Όταν κάποιος διαφωνεί με τις ιδέες σου και θέλει να σου αποδείξει πως είσαι λάθος, εστιάζει κατά πρώτον σε μεμονωμένα περιστατικά. Κατά δεύτερον, παρουσιάζει το παραμικρό ψεγάδι που θα βρει ως αποτέλεσμα των «λάθος» ιδεών σου.

Έτσι, αν ένας πολιτικός του κόμματος που υποστηρίζεις κάνει κάτι λάθος, αυτό αποτελεί την «απόδειξη» ότι είναι γενικά λάθος να υποστηρίζεις το συγκεκριμένο κόμμα. Αν ένας  υποστηρικτής της πολιτικής σου ιδεολογίας (όποια και αν είναι αυτή) κάνει μία κατακριτέα πράξη, τότε η πράξη αυτή θα αποτελέσει «όπλο» στα χέρια εκείνων που διαφωνούν με την ιδεολογία σου.

Αν ένας οπαδός του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ ή του Εργοτέλη (δεν έχει σημασία η ομάδα) παρανομήσει, τότε οι οπαδοί των άλλων ομάδων θα χρησιμοποιούν την παρανομία αυτή για να αποδείξουν πως είναι λάθος να είσαι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ ή Εργοτέλης.

Αντίστοιχα και στο βιγκανισμό, πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν εκείνο το παράδειγμα του βίγκαν που κάτι δεν έκανε σωστά ή που απέτυχε.

Σε όλες τις ιδεολογίες, κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις, κλπ έρχεται η στιγμή που γίνονται λάθη και ατυχίες. Από αυτά τα λάθη ή ατυχίες όμως γαντζώνονται όσοι διαφωνούν μαζί ώστε να βγάλουν λάθος και την ιδεολογία αυτή καθ' αυτή.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: α) Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο αρνητικό περιστατικό δεν έχουν ιδέα από στατιστική και ορθή επιχειρηματολογία β) ο φανατισμός που τους διακατέχει προκειμένου να σε βγάλουν λάθος τους οδηγεί να πιαστούν από το καθετί γ) υπάρχει έλλειψη σοβαρής επιχειρηματολογίας οπότε οτιδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αντίλογο, απλά το χρησιμοποιούν.

Έτσι λοιπόν, όσες φορές κάποιος βίγκαν έπαθε κάτι ή έκανε κάτι λάθος ή απέτυχε σε κάτι, τότε αυτά όλα έχουν αποτελέσει «αποδείξεις» των άλλων στο γιατί ο βιγκανισμός είναι λάθος, αποτυχημένος ή βλακεία. Ας δούμε όμως μερικά τέτοια παραδείγματα, που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν κατά του βιγκανισμού. Έχουν αυτά τα παραδείγματα κάποια βάση; Αποτελούν όντως απόδειξη πως ο βιγκανισμός έχει αποτύχει;

Μωρό πέθανε από βίγκαν γονείς

Μία είδηση η οποία είχε κάνει τον γύρο του κόσμου και η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως επιχείρημα ενάντια στο βιγκανισμό, ήταν εκείνη του μωρού που πέθανε επειδή οι γονείς του το τάιζαν αποκλειστικά βίγκαν τροφή. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στο Βέλγιο, όπου το μωρό ενός ζευγαριού πέθανε ενώ ήταν μόλις 7 μηνών, με φανερές ελλείψεις σε τροφή και νερό. Το δικαστήριο έκρινε τους γονείς ένοχους για θάνατο από αμέλεια.

Παρόμοιες περιπτώσεις, που ευτυχώς δεν κατέληξαν σε θάνατο αλλά στο νοσοκομείο, έχουν συμβεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία και στη Γαλλία. Γονείς ταΐζουν το νεογέννητο παιδί τους αποκλειστικά βίγκαν τροφές, εκείνο σε κάποιο σημείο αρρωσταίνει και όταν το πάνε στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπιστώνουν πως το μωρό έχει σοβαρότατες ελλείψεις.

Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η βίγκαν διατροφή είναι αφύσικη και τα μωρά για να έχουν υγεία χρειάζονται ζωικές τροφές. Σωστά; Λάθος!

Δεν είναι ο βιγκανισμός που θα κάνει κακό στο οποιοδήποτε μωρό. Κακό του κάνουν οι γονείς του, η συγκεκριμένη διατροφή που ακολουθεί και η κακή ενημέρωση. Οι ενώσεις διατροφολόγων των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και της βρεφικής ηλικίας. Μία τέτοια δήλωση δε θα είχε γίνει ποτέ επίσημα αν δεν πατούσε πάνω σε γερές βάσεις. Ή τουλάχιστον θα είχε αναιρεθεί.

Επίσης, αν διαβάσουμε προσεκτικά τις ειδήσεις που αφορούν τα άτυχα αυτά παιδιά, θα παρατηρήσουμε πως την ευθύνη φέρουν οι γονείς και όχι η βίγκαν διατροφή. Στην περίπτωση του μωρού που πέθανε, διαβάζουμε καταρχήν για «εναλλακτική διατροφή», την οποία οι γονείς υιοθέτησαν έπειτα από συμβουλές πελατών τους (στο κατάστημα που δούλευαν) και από πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επίσης, στο άρθρο αναφέρεται πως το μωρό μεταξύ των άλλων ελλείψεων, έπασχε και από αφυδάτωση. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως οι γονείς δεν είχαν ιδέα τι έκαναν.

Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές που αναφέρονται στο θέμα, οι γονείς δε συμβουλεύτηκαν ποτέ τη γνώμη ενός ιατρού ή διατροφολόγου, ακόμη και όταν το πρόβλημα ήταν εμφανές. Όταν το μωρό τους έδειχνε να έχει χάσει τις αισθήσεις του, οι γονείς του το μετέφεραν σε κάποιον... εναλλακτικό θεραπευτή αντί για κάποιο νοσοκομείο. Ένα ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το εξής: «Προβλήματα υγείας και θανάτους αντιμετωπίζουν τα μωρά μόνο των βίγκαν γονέων;»

Η απάντηση είναι ξανά όχι! Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η «The Guardian» το 2012, η κακή διατροφή είναι ο λόγος που πεθαίνουν 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα κάθε χρόνο! Ενώ πάλι η «The Guardian» σε άρθρο της το 2017 αναφέρει πως «1 στους 5 θανάτους μωρών ετησίως, οφείλεται σε κακή διατροφή».

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως οι θάνατοι μωρών λόγω κακής παμφαγικής διατροφής είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Οι θάνατοι αυτοί όμως δε θα δείξουν με το δάχτυλο την «παμφαγική διατροφή», αλλά τους ανεύθυνους γονείς που δεν πρόσεξαν τα παιδιά τους.

Όταν πρόκειται όμως για ανεύθυνους, βίγκαν γονείς, εκεί θα γίνει έμφαση στη λέξη «βίγκαν» επειδή α) η βίγκαν διατροφή δεν είναι ακόμη κοινωνικά αποδεκτή (επιστημονικώς είναι) β) υπάρχει ακόμη η λανθασμένη αντίληψη πως η βίγκαν διατροφή δεν είναι επαρκής γ) η λέξη βίγκαν προσελκύει περισσότερους αναγνώστες στα άρθρα των site ή των εφημερίδων.

Βίγκαν έχασε τη ζωή της στο Έβερεστ προσπαθώντας να αποδείξει ότι «οι βίγκαν είναι ικανοί για όλα»

Μία γυναίκα από την Αυστραλία πέθανε το 2016, όταν αρρώστησε εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν κοντά στην κορυφή του κόσμου. Ο σκοπός της ήταν να αποδείξει πως οι βίγκαν δεν είναι αδύναμοι και μπορούν να κάνουν τα πάντα αν το θελήσουν.

Η 34χρονη Maria Strydom και ο σύζυγός της ήταν έμπειροι ορειβάτες και μάλιστα είχαν φτάσει στο τελευταίο σημείο όπου κάνουν στάση (camp) όσοι θέλουν να φτάσουν αργότερα στην κορυφή. Τόσο η Maria όσο και ο άντρας της αρρώστησαν από πνευμονικό οίδημα, καθώς οι συνθήκες σε τέτοιο ύψος είναι ιδιαίτερα αφιλόξενες για τους ανθρώπους. Η Maria τελικά έχασε τη μάχη, ενώ ο άντρας της νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Νεπάλ.

Το γεγονός πως η Maria δεν τα κατάφερε κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ως είδηση είδηση με τίτλο: «Βίγκαν πέθανε στο Έβερεστ στην προσπάθειά της να αποδείξει πως οι βίγκαν μπορούν τα πάντα». Όχι μόνο πολλοί έκαναν πλάκα με την τραγική κατάληξη ενός ανθρώπου, αλλά χρησιμοποιούσαν το περιστατικό αυτό ως απόδειξη πως οι βίγκαν είναι αδύναμοι, προβληματικοί και μη υγιείς.

Είναι όμως αλήθεια; Ο λόγος που πέθανε η Maria στις υπερβολικές καιρικές συνθήκες κοντά στο Έβερεστ είναι πως ήταν βίγκαν; Η απάντηση φυσικά και είναι όχι! Ακόμη 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις ίδιες μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο ένας μάλιστα ήταν στο ίδιο group με τη Maria. Οι θάνατοι αυτών των 2 ανθρώπων όμως δεν αποτέλεσαν είδηση καθώς ο τίτλος τους θα ήταν λιγότερο... εμπορικός!

Για να σας λύσουμε την απορία πάντως, πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά τους να ανεβούν στην κορυφή του βουνού. Σύμφωνα με την αναφορά, ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες θανάτου των ορειβατών είναι οι καιρικές συνθήκες. Τέλος, αν προσθέσουμε και τους θανάτους των ορειβατών σε άλλα βουνά εκτός του Έβερεστ, τότε τα νούμερα αυξάνονται πολύ περισσότερο.

Βίγκαν άνοιξε πυρ έξω από τα γραφεία του YouTube και μετά αυτοκτόνησε

Ένα άλλο περιστατικό που μάλιστα έγινε πρόσφατα, ήταν αυτό της βίγκαν γυναίκας, η οποία άνοιξε πυρ έξω από τα γραφεία του YouTube στην Αμερική, τραυματίζοντας μερικούς ανθρώπους ενώ μετά έδωσε τέλος στη ζωή της. Η είδηση αυτή κόλλησε για μία ακόμη φορά τους βίγκαν στον τοίχο, καθώς όλοι άρχισαν να την αναπαράγουν, να την προωθούν και να την παρουσιάζουν ως ένα ακόμη «πρόβλημα του βιγκανισμού».

Για την τρομοκρατική αυτή επίθεση, (που μάλλον καλύτερα θα χαρακτηριζόταν ως «προσωπική διαφορά» της θύτριας με ένα από τα άτομα που εργάζονταν στην εταιρεία ή και με την ίδια την εταιρεία) ευθύνεται το γεγονός ότι η δράστρια ήταν βίγκαν; Ο βιγκανισμός την έκανε να πάρει ένα όπλο και να πυροβολήσει τον κόσμο; Για ακόμη μία φορά θα πούμε φυσικά και όχι. Το ότι κάποιος επιλέγει να γίνει βίγκαν δε συνεπάγεται πως δεν έχει ήδη σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ούτε σημαίνει πως δεν υποφέρει από κατάθλιψη.

Άλλο το αν κάποιος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και άλλο η αγάπη για τα ζώα και η απομάκρυνση από τις ζωικές τροφές. Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του: «Σταματάω να τρώω ζώα» και του «Αρπάζω ένα όπλο και όποιον πάρει ο χάρος».

Με την ίδια λογική, ένας βίγκαν μπορεί να πει πως τα περισσότερα, με τεράστια διαφορά, περιστατικά βίας, γίνονται από παμφάγους. Χουλιγκανισμοί, πόλεμοι, κακοποιήσεις παιδιών, δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά άλλα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που τρώνε κρέας.

Mόνο το 2017, έγιναν 1.055 τρομοκρατικά χτυπήματα με 6.123 νεκρούς. Μήπως ένας βίγκαν πρέπει να υποθέσει πως οφείλονται στη βρώση κρέατος;

Διαβάστε επίσης: Σκέψεις για την επίθεση στο YouTube

Πηγές

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/baby-dies-diet-parents-convicted-lucas-dendermonde-belgium-malnutrition-dehydration-a7790916.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια