Το να είσαι vegan είναι σίγουρα πολύ καλό. Είναι όμως ακόμη καλύτερο το να είσαι vegan και να βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου πιο κοντά στον βιγκανισμό.

Δες εννιά τρόπους με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις τους γύρω σου να γίνουν βίγκαν!

1. Γίνεται «χαμαιλέοντας» .

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Έχει συγκεκριμένες ιδέες, αξίες και απόψεις, συγκεκριμένη ηθική και ανταποκρίνεται σε διαφορετικά ερεθίσματα. Έτσι λοιπόν, ο κάθε διάλογος που γίνεται ανάμεσα σε ένα vegan και έναν παμφάγο, πιθανώς να εξελίσσεται διαφορετικά και να εστιάζει σε ξεχωριστά θέματα κάθε φορά .

Ο «vegan – χαμαιλέοντας» λοιπόν, είναι εκείνος που μπορεί να μπει στη θέση του συνομιλητή του, να κατανοήσει τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς του και να του δώσει τις αντίστοιχες απαντήσεις. Είναι θα λέγαμε ο vegan, που χειρίζεται διαφορετικά κάθε διάλογο ανάλογα με το συνομιλητή.

2. Ενθαρρύνει ακόμη και τα μικρά βήματα των άλλων.

Θα πει «μπράβο» σε κάποιον που περιόρισε τα ζωικά ή σε κάποιον που δήλωσε ότι «θα το προσπαθήσει». Ο vegan αυτός είναι σε θέση να κατανοήσει ότι και το πιο μικρό βήμα είναι σημαντικό για τα ζώα, οπότε ενθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την πλευρά του βιγκανισμού.

3. Δεν τον νοιάζει η «ηθική καθαρότητα» αλλά το καλό των ζώων

Δεν απαιτεί όλοι να κάνουν απευθείας το μεγάλο βήμα και για αυτό ικανοποιείται όταν βλέπει τους άλλους να κάνουν και πολύ μικρά βηματάκια. Ο vegan αυτός δεν είναι «όλα ή τίποτα» με τους γύρω του. Δεν τον ενδιαφέρει να δει «καθαρούς και αγνούς» vegans μόνο, αλλά και ανθρώπους που προσπαθούν και κάνουν πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή.

4. Δεν τον νοιάζει να είναι πάντα σωστός σε όλα.

Κυρίως τον ενδιαφέρει να πετυχαίνει αυτό που κάνει. Δεν τον νοιάζει να «κερδίζει» σε όλους τους διαλόγους, ούτε να αποστομώνει τους συνομιλητές του. Μπορεί πολλές φορές να συγκρατείται και να γνέφει καταφατικά παρόλο που δε συμφωνεί σε κάτι ή να μην παραθέτει ένα αντεπιχείρημα ενώ το έχει έτοιμο.

Θα κάνει ό,τι θεωρεί πως θα εξυπηρετήσει το βιγκανισμό και την προώθησή του και συνεπώς ό,τι θα βοηθήσει περισσότερο τα ζώα. Για αυτό και σπανίως έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση.

5. Ξέρει να ακούει.

Ακόμα και αν έχει ακούσει τα επιχειρήματα του συνομιλητή του άλλες 10.000 φορές, θα τον αφήσει να ολοκληρώσει και θα τον ακούσει με προσοχή. Είναι καλός ακροατής και αυτό τον κάνει πιο ευγενικό και πιο προσιτό.

6. Θυμάται πως σκεπτόταν όταν δεν ήταν ακόμη vegan

Αυτό τον κάνει να καταλαβαίνει καλύτερα τους συνομιλητές του, να αναγνωρίζει πως και εκείνος βρισκόταν κάποτε σε αυτή τη θέση. Έτσι, δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στους άλλους. Αυτό ταυτόχρονα τον κάνει πιο ήρεμο και υπομονετικό.

7. Δεν τον νοιάζει ο λόγος που κάποιος έγινε vegan

Τι σημασία έχει αν κάποιος έγινε vegan για λόγους υγείας; Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Ένας παμφάγος λιγότερος, ένας καταναλωτής ζωικών λιγότερος και ένας φίλος των ζώων περισσότερος (έστω και άθελά του).

Ο σκοπός του συγκεκριμένου vegan είναι να μειώνονται οι θάνατοι των ζώων και όχι να καλλιεργήσει την ηθική του κάθε ανθρώπου.

Ακόμη και αν αργότερα εκείνος που έγινε vegan για λόγους υγείας γίνει ξανά παμφάγος, η προσωρινή αλλαγή αυτή ήταν κάτι θετικό, καθώς για το διάστημα αυτό η κατανάλωση ζωικών είχε μειωθεί από πλευράς του ατόμου αυτού.

8. Δεν κρίνουν

Το τελευταίο που θα ήθελε ο κόσμος γύρω μας είναι να κριθεί και μάλιστα από μια μειοψηφία ανθρώπων. Όταν κρίνεις κάποιον, εκείνος αυτομάτως μπαίνει σε μία κατάσταση άμυνας και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ιδέα του βιγκανισμού. Ο vegan που είναι σε θέση να επηρεάσει τους άλλους, ποτέ μα ποτέ δε θα τους κρίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τους απομακρύνει.

9. Έχει ως γνώμονα το συμφέρον των ζώων

Δεν τον νοιάζει να αναδειχθεί ως ο καλύτερος οικολόγος. Δε νοιάζεται αν οι άλλοι vegans δεν τον αποδέχονται επειδή είναι τόσο επιεικής με τους παμφάγους. Δε νοιάζεται καν αν λέγεται “vegan” ή «zegan» ή αν ανήκει σε κάποια κατηγορία και φέρει κάποιον τίτλο τιμής.

Τον ενδιαφέρει μόνο πώς θα μειώσει τους θανάτους των ζώων και πώς θα ωθήσει περισσότερο κόσμο προς τη χορτοφαγία. Δε ξεχνάει τον απώτερο σκοπό του και λειτουργεί πάντα με στόχο να μειώσει τη βία εναντίον κάθε πλάσματος.

Πηγή: http://veganstrategist.org/2016/03/25/the-12-habits-of-highly-effective-vegans/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια