Η φυτική διατροφή έχει χαρακτηριστεί πιο υγιεινή από την παμφαγική. Όμως, οι καρδιολόγοι προειδοποιούν πως μια μη ισορροπημένη και ανθυγιεινή φυτική διατροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του American College of Cardiology, η κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών, επεξεργασμένων σιτηρών και πατάτας συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για καρδιοπάθειες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις τριών διατροφών στην ανθρώπινη υγεία : Η πρώτη διατροφή έδινε μεγάλη έμφαση στις φυτικές τροφές αλλά περιλάμβανε και κρέας, η δεύτερη είχε μόνο υγιεινές φυτικές τροφές, και η τρίτη ήταν μία ανθυγιεινή φυτική διατροφή.

Η Dr. Ambika Satija του Πανεπιστημίου του Harvard, είπε: «όταν εξετάσαμε τη σύνδεση των 3 κατηγοριών διατροφής με τα καρδιακά νοσήματα, διαπιστώσαμε πως όσοι τρέφονταν με υγιεινές φυτικές τροφές διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι κατανάλωναν ανθυγιεινές φυτικές τροφές και ζωικές τροφές».

Με άλλα λόγια, μία κακή φυτική διατροφή με έμφαση στις επεξεργασμένες τροφές, τα τηγανητά, το junk food και τα γλυκά, είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Όπως έχουμε και εμείς τονίσει σε προηγούμενο άρθρο, δεν αρκεί να τρέφεσαι φυτικά, αλλά είναι σημαντικό να τρέφεσαι σωστά.

Σύμφωνα με τη Dr. Kim Allan Williams, η έρευνα αποδεικνύει πως μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, τροφές ολικής άλεσης και μη κορεσμένα λίπη πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από γιατρούς και διατροφολόγους.

Κλείνοντας, οι ερευνητές πρότειναν οι άνθρωποι να κάνουν σταδιακά τις όποιες αλλαγές στη διατροφή τους, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να τις διατηρήσουν και να μην ξαναγυρίσουν σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Πηγή: https://www.independent.co.uk/news/science/vegetarian-diets-heart-disease-link-higher-risk-health-food-sweet-refined-grains-potato-a7845286.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28728684

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια