Με αφορμή την πρόσφατη είδηση, σύμφωνα με την οποία μία γυναίκα στις ΗΠΑ άνοιξε πυρ έξω από τα γραφεία τoυ YouTube ενώ στη συνέχεια και αφού τραυμάτισε κάποιους άτυχους ανθρώπους αυτοκτόνησε, σκεφτήκαμε πως οφείλουμε να γράψουμε ένα άρθρο, μιας και η γυναίκα αυτή όπως αναφέρουν πηγές, ήταν ακτιβίστρια για... τα δικαιώματα των ζώων.

Σίγουρα το περιστατικό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και πρόσφατο επομένως πρέπει να είμαστε διακριτικοί και προσεκτικοί στα όσα γράφουμε.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε να ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας, να τονίσουμε το αυτονόητο, πως τέτοια γεγονότα είναι τραγικά, θλιβερά και σοκαριστικά.

Ας σταθούμε όμως στο περιστατικό και στο γεγονός πως ο θύτης στην προκειμένη περίπτωση ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα είπαν ή έστω θα σκέφτηκαν πως «ορίστε, αυτοί είστε. Εσείς που το παίζετε κατά της βίας καί νιώθετε συμπόνια προς τα ζώα, πάτε να σκοτώσετε ανθρώπους λόγω της υστερίας σας».

Η συλλογιστική που δυστυχώς ακολούθησαν όσοι ψάχνουν αφορμές για να βγάλουν τους βίγκαν προβληματικούς προκειμένου να καθησυχάσουν τις συνειδήσεις τους ήταν η εξής : «Γυναίκα άνοιξε πυρ και μετά αυτοκτόνησε. Ήταν υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και δήλωνε βίγκαν. Πιθανώς είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Άρα η χορτοφαγία προκαλεί τέτοια προβλήματα ή τη χορτοφαγία την ακολουθούν άτομα που έχουν ήδη ψυχολογικά προβλήματα. Άρα όλοι οι βίγκαν έχουν κάποιο πρόβλημα άρα είναι επικίνδυνοι άρα ο βιγκανισμός είναι επικίνδυνος».

Γιατί είναι λάθος αυτή η συλλογιστική;

α) Μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι

Ένας βίγκαν έκανε μία φρικτή πράξη, ξαφνικά όλοι όσοι είναι βίγκαν είναι υποψήφιοι για φρικτές πράξεις. Ένας βίγκαν φαίνεται να έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όλοι οι βίγκαν έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ένας βίγκαν ακολούθησε λάθος διατροφή και αρρώστησε, όλοι οι βίγκαν είναι αρρωστιάρηδες.

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να πιάνονται από μία πράξη ενός ατόμου προκειμένου να χαρακτηρίσουν μία ολόκληρη ομάδα ή μία ιδεολογία που αποτελείται από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση του βιγκανισμού αλλά σε πολλές ακόμα περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο που ένα κλασικό «επιχείρημα» ενάντια των βίγκαν αποτελεί ο Χίτλερ, ο οποίος θεωρούνταν χορτοφάγος. Ασχέτως που τελικά ο Χίτλερ ΔΕΝ ήταν χορτοφάγος, το επιχείρημα ήταν πως «ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος, άρα ...αυτοί είστε όλοι».

Με την ίδια λογική, χιλιάδες κατά συρροή, ψυχοπαθείς δολοφόνοι, ήταν/είναι παμφάγοι. Άρα, μπορούμε ακόμη πιο εύκολα και εμείς ως βίγκαν να πούμε πως: «όσοι τρώνε κρέας είναι επικίνδυνοι και με σοβαρά ψυχολογικά θέματα». Οι βίγκαν επίσης, μπορούν να επικαλεστούν ακόμη και τη στατιστική επιστήμη, καθώς: το 99,99% των εγκλημάτων παγκοσμίως γίνονται από παμφάγους, συνεπώς και σύμφωνα με τη στατιστική, αν είσαι παμφάγος έχεις περισσότερες πιθανότητες να διαπράξεις κάποιο έγκλημα.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, άτομα που κακοποιούν ζώα (και αυτό αποτελεί όντως γεγονός και όχι λάθος πορεία σκέψης), έχουν πολλές πιθανότητες στο μέλλον να βλάψουν και ανθρώπους. Άρα, το ακριβώς αντίθετο του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, το οποίο είναι αυτός που κακοποιεί ζώα, είναι ξεκάθαρα απείρως πιο επικίνδυνο για μια κοινωνία.

β) Αγνοούνται όλες οι άλλες περιπτώσεις

Και όλες οι άλλες περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους που όχι μόνο δε δίνουν ποτέ κάποιο δικαίωμα, αλλά βοηθούν τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Και ενώ οι περισσότεροι βίγκαν είναι ήσυχοι άνθρωποι που μιλούν για συμπόνια και αγάπη, ο κόσμος θα πιαστεί από το μεμονωμένο περιστατικό βίας για να αποδείξει αυτό που θέλει. Όχι μόνο είναι άδικο αυτό αλλά και επιστημονικώς μη ορθό, καθώς τα μαθηματικά και οι πιθανότητες... δε βγαίνουν.

γ) Είναι λάθος να ακυρώνεις μία ιδεολογία λόγω κάποιας ενέργειας που δεν εκφράζει κιόλας την ιδεολογία αυτή

Για τι πράγμα μιλάει ο βιγκανισμός; Για αγάπη, για συμπόνια, για σεβασμό, για μη κακοποίηση, για μη βία, για μη εκμετάλλευση, για ειρήνη, για αρμονική συμβίωση. Αυτά λέει ο βιγκανισμός, είτε αρέσουν σε κάποιους είτε όχι.

Αυτό όμως δε συνεπάγεται πως όσοι ακολουθούν την ιδεολογία αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ψυχολογικό πρόβλημα ή να κάνουν ενέργειες που δε συνάδουν με την ιδέα του βιγκανισμού. Δεν έχουν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο πως θα είναι όλοι άγιοι και αλάνθαστοι. Προφανώς και θα βρισκόταν κάποιος που θα κάνει κάτι τραγικό κάποια στιγμή.

Ακυρώνεται όμως έτσι η ιδεολογία; Και ο Χριστός σαν ιστορικό πρόσωπο μιλούσε για αγάπη. Αν κάποιος οπαδός του (που έχει συμβεί) σκοτώσει 100 άτομα, τότε ακυρώνεται και η ιδέα της αγάπης;

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια