Διαχειρίζομαι μια σελίδα στο Facebook που αριθμεί 5 χιλιάδες μέλη περίπου, μάλιστα σε μικρό χρονικά διάστημα, τα μέλη αυξήθηκαν απότομα. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να μάθω να παρατηρώ και να 'μελετώ' πώς οι άνθρωπο σκέφτονται και λειτουργούν.

Δραστηριοποιούμαι και σε πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ομάδες στο Facebook και παρατηρώ πώς αντιδρούν εκεί οι admin και τι συζητήσεις γίνονται. Το αναφέρω αυτό, γιατί τα τελευταία χρόνια έχω αποκτήσει μια εμπειρία και μια γνώση σχετικά με την συμπεριφορά των βίγκαν και πώς αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί ο βιγκανισμός.

Καταθέτω λοιπόν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μου. Δεν λέω ότι είναι απαραιτήτως σωστές η λανθασμένες, ούτε ότι όλοι συμφωνούν μαζί μου, απλά σας παρουσιάζω πώς βλέπω εγώ τα πράγματα.  Δείτε λοιπόν πώς κάποιοι βίγκαν εμποδίζουν, με τα όσα υποστηρίζουν, την εξάπλωση του βιγκανισμού:

1."Υποστηρίζεις την κακοποίηση των ζώων όταν αγοράζεις προϊόντα από εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται".

Καταλαβαίνω την αντίφαση. Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που κερδίζουν από τον πόνο, την αγωνία και την εκμετάλλευση συναισθανόμενων πλασμάτων. Ξέρω, επίσης, ότι όλες αυτές οι εταιρείες δεν το κάνουν για να βασανίσουν τα ζώα, αλλά γιατί κερδίζουν από αυτά, και είναι ένα καθαρά οικονομικό παιχνίδι.

Δεν είναι ότι η "Ben & Jerry’s Ice Cream" απολαμβάνει σαδιστικά το γεγονός ότι οι αγελάδες της είναι μόνιμα συνδεδεμένες για όλη τους τη ζωή με ένα σωλήνα που τους παίρνει το γάλα. Η εταιρεία το κάνει ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη παραγωγή και άρα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κάθε επιχείρησης: να έχει κέρδη.

Αυτές οι εταιρείες κάνουν και την ανάλογη ερευνά αγοράς. Σφυγμομετρούν κάθε φορά αυτό που ζητά η αγορά, και η προαναφερθείσα εταιρεία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού έχει αντιληφθεί ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών στρέφονται σταδιακά από τα παγωτά με βάση το γάλα στα παγωτά με βάση τους ξηρούς καρπούς.

Έτσι, βίγκαν παγωτά αρχίζουν να κυκλοφορούν σε πολλά καταστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βίγκαν επιλογές άλλων εταιρειών π.χ. Chipotle, Wholefoods, Subway και Wendy’s.

Τι μήνυμα θα δίναμε στα στελέχη αυτών των εταιριών εάν λέγαμε πως πρέπει να τις μποϊκοτάρουμε και να μην τους δώσουμε ούτε δεκάρα, επειδή έχουν συμμετάσχει και αυτές στο ολοκαύτωμα των ζώων; Ότι τα βίγκαν προϊόντα τους έχουν μηδενική κατανάλωση, όποτε καλύτερα να ξαναγυρίσουν πίσω στην παραγωγή προϊόντων με βάση τα γαλακτοκομικά!

Συγγνώμη, όμως οι βίγκαν που σκέφτονται έτσι βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Ακόμα και ο Γκάρυ Γιουρόφσκι, παροτρύνει βίγκαν και μη βίγκαν να αγοράζουν βίγκαν προϊόντα από οποιαδήποτε αλυσίδα καταστημάτων. Γιατί; Γιατί αν ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών τους προέρχεται από βίγκαν προϊόντα, τότε πιθανώς να τα υιοθετήσουν μόνιμα.

Εάν είσαι βίγκαν και νομίζεις ότι κάνω λάθος, αναρωτήσου: Από που ψωνίζεις; Από το σουπερμάρκετ; Τα σούπερ μάρκετ καθώς όπως και όλα σχεδόν τα καταστήματα πωλούν και βίγκαν αλλά και μη βίγκαν προϊόντα, άρα, στην ουσία εμπλέκεσαι στο ίδιο πράγμα που υποστηρίζεις ότι είναι λάθος.

Επιπλέον εάν βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητο σου, εάν προσλαμβάνεις έναν μη βίγκαν υδραυλικό, έναν μη βίγκαν μηχανικό ή έναν μη βίγκαν ηλεκτρολόγο στην πραγματικότητα πληρώνεις ανθρώπους που συμμετέχουν εμμέσως στην κακοποίηση ζωών. Ανθρώπους οι οποίοι με τα χρήματα που τους έδωσες θα αγοράσουν ζωικά προϊόντα και συνεπώς θα χρηματοδοτήσουν την θανάτωση/κακοποίηση ζώων.

Βλέπεις που πάει όλο αυτό;

Ο στόχος είναι οι άνθρωποι να δουν το βιγκανισμό με συμπάθεια και να νιώσουν ότι είναι κάτι προσιτό και εύκολο. Εάν το κάνεις να φαίνεται δύσκολο, υπάρχει πιθανότητα να θέλει κάποιος να γίνει βίγκαν; Ασφαλώς και όχι.

Κατάλαβε το! Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε βίγκαν σουπερ μάρκετ ή σε εξειδικευμένες αγορές (και εννοείται ότι ακόμα και αυτοί που πουλάνε τα βίγκαν προϊόντα πρέπει να είναι βίγκαν αλλιώς και πάλι δίνεις τα χρήματα σου σε ανθρώπους που συμμετέχουν στο βασανισμό ζώων).

Την επομένη φορά που θα αποφασίσεις να μποϊκοτάρεις μια μεγάλη εταιρεία που προσπαθεί παράλληλα να προωθήσει βίγκαν προϊόντα, σκέψου τι μήνυμα στέλνει η κίνηση σου αυτή στη συγκεκριμένη εταιρεία όπως βέβαια και σε όλες τις υπόλοιπες: ότι θα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή βίγκαν προϊόντων, αφού δεν υπάρχει ζήτηση.

Έτσι όμως, συμβάλλεις στη διαιώνιση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Κάθε έξυπνος βίγκαν μπορεί να αντιληφθεί αυτό το συλλογισμό. Γίνε ένας από αυτούς που προτρέπει τους μη βίγκαν φίλους του να συνεχίσουν να αγοράζουν βίγκαν προϊόντα μεγάλων εταιρειών. Αυτό θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

2. "Τα υποκατάστατα κρέατος είναι αηδιαστικά και διαιωνίζουν μια κρεατοφαγική κουλτούρα"

Το βλέπω συχνά αυτό. Ένας νέος βίγκαν που δοκιμάζει φαγητά από υποκατάστατα κρέατος αντιμετωπίζεται με προσβολές και επιθετικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι του λένε ότι αυτό που κάνει είναι απαράδεκτο, είναι λάθος, ότι είναι κόντρα σε όσα αντιπροσωπεύει ο βιγκανισμός, ότι έτσι διαιωνίζεται η συνήθεια της κρεατοφαγίας.

Για τα ζώα όμως, δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό είναι λάθος. Εάν ήσουν Εβραίος στην εποχή της ναζιστικής Γερμανίας, στο Νταχάου και σε έσωζε κάποιος, θα σε ενδιέφερε για ποιο λόγο το κάνει; Φυσικά και όχι.

Αντίστοιχα λοιπόν, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους ένας βίγκαν τρώει υποκατάστατα κρέατος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυτός ο άνθρωπος τρώει λιγότερα ζώα. Αυτή δεν είναι η λογική του βιγκανισμού; Να μειώσουμε το κακό που προκαλούμε;

Οπότε, εάν κάποιος τρώει υποκατάστατα κρέατος, δεν πρέπει να τον υποστηρίζουμε και να τον ενθαρρύνουμε; Για μένα είναι απαράδεκτο και χαζό να μην το κάνουμε. Συνειδητοποίησε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι βίγκαν για διαφορετικούς λόγους από εσένα.

Εσύ ίσως είσαι βίγκαν και για λόγους υγείας, διατροφής, κλπ, επομένως δεν θες να φας "κατασκευασμένο" κρέας. Ίσως όμως κάποιοι άνθρωποι είναι βίγκαν μόνο για ηθικούς λόγους, άρα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη γεύση και την υφή τροφίμων που τους είναι οικεία. Είναι αυτό κάτι κακό; Όχι! Είναι κακό μόνο για όσους εθελοτυφλούν.

Δεν είμαι φανατικός των υποκατάστατων του κρέατος, όμως κάποιες φορές έχω φάει, και φυσικά, δεν αποθαρρύνω τους υπόλοιπους να τα τρώνε αν τους αρέσουν. Σίγουρα είναι προτιμότερο από το να τρώνε αληθινό κρέας από κάποιο ζώο που βασανίστηκε.

Οφείλουμε, ως βίγκαν, να απομακρυνθούμε από τη στενόμυαλη λογική κάποιων από εμάς και να συνειδητοποιήσουμε ότι για να εξαπλωθεί ο βιγκανισμός πρέπει να συναντούμε τους ανθρώπους όπου βρίσκονται, και όχι να τους κοιτάζουμε αφ' υψηλού.

3. "Tα μπισκότα Oreo δεν είναι βίγκαν"

Ξέρω τι σκέφτεστε. Ότι δεν έχω ιδέα τι είναι το φοινικέλαιο ή η οστεΐνη, ότι δεν έχω δει ελέφαντες να δηλητηριάζονται και ουρακοτάγκους να καίγονται προσπαθώντας να προστατέψουν το φυσικό τους περιβάλλον από την επεκτεινόμενη βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου. Κι όμως, το ξέρω ότι γίνονται αυτά. Όπως ξέρω ότι πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν οστεΐνη για τη ζάχαρή τους και την αγοράζουν από τις βιομηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων.

Σαφώς και εδώ υπάρχει ηθικό δίλημμα και το καταλαβαίνω. Ταυτόχρονα όμως, αισθάνομαι ότι εάν καταδικάζουμε τα πάντα τότε αποτρέπουμε πολλούς μη βίγκαν να ακολουθήσουν το βιγκανισμό, αφού τον κάνουμε να φαίνεται δύσκολος και περίπλοκος. Τελικά λοιπόν, βλάπτουμε το βιγκανισμό.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα τρόφιμα, οι περισσότερες επιχειρήσεις καθώς και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ μακριά από το να γίνουν βίγκαν. Και ενώ γι' αυτό το λόγο  δισεκατομμύρια ζώα σφαγιάζονται άσκοπα κάθε χρόνο, εμείς καθόμαστε και ανησυχούμε για την οστεΐνη που δεν θα υπήρχε καν αν τα ζώα δεν σφάζονταν για τη σάρκα τους εξ αρχής.

Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Μερικοί βίγκαν αναλώνονται σε επιφανειακά πράγματα, παραβλέποντας ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να γίνουν βίγκαν απότομα, αλλά αυτή η αλλαγή γίνεται σταδιακά.

Εγώ προσωπικά, επικεντρώνομαι στο μεγαλύτερο καλό. Προτιμώ να δω κάποιον να σταματήσει να τρώει κρέας και γαλακτοκομικά, και να τρώει απλά ένα μπισκότο Οreo, παρά να συνεχίζει να τρώει κρέας (το οποίο θα ήταν απείρως χειρότερο).

Θυμάμαι έναν βίγκαν που έμπαινε στο προφίλ μια κοπέλας, που μόλις είχε γίνει βίγκαν, και της έκανε παρατήρηση λέγοντας της ότι τα μπισκότα Οreo δεν είναι βίγκαν.

Δεν μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να καταλάβει ότι η κοπέλα μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδι της στο βιγκανισμο και ήδη προσπαθούσε πολύ; Ότι στην πορεία η ίδια θα επιλέξει αν θα αφαιρέσει τα Oreo από τη διατροφή της; Ότι το να ξεκινήσει να γίνει βίγκαν και παραμένει είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα;

Όταν κάποιοι βίγκαν γίνονται επιθετικοί, το αποτέλεσμα σπάνια είναι θετικό. Η κριτική και η επίθεση ΔΕΝ προωθούν το βιγκανισμό. Θα ήταν άραγε καλύτερο η κοπέλα να αφήσει τα Οreo και να τρώει άλλα μπισκότα που έχουν μπόλικο γάλα, φοινικέλαιο, αυγά και οστεΐνη;

Δε ζούμε σε έναν βίγκαν κόσμο. Το αντίθετο μάλιστα. Οπότε, δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα άσπρα ή μαύρα, αλλά να επικεντρωθούμε στο λιγότερο κακό. Να επικεντρωθούμε στη μεγαλύτερη αλλαγή, για ξεκίνημα. Να ξεκινήσουμε φέρνοντας κάποιους στην πόρτα του βιγκανισμού, να τους συμπαρασταθούμε και να τους προτείνουμε ήρεμα και με διάλογο έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής . Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας αυτό: Γίνε ο βίγκαν που θα ήθελες να γνωρίσεις πριν γίνεις βίγκαν.

4. "Ναι στους πολλούς υδατάνθρακες! Η πρωτεΐνη είναι κακή. Το λίπος που τρως είναι το λίπος που κουβαλάς"

Το να γίνεις βίγκαν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Στη συνέχεια όμως, πρέπει να αντιμετωπίσεις διάφορα κλισέ και απόψεις που θεοποιούν συγκεκριμένα στυλ και προγράμματα διατροφής. Βίγκαν σπαταλούν ενέργεια μαλώνοντας με άλλους βίγκαν για το ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή αντί να εργάζονται όλοι μαζί προς την προώθηση του κινήματος.

Για παράδειγμα, ακούω πολλούς να λένε "το λίπος που τρως, το κουβαλάς κιόλας". Τι ηλίθια και γενικευμένη ασυναρτησία. Κανένα μεμονωμένο συστατικό δεν είναι υπεύθυνο για την αύξηση λίπους. Πρωταρχικοί λόγοι για την αύξηση του λίπους εκτός από ιατρικούς, όπως  ορμονική δυσλειτουργία κ.ά. είναι η υπερκατανάλωση ενέργειας (θερμίδες) και η μη επαρκής άσκηση.

Όταν ένας βίγκαν λέει κάτι τέτοιο σε ένα νέο βίγκαν τον κάνει λίπο-φοβικό (ας μην ξεχνάμε ότι βίγκαν και μη βίγκαν είμαστε ήδη υδατάνθρακο-φοβικοί). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε ούτε τα λίπη, ούτε την πρωτεΐνη, ούτε τους υδατάνθρακες. Τίποτα δεν είναι κακό αν χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο.

Αλλά δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι κατανοούν τα πράγματα στην ακραία τους μορφή. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργούνται προβλήματα.

Είμαι ευπροσάρμοστος άνθρωπος. Δεν κολλάω σε ένα διατροφικό πλαίσιο. Παίρνω στοιχεία από παντού, και προσπαθώ να τα συνθέσω και να τα κάνω να λειτουργήσουν με τον σωστό τρόπο.

Μέσα στο βιγκανισμό υπάρχουν πολλές προτάσεις: 80/10/10, ωμοφαγία έως τις τέσσερις, διατροφή με  ακατέργαστες τροφές, διάλυμα αμύλου, δίαιτα πατάτας, 30 μπανάνες την ημέρα, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πρωτεΐνες , κετογονική βίγκαν, paleo βίγκαν, junkfood βίγκαν κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, αν και είμαστε ίδιοι και εργαζόμαστε για παρόμοιους στόχους και οράματα, οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να φτιάξουν στενές κατηγορίες. Εγώ προσωπικά παίρνω και συνδυάζω στοιχεία από κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, καταναλώνω 65% υδατανθρακες, 20-25% πρωτεΐνες και περίπου 15-20% λίπος. Όμως δεν επιβάλλω στους άλλους να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο. Αντιθέτως, αν κάποιος θέλει να καταναλώσει περισσότερο λίπος ή να μειώσει τους υδατάνθρακες, του προτείνω διαφόρους τρόπους. Αφήνω τον καθένα να μάθει μέσω της δικής του εμπειρίας. Προφανώς του λέω τις προτιμήσεις μου, αλλά ούτε καταδικάζω ούτε προσπαθώ να κάνω κάποιον να κάνει αυτό που κάνω.

Μάθε να μη βάζεις ταμπέλες. Σε όλη τη ζωή μας φοράμε ταμπέλες. Ταμπέλες που μας λένε ποιοι πρέπει να είμαστε, ταμπέλες που μας αποσπούν την προσοχή από την πραγματοποίηση περαιτέρω αλλαγών στη ζωή μας. Είναι πολύ  σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι όταν κάποιος είναι νέος στο βιγκανισμό, πρέπει μεν να τον καθοδηγήσεις, αλλά οφείλεις να τον αφήσεις να πειραματιστεί και μόνος του.

Εάν κάποιος μόλις χθες έκοψε το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά και σήμερα του λες ότι έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι (λίπη) θα του προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και θα του προσθέσουν κιλά νομίζεις ότι θα απολαύσει το ταξίδι; Ή νομίζεις ότι θα τον ενθαρρύνεις να δοκιμάσει περισσότερα φυτικά τρόφιμα; Άφησε τον να κάνει κάποια πρώτα βήματα στο βιγκανισμό.

Δεν αμφισβητώ ότι ορισμένα λίπη πιθανώς δεν είναι καλά για εμάς, αλλά επισημαίνω ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος να κάνουμε κάτι. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο δύσκολος και περίπλοκος φαίνεται ο βιγκανισμός σε έναν αρχάριο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θέλει να τον ακολουθήσει. Εάν μπορούμε να κάνουμε το βιγκανισμό να φαίνεται εύκολος, απλός και διασκεδαστικός, θα θελήσουν να παραμείνουν. Αυτό για μένα, είναι ο ΣΤΟΧΟΣ.

5."Δεν είσαι αρκετά/σωστός/πραγματικά βίγκαν"

Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα των ηλίθιων βίγκαν και εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Από το "έχτισες μυϊκή μάζα με το κρέας και τώρα απλά τη συντηρείς με τη χορτοφαγία" ή το "είναι τόσο μυώδης, φαίνεται σαν να παίρνει αναβολικά, αποκλείεται ένας βίγκαν να γίνει έτσι" έως κάθε αρνητικό και επικριτικό σχόλιο σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι κάποιος βίγκαν.

Και γενικά, κάθε βλακεία που κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι ο βιγκανισμός είναι μια κλειστή αίρεση. Κάποιοι είναι τόσο απόλυτοι που καταδικάζουν τους υπόλοιπους βίγκαν. Πόσο τραγικό και αξιολύπητο είναι αυτό; Να καταδικάζεις το κίνημα με το όποιο έχεις έναν κοινό σκοπό και στόχο που δεν είναι άλλος από το να μειωθεί η βαναυσότητα απέναντι στα ζώα. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό.

Αν είσαι έτσι, ξεπέρασέ το. Δε χωράνε άνθρωποι γεμάτοι μίσος και επικριτικότητα σε ένα τόσο όμορφο κίνημα όπως ο βιγκανισμός. Η στάση σου βλάπτει το κίνημα. Άλλαξέ την λοιπόν.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα αυτής της ηλιθιότητας:

Ένας βίγκαν (νέος βίγκαν ή σε φάση μετάβασης βίγκαν ή ακόμα και μη βίγκαν) δημοσιεύει ένα βίγκαν junkfood. Οι άλλοι βίγκαν σχολιάζουν πόσο ανθυγιεινό, βλαβερό και αηδιαστικό είναι το φαγητό αυτό.

Ένας βίγκαν δημοσιεύει φωτογραφία του ενώ γυμνάζεται και κατηγορείται είτε ότι έχτισε το σώμα του τρώγοντας κρέας, είτε ότι χρησιμοποιεί αναβολικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα σχόλια προέρχονται από βίγκαν!

Ένας βίγκαν δημοσιεύει μια συνταγή ή ένα φαγητό που μπορεί να περιέχει συστατικά όπως μέλι, ζελατίνη κλπ.  Πριν διαπιστώσουν εάν ο άνθρωπος αυτός είναι νέος βίγκαν και αντί να τον ενθαρρύνουν για κάθε βήμα, πολλοί τον αντιμετωπίζουν με προσβολές και σχόλια του τύπου: "οι βίγκαν δεν τρώνε τέτοια", απότομα και αποθαρρυντικά χωρίς καμία εξήγηση γιατί το λένε αυτό.

Ανέφερα πολλά ηλίθια σχόλια στα σημεία από το 1 έως το 4, αλλά το 5 τα περιλαμβάνει όλα. Κι εγώ έχω ακούσει αρκετά τέτοια σχόλια. Όμως πλέον έχω γίνει χοντρόπετσος και δεν με σταματά τίποτα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω τον βιγκανισμό εξαιτίας κάποιου ηλίθιου βίγκαν, όμως ξέρω κάποιους νέους βίγκαν που αποθαρρύνονται αρκετά από αυτά τα σχόλια και εγκαταλείπουν την προσπάθεια φεύγοντας με μια πικρή γεύση στο στόμα. Λένε στους φίλους και στις οικογένειές τους πόσο άσχημα τους φέρθηκαν οι βίγκαν. Και φυσικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το βιγκανισμό και δε θα τον δοκιμάσουν ποτέ.

Μερικοί βίγκαν δεν βλέπουν ποσό κακό κάνουν όταν ανοίγουν το στόμα τους. ΣΚΕΨΟΥ πριν μιλήσεις.

Ξαναλέω: Γίνε ο βίγκαν που θα ήθελες να γνωρίσεις πριν γίνεις βίγκαν. Επίσης, αναρωτήσου, αυτό που λες σε τι ωφελεί; Είναι ενθαρρυντικό; Είναι θετικό; Εάν όχι, μη μιλάς και άσε τους άλλους να φέρουν κόσμο στον βιγκανισμό. Παρατήρησέ τους και μάθε.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας βίγκαν είναι να κάνει επιθέσεις στους άλλους βίγκαν. Είμαστε που είμαστε μειονότητα, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη διάσπαση. Κατάλαβε ότι οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν, δεν είναι τέλειοι και ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό διατροφικό παρελθόν αλλά και περιβάλλον. Π.χ. κάποιος που είχε μια αμερικανική junk food διατροφή, ας ξεκινήσει με μια junk food βίγκαν διατροφή, ή ας φάει μια φορά και κάτι που μπορεί να έχει ζελατίνη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έκανε την αρχή!

Και αυτό το λέω εγώ, που προσέχω πάρα πολύ τι καταναλώνω. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να προσβάλλω και να μειώνω όσους πράττουν διαφορετικά από εμένα, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αντ' αυτού, ανακαλύπτω που είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι κάνουν στη ζωή τους, εάν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι του βιγκανισμού.

Από πού προέρχονται; Μπορεί να είναι  υπέρβαροι, όμως έχουν χάσει ήδη κάποια κιλά. Μπορεί να είχαν καρκίνο και να έδωσαν τη μάχη τους. Μπορεί να είχαν γίνει βίγκαν για λίγο, όμως τώρα θέλουν να απομακρυνθούν από το βίγκαν junkfood και χρειάζονται βοήθεια.

Το βασικό να μην επικεντρώνεσαι σε εσένα και τι θεωρείς εσύ σωστό, αλλά το τι θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ώστε να προχωρήσουν παρακάτω στο μονοπάτι του βιγκανισμού. Σε τελική ανάλυση, όλο αυτό είναι η δική μου οπτική γωνία. Δεν νιώθω ότι έχω δίκιο ή άδικο, απλά εξηγώ πώς εγώ βλέπω τα πράγματα.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπνευστούμε από την ειρήνη και την αγάπη (όσο χίπικο κι αν ακούγεται αυτό) επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά στην καλοσύνη. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τη βία με επιθετικότητα, αλλά να δημιουργήσουμε ειρήνη με την ειρήνη.

Το σημαντικότερο για έναν μη βίγκαν είναι να συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότεροι βίγκαν δεν είναι απόλυτοι και ακραίοι. Απλά οι ακραίοι φωνάζουν και σχολιάζουν αρνητικά και γενικά τραβούν περισσότερο την προσοχή. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι βίγκαν είναι από τους πιο καλοσυνάτους, συμπονετικούς ανθρώπους που έχω συναντήσει ποτέ, είναι ευγενικοί και υποστηρικτικοί.

Οπότε, αυτό το κείμενο δεν αφορά την πλειονότητα των βίγκαν, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι βίγκαν δεν είναι ακραίοι ούτε απόλυτοι. Το κείμενο αυτό είναι περισσότερο ένας οδηγός για το πώς να μην είναι κάποιος ηλίθιος και απωθητικός!

Ανεξάρτητα από το τι σκέφτομαι ή αισθάνομαι, σκέφτομαι πάντοτε ποια είναι η καλύτερη απάντηση για τον σκοπό μας. Πώς πρέπει να μιλήσω και να ενεργήσω με τρόπο που θα εμπνεύσει τους άλλους να ακολουθούσουν το βιγκανισμό και όχι να τους αποθαρρύνω με ειρωνικά ή επικριτικά σχόλια.

Αυτός είναι ο στόχος.

Δεν αρκεί μόνο να στηρίζεις τα ζώα. Υποστήριξε τους συνανθρώπους σου που προσπαθούν.  Εξάλλου, όσοι  πορεύονται στον βιγκανισμό με ευγένεια και ήθος και τον κάνουν να φαίνεται ενδιαφέρων και διασκεδαστικός είναι αυτοί που θα έχουν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη επίδραση στους γύρω τους.

Πηγή: http://bimba.info/en/new/2016/02/29/5-ways-to-not-be-a-preachy-vegan-asshole-and-actually-help-more-people-come-over-to-veganism

Διαβάστε επίσης:
Όταν ο φανατισμός βλάπτει σοβαρά το βιγκανισμό

10 εύκολοι τρόποι για να μείνει ο βιγκανισμός στο περιθώριο

Πώς θα βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου να έρθουν πιο κοντά στον βιγκανισμό

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια