Οι μελέτες οι οποίες συμπεραίνουν ότι η βίγκαν διατροφή προάγει την υγεία, ενώ ταυτόχρονα απομυθοποιούν τις ζωικές τροφές, είναι πολλές και πλέον οφείλουμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να λαμβάνεις τις πρωτεΐνες σου από φυτικές τροφές όπως οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της καρδιάς καθώς μειώνει τις πιθανότητες για κάποιο καρδιακό νόσημα στο μέλλον έως και 40%. Από την άλλη, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 60%.

Με απλά λόγια, όσο περισσότερο κρέας και ζωικές τροφές καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος η καρδιά σου να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Η νέα λοιπόν μελέτη δίνει επιπλέον ώθηση στο βιγκανισμό, καθώς εντόπισε μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, με τη δεύτερη να αποτελεί την πιο αξιόπιστη και υγιεινή επιλογή.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο «Διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας». Οι ερευνητές από το «Loma Linda» Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς και οι ερευνητές από το Ινστιτούτο «National de la Recherche Agronomique» του Παρισιού, διαπίστωσαν πως εκείνοι που κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες κρέατος, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιακής ασθένειας. Το ακριβώς αντίθετο όμως συνέβαινε με όσους κατανάλωναν φυτικές τροφές.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 81.000 ανθρώπους. Όσοι κατανάλωναν φυτικές πρωτεϊνες  είχαν κατά μέσο όρο 4ο% μικρότερο κίνδυνο για να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την καρδιά τους. Ο κίνδυνος όμως αυξανόταν κατά μέσο όρο 60% για ανθρώπους που κατανάλωναν ζωικές τροφές.

Προηγούμενη μελέτη κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα, καθώς συμπέρανε ότι οι βίγκαν είχαν 42% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή μπορεί επίσης να επιδρά αρνητικά στην υγεία, κυρίως με την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, τροφών με πολλή ζάχαρη και λοιπών μη υγιεινών τροφών. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να τρως απλά φυτικές τροφές, αλλά να τρέφεσαι υγιεινά και ισορροπημένα.

Μάλλον ήρθε η ώρα για να ακούσουμε τους ειδικούς και τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/vegan-protein-healthier-nuts-seeds-meat-heart-disease-study-california-france-a8291506.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια