Αν και πολλοί πιστεύουν πως ο βιγκανισμός δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία μόδα που σύντομα θα περάσει, τα δεδομένα παγκοσμίως δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Δείχνουν πως ο βιγκανισμός δεν είναι μόδα, αλλά μία ιδεολογία αγάπης και συμπόνοιας με φιλοζωική και οικολογική συνείδηση.

Μετά τους αμέτρητους επαγγελματίες βίγκαν αθλητές παγκοσμίως, εκ των οποίων πολλοί είναι και διακεκριμένοι στα αθλήματα στα οποία διαγωνίζονται (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), ήρθε η ώρα να υποδεχθούμε και το πρώτο βίγκαν, ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο.

Πρόκειται για την ομάδα «Forest Green», γνωστοί και ως «Πράσινοι», «Πράσινος στρατός» ή και «Πράσινοι διάβολοι», η οποία αγωνίζεται στη League 2 κατηγορία της Αγγλίας. Η ομάδα είναι αρκετά γνωστή σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα σε όσους παρακολουθούν το αγγλικό πρωτάθλημα.

Οι «Forest Green Rovers» (όπως είναι το πλήρες τους όνομα) είναι μία ιστορική ομάδα, καθώς είναι 129 χρονών! Η φανέλα της ομάδας έχει φυσικά πράσινο χρώμα, όπως τονίζει και το όνομά τους (Green), με μαύρες οριζόντιες ρίγες.

Οι «Forest Green» λοιπόν αποτελεί το πρώτο 100% βίγκαν, ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο και αυτό οφείλεται στον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Dale Vince, ο οποίος είναι ένας εκατομμυριούχος με οικολογική συνείδηση και δράση, «οικο-πολεμιστής», όπως τον αποκάλεσε η Guardian.

Ο πρόεδρος λοιπόν της Forest Green, αποφάσισε να καταργήσει από το μενού της ομάδας αρχικά το κόκκινο κρέας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα αλλά όχι και το τελευταίο καθώς στα τέλη του 2015, αποκλείστηκε και οτιδήποτε ζωικό.

Ο Vince, έχοντας χτίσει την αυτοκρατορία του πουλώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ήξερε πως η παραγωγή κρέατος κάνει μεταξύ των άλλων και τεράστιο κακό στο περιβάλλον. Οπότε ήταν αναμενόμενο να μετατρέψει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό σωματείο σε βίγκαν, μιας και η βίγκαν διατροφή αφήνει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και ενώ όλοι θα θεωρούσαν πως μία τέτοια αλλαγή στο μενού και στις επιλογές των αθλητών θα οδηγούσε την ομάδα στον κατήφορο, η Forest Green αποτέλεσε ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα πως βιγκανισμός και πρωταθλητισμός πάνε πακέτο.

Η Forest Green τη σεζόν 2016-2017 ανέβηκε από τη League 3 στη League 2 της Αγγλίας. Να σημειώσουμε πως μπορεί μεν η League 2 να απέχει 3 κατηγορίες από την Premier League (την αντίστοιχη Super League της Ελλάδος), αλλά το επίπεδο ακόμα και σε αυτές τις κατηγορίες είναι ιδιαίτερα υψηλό, απαιτητικό και απαιτεί επαγγελματισμό.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να επιβάλλει στους παίκτες να είναι βίγκαν στα γεύματά τους εκτός του πλαίσιου της ομάδας, ωστόσο μια ομάδα που προωθεί τόσο ενεργά το βιγκανισμό, σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. «Πράσινο δάσος» λοιπόν, για έναν πιο πράσινο πλανήτη που θα μπορεί να αναπνέει ελεύθερα, μακριά από την κακοποίηση των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πηγή: https://www.theguardian.com/football/shortcuts/2017/may/15/forest-green-rovers-the-almost-100-vegan-football-club

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια