Η κρεατίνη δεν είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας, παρά μόνο αν είστε αθλητής, καθώς παρασκευάζεται στο ανθρώπινο σώμα από L-αργινίνη, γλυκίνη, και L-μεθειονίνη.
Εάν δείτε τι στοιχεία απαιτούνται από το σώμα για να παράγει κρεατίνη, θα διαπιστώσετε ότι ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται να συμπληρώσει κάποιο από αυτά στη διατροφή του.

Σχετική έρευνα κατέδειξε ότι ενώ οι χορτοφάγοι κατανάλωναν πολύ λιγότερη κρεατίνη από τους παμφάγους (0.03 έναντι 1.34 gr, αντίστοιχα), είχαν παρόμοια επίπεδα κρεατίνης στον εγκέφαλο (6,0 έναντι 5,9 IU, αντίστοιχα). Η κρεατίνη του εγκεφάλου δεν επηρεάστηκε από τα συμπληρώματα κρεατίνης σε καμία από τις δύο ομάδες, αν και οι χορτοφάγοι είχαν σημαντική αύξηση στη μυϊκή κρεατίνη σε σύγκριση με τους παμφάγους.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζονται και από άλλες μελέτες που υποδηλώνουν ότι, σε υγιή άτομα, η περιεκτικότητα κρεατίνης στον εγκέφαλο είναι σχετικά σταθερή και δεν επηρεάζεται αισθητά από τα συμπληρώματα, ανεξάρτητα από τα διατροφικά τους πρότυπα.

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε αθλητής, είτε είστε βίγκαν είτε όχι, τα συμπληρώματα κρεατίνης ίσως να βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σας.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24290771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28572496

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια