζει τον βιγκανισμό ως κάτι περιθωριακό.

Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσμουμε ότι θα έχουμε μια βίγκαν λέσχη αντί για έναν βίγκαν κόσμο, πρέπει να δούμε πώς θα αποκλείσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους από τη λέσχη αυτή.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους κρεατοφάγους (και όχι μόνο) ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα σκεφτούν ποτέ να γίνουν και αυτοί βίγκαν:

 1. Παρουσιάστε τα πράγματα σαν να είναι "ή όλα ή τίποτα". Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ή είναι ηθικοί όπως εμείς οι βίγκαν ή δεν είναι. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις.
 2. Εάν είναι flexitarians ή reducetarians (δηλαδή άτομα που ανάλογα την περίσταση τρώνε βίγκαν, χορτοφαγικά ή κρεατοφαγικά) τονίστε τους ότι είναι σαν ένας φονιάς να σκοτώνει λιγότερο κόσμο. Ή αν είναι vegetarian πείτε τους ότι, στην πραγματικότητα, δεν κάνουν τίποτε καλό για τα ζώα.
 3. Εάν λένε ότι αγαπούν τα ζώα αλλά τρώνε κρέας αποκαλέστε τους υποκριτές. Άμεση αποξένωση!
 4. Θεωρήστε ότι ο τρόπος που ΕΣΕΙΣ κάνατε την αλλαγή είναι ο μοναδικός για να γίνει κανείς βίγκαν και αυτόν και μόνον αυτόν θα έπρεπε όλοι να ακολουθήσουν. Στο κάτω κάτω, όλοι το ίδιο δεν είμαστε;
 5. Μιλήστε στους ανθρώπους για τα πόσα πρόσθετα υλικά, χρωστικές και αρωματικά προέρχονται από ζώα και ότι οφείλουν να τα αποφεύγουν όλα ανεξαιρέτως!
 6. Όταν σας φαίνεται ότι κάνουν προσπάθειες να γίνουν βίγκαν, ή έστω να μειώσουν τα ζωικά που καταναλώνουν, σπεύστε να τους τονίσετε ότι όλα τους τα φαγητά εκτός από βίγκαν θα πρέπει να οπωσδήποτε να είναι και ΟΛΑ τα παρακάτω ταυτόχρονα:
  -βιολογικά
  -τοπικής αγοράς
  -εποχιακά
  -fair trade
  -zero waste
  -μη επεξεργασμένα
  -υγιεινά
  -χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα
  -χωρίς bone char ζάχαρη
  -χωρίς φοινικέλαιο
  -ωμοφαγικά
  -να μην έχουν βιταμίνη D3
  -από εταιρείες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα
  -από εταιρείες που δεν πουλάνε μη βίγκαν προϊόντα
  -από επιχειρήσεις που δεν ενισχύουν τον καπιταλισμό
  -να μην πίνουν κρασί
  -να μην πίνουν μπίρα
  -να μην τρώνε προϊόντα που περιέχουν μέλι και προϊόντα μελισσοκομίας
  -να μην φοράνε μεταξωτά ρούχα
  Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς πλαστικό καλαμάκι όταν πίνεις έναν χυμό (να μην είσαι δηλαδή zero waste) ή να αγοράζεις φυτικά προϊόντα από εταιρείες που πουλάνε και ζωικά και να τολμάς να αποκαλείς τον εαυτό σου βίγκαν. Επίσης απαγορεύονται δια ροπάλου το φυτικό κρέας, τα φυτικά λουκάνικα, το φυτικό τυρί και όταν με το καλό θα έρθει και το κρέας εργαστηρίου, θα απαγορεύεται ΚΑΙ αυτό. Κανένας πραγματικός βίγκαν δεν τρώει ή προωθεί προιόντα με τέτοια ονόματα ή γεύσεις. Όλα κι όλα. Τώρα το αν θα γλύτωναν το βασανισμό και τον θάνατο όλα αυτά τα ζώα με την χρήση αυτών των προϊόντων είναι κάτι δευτερεύον. Ο σωστός βίγκαν δεν ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες όπως το αν θα γλυτώσουν ζώα από τις πράξεις του. Σημασία έχει μόνο η διατροφική καθαρότητα.
 7. Όταν μιλάτε με άλλους βίγκαν βεβαιωθείτε ότι έχουν τα σωστά κίνητρα (δηλ. τα δικά σας). Πείτε τους ότι δεν είναι στ' αλήθεια βίγκαν αν δεν το κάνουν για τα ζώα. Επίσης δεν είναι πραγματικοί /αληθινοί/ αυθεντικοί / σωστοί βίγκαν αν σε κάποια πράγματα διαφωνούν με εσάς.
 8. Εξηγήστε στον κόσμο ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι 99% βίγκαν και οποιαδήποτε εξαίρεση κάνουν αποτελεί ένδειξη σπισισμού και παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων.
 9. Βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε το ίδιο πράγμα σε όλους τους σερβιτόρους ενός εστιατορίου ώστε να σιγουρευτείτε ότι το πιάτο που θα φάτε είναι βίγκαν. Ειδικά μάλιστα όταν μπορεί να σας ακούσει και όλο το υπόλοιπο εστιατόριο. Αυτή είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να αποξενώσετε πολύ κόσμο ταυτόχρονα! Ως έξτρα μπόνους, αφού επιβεβαιώσετε ότι το τάδε πιάτο είναι όντως βίγκαν, παραγγείλετε κάτι άλλο!
 10. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι οι μη-βίγκαν δεν χρησιμοποιούν ποτέ την λέξη που αρχίζει από Β! Είναι η δική μας λέξη και δεν την μοιραζόμαστε με τους με τους vegetarian ή ακόμη χειρότερα με διάφορους ψευτοβίγκαν. Είναι μόνο δική μας!

Απόσπασμα από συζήτηση στο Facebook. Οι "πραγματικοί" βίγκαν ενοχλούνται που οι ψευτοβίγκαν σφετερίζονται τη λέξη τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο που μόλις διαβάσατε είναι ειρωνικό. Στόχο έχει να καυτηριάσει το πώς λειτουργεί μια μειονότητα των βίγκαν. Η γνωστή vegan police (ή αλλιως βιγκανομπάτσοι). Αν και ευτυχώς είναι ελάχιστοι, είναι αυτοί που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο οπότε και τραβούν την προσοχή. Είναι τα άτομα που έχουν δημιουργήσει το αρνητικό στερεότυπο του κομπλεξικού βίγκαν. Σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε τις πιο πάνω συμπεριφορές. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή: http://veganstrategist.org/2017/11/10/ten-easy-ways-alienate-meat-eater/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια