Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, το κρέας αποτελεί την κύρια (και κατά κάποιους, μοναδική) πηγή σιδήρου. Όμως οι δημοσιεύσεις της ιατρικής κοινότητας ανά τον κόσμο όχι μόνο καταρρίπτουν αυτό τον μύθο, αλλά επιβεβαιώνουν ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μας παράσχει την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου με πολύ αποτελεσματικό τρόπο:

«Ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας, συγκεκριμένα, αποτελεί μια υψηλά απορροφήσιμη μορφή σιδήρου (αιμικός σίδηρος)∙ εντούτοις, ο σίδηρος που προέρχεται από φυτοφαγικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη επιλογή, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν απορροφάται εξίσου καλά με τον αιμικό σίδηρο, επαρκεί για την επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων σιδήρου χωρίς να ενθαρρύνει την αποθήκευσή του επάνω από τα προτεινόμενα όρια.

Μια δίαιτα που αποτελείται από δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και όσπρια παρέχει επαρκή επίπεδα σιδήρου, χωρίς να ενέχει τον κίνδυνο υπερσυσσώρευσης»(Πηγή: www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/nutrition/iron-the-double-edged-sword).

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε αμερικανικά και αυστραλιανά ιατρικά περιοδικά αλλά και μελέτες.

Επίσης, όπως φαίνεται, ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή ο σίδηρος από το κρέας, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προκειμένου να απορροφηθεί ο φυτικός σίδηρος από τον οργανισμό μας είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με βιταμίνη C. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώμε φακές ή άλλα αντίστοιχα φαγητά, καλό είναι να προσθέτουμε λεμόνι ή να συνδυάζουμε την κατανάλωση τους με εσπεριδοειδή, ακτινίδια ή άλλα αντίστοιχα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C.

Κάποια ενδεικτικές μελέτες σχετικά με τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο αιμικός σίδηρος είναι τα εξής:

-Is heme iron intake associated with risk of coronary heart disease? A meta-analysis of prospective studies.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23708150

-Intakes of heme iron and zinc and colorectal cancer incidence: a meta-analysis of prospective studies. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23568532

-Long-term dietary heme iron and red meat intake in relation to endometrial cancer risk.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952183

-Iron and cancer risk--a systematic review and meta-analysis of the epidemiological evidence.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243555

-Heme-related gene expression signatures of meat intakes in lung cancer tissues.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23681825

-Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046549

-Heme Iron From Diet as a Risk Factor for Coronary Heart Disease in Women With Type 2 diabetes

http://care.diabetesjournals.org/content/30/1/101.full.pdf

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια