Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το να γίνεις βίγκαν είναι κάτι δύσκολο. Ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες ή ό,τι άλλο τυχαίνει να υποστηρίζουν οι σχετικοί αστικοί μύθοι!

Ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αν αναρωτιέσαι από που θα ξεκινήσεις, για αρχή αρκεί να γραφτείς στο δωρεάν πρόγραμμα “Βίγκαν σε 10 Εβδομάδες”! Πρόκειται έναν δωρεάν οδηγό που θα κάνει την αλλαγή της διατροφής σου εύκολη και διασκεδαστική.

Στη συνέχεια κατέβασε αυτούς εδώ τους πολύ χρήσιμους οδηγούς:

Χορτοφαγικός Οδηγός Για Να Ξεκινήσετε

Χορτοφαγικός Οδηγός της Ethos & Empathy

Βίγκαν Ευρετήριο της Ethos & Empathy

Χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη θα βρείτε αυτές εδώ τις ομάδες του Facebook

Vegan τρόπος ζωής - υποστήριξη-βοήθεια-απορίες

και

Ελληνικό Κίνημα Φυτοφαγίας

Αν θέλεις κάποιον ειδικό για συμβουλές διατροφής μπορείς να απευθυνθείς στην κυρία Δήμητρα Μακρυγιάννη που θα σε κατατοπίσει πλήρως: https://www.facebook.com/makrigiannidimitra

Εδώ θα βρεις μια λίστα με γιατρούς και διατροφολόγους φιλικούς στη φυτική διατροφή: www.facebook.com/groups/ELKIFY/permalink/726910687419212

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν Β12 η οποία είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό. Πριν σταματήσεις να καταναλώνεις ζωικά θα πρέπει να πας στο φαρμακείο και να πάρετε συμπλήρωμα B12.

Μην κάνεις το λάθος και το αμελήσεις γιατί θα έχεις προβλήματα υγείας. Όσοι χορτοφάγοι δεν παίρνουν Β12 έχουν σημαντικά καταλήγουν να έχουν σημαντικές βλάβες στον οργανισμό του και μετά οι κρεατοφάγοι το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ώστε να υποστηρίξουν ότι οι βίγκαν δεν είναι υγιείς (και έχουν και δίκιο).

Περισσότερες πληροφορίες για την Β12 θα βρεις εδώ:
https://www.greekvegans.gr/health/vegan-b12/

Σε ό,τι αφορά το φαγητό σου, αν κάνεις μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για βίγκαν ή νηστίσιμες συνταγές, θα βρεις άφθονες. Ενδεικτικά παραθετουμε το κανάλι Love is Vegan: www.youtube.com/c/LOVEISVEGAN

Επίσης κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές υπάρχουν εδώ:  www.facebook.com/recipes/vegan-recipes

Σε κάθε περίπτωση αν δεν θέλεις να ζοριστείς, μπορείς να γίνεις πρώτα vegetarian και όταν δεις ότι δεν είναι και τίποτα δύσκολο να κόψεις εκτός από το κρέας και τα γαλακτοκομικά ώστε να γίνεις vegan.

Μια άλλη λύση είναι να τρως κρέας μόνο το σαββατοκύριακο. Και όταν θα δεις ότι δεν το χρειάζεσαι να το σταματήσεις τελείως. Ο καθένας μας ακολουθεί την δική του πορεία και τους δικούς του ρυθμούς.

Μην δίνεις σημασία σε όσους λένε ότι για να είσαι σωστός/πραγματικός/αυθεντικός κλπ. βίγκαν πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις το ένα ή άλλο. Οι απόψεις, για οποιοδήποτε θέμα, είναι σαν το ΑΦΜ. Ο καθενας έχει και από μία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον πάρεις στα σοβαρά.

Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν τη λέξη βίγκαν σαν κάποιο τίτλο τιμής ή παράσημο. Που μπορεί να τον φέρει μόνο κάποιος που έχει τα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι θεωρούν σωστά. Δεν ασχολούμαστε με αυτούς καθώς το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν και να τσακώνονται με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε τη βία και την κακοποίηση που δέχονται τα ζώα. Όχι να νικήσουμε στο πρωτάθλημα του βιγκανισμού.

Κάνε μέχρι εκεί που μπορείς και μείωσε τα ζωικά από την καθημερινότητα σου όσο σου επιτρέπει ο χαρακτήρας και ο τρόπος ζωής σου. Ο καθένας ακολουθεί διαφορετική πορεία και με διαφορετικούς ρυθμούς. Αλλά κάθε μικρό βήμα έχει τη σημασία του. Μην το ξεχνάς αυτό!

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια