Tο κρέας, ειδικά στις ημέρες μας, δεν είναι και η πιο κατάλληλη τροφή για τον άνθρωπο, μάλιστα του δημιουργεί προβλήματα υγείας. Ναι, μπορούμε να φάμε κρέας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας βλάπτει —όπως, άλλωστε, αποδεικνύουν και όλες οι έρευνες (οι οποίες, σημειωτέον, δεν αφορούν μόνο παχύσαρκους Αμερικανούς που τρώνε junk food και επεξεργασμένα κρέατα, αλλά αναφέρονται γενικά σε όλες τις ζωικές τροφές).

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πλέον ότι η κατανάλωση ζωικών τροφών συνδέεται με τον καρκίνο και με σοβαρότατες ασθένειες. Συνεπώς, δεν είναι διόλου απίθανη η συσχέτιση της φυτικής διατροφής με την καλύτερη υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, κατέταξε το κατεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες ουσίες (Group 1, carcinogenic to humans)  και το κόκκινο κρέας στις «πιθανώς καρκινογόνες» (Group 2A, probably carcinogenic to humans).

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο.

Αυτό οφείλεται στο σάκχαρο Neu5Gc και στον τρόπο απορρόφησής του από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος προέρχεται από καρκινογόνες χημικές ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο στη σχάρα. Αντί αυτού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν κόκκινο κρέας, το σάκχαρο Neu5Gc, που αυτό περιέχει, απορροφάται πλήρως από τους ιστούς τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τότε στην εν λόγω ουσία, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα, ορισμένα τυριά και χαβιάρι, το οποίο αποτελείται από αυγά ψαριού (τα ψάρια μπορούν να παράγουν Neu5Gc, αλλά το αποθηκεύουν στα αυγά και όχι στη σάρκα τους).

Ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ Ajit Varki, σχολίασε ότι φαινόμενο Neu5Gc (το οποίο παίζει τον ρόλο της βενζίνης στη φωτιά —ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν φαίνεται να είναι η βασική αιτία της νόσου) δεν έχει παρατηρηθεί ξανά:

Στην προκειμένη περίπτωση, το ξένο αυτό σάκχαρο λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος. Γίνεται μέρος των κυττάρων του οργανισμού σας”, αναφέρει και προσθέτει: “Όταν κάποιος έχει αλλεργικη αντιδραση σε ένα φυστίκι ή σε κάποια άλλη αλλεργιογόνο ουσία, αντιδρά σε κάτι ξένο. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα στο οποίο προσλαμβάνουμε κάτι που είναι μεν ξένο αλλά έχει ενσωματωθεί πλήρως στον οργανισμό μας παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει.”

Προγενέστερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

Αν και οι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες δίαιτες, όπως η Atkins και η Paleo παραμένουν σχετικά δημοφιλείς, μία άλλη έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αυξάνει, όχι μόνο την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά και διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή γεροντολογίας Valter D. Longo, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, παρακολούθησε 6.381 ενηλίκους άνω των 50 ετών για περισσότερα από 18 χρόνια. Στόχος ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων που έχουν στη μακροζωία οι δίαιτες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Και παρόλο που πολλές προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων με προβλήματα υγείας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει άμεσα την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ζωικών ως επί το πλείστον) με την αυξημένη θνησιμότητα.

Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ορίστηκε εκείνη όπου το 20% των ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου προέρχονται από πρωτεΐνη, δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, εκείνη όπου το 10-19% των θερμίδων προέρχονται από πρωτεΐνες ενώ διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες θεωρήθηκε αυτή όπου ποσοστό μικρότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες.

Τα άτομα που παρακολούθησε η μελέτη κατανάλωναν, κατά μέσον όρο, 16% πρωτεΐνη, με τα 2/3 να προέρχονται από ζωικές πηγές —μια αρκετά τυπική αμερικανική διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι που έκαναν μια υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες διατροφή ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν από καρκίνο. Ακόμη και εκείνοι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ίδια ασθένεια.

Δεν παρατηρήθηκε αύξηση, όμως, μόνο στα περιστατικά καρκίνου σε όσους κατανάλωναν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, αλλά κατέστη φανερό ότι, γενικώς, τα άτομα αυτά είχαν κατά 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία —με υψηλές πιθανότητες να αποβιώσουν από διαβήτη.

Βέβαια, όπως ήδη τονίστηκε, το πρόβλημα δεν το παρουσιάζουν όλες οι πρωτεΐνες αλλά μόνο οι ζωικές. Οι φυτικές πρωτεΐνες, αντιθέτως, δεν φαίνεται να προκαλούν οποιαδήποτε αύξηση σε ποσοστό καρκίνων ή σε θνησιμότητα. Το συμπέρασμα αυτό, συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι vegans και vegetarians αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όλους όσους περιλαμβάνουν και κρέας στη διατροφή τους.

Η κατάσταση διαμορφώθηκε διαφορετικά για τους άνω των 65. Μετά την ηλικία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση πρωτεϊνών, σε λογικά πλαίσια, μάλλον ωφελεί την υγεία. Προτείνεται, πάντως, η κατανάλωση φυτικών, κατά προτίμηση, πρωτεϊνών∙ η πρόσληψη ποσοστού 20% των θερμίδων της διατροφής από πρωτεΐνες, για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνος, κατά 60%, και από λοιπές αιτίες, κατά 28%.

Οι μελέτες που αποδεικνύουν το πόσο επικίνδυνο είναι το κρέας για την υγεία μας είναι πραγματικά αμέτρητες. Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται σχετικός κατάλογος με κάποιες από αυτές.

UN health body says bacon, sausages and ham among most carcinogenic substances along with cigarettes, alcohol, asbestos and arsenic
www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who

Mortality from different causes associated with meat, heme iron, nitrates, and nitrites in the NIH-AARP Diet and Health Study: population based cohort study
http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1957

Meat Intake and Mortality A Prospective Study of Over Half a Million People
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=414881

Κατανάλωση γαλακτοκομικών
http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/201-gala-kokala

Πώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/203-vegan-diet

Πώς η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη
http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/205-vegan-diet

Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus
http://circ.ahajournals.org/content/121/21/2271.full

Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893586

Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952174

Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies

“…other components of dairy rather than fat and calcium may increase prostate cancer risk.”

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/11/18/ajcn.113.067157.abstract

Red meat may raise young women’s breast cancer risk

Red meat may raise young women’s breast cancer risk

Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893586

Cattle virus linked to breast cancer
http://www.upi.com/Health_News/2015/09/17/Cattle-virus-linked-to-breast-cancer/7771442522134/

Association Between Red and Processed Meat Intake and Mortality Among Colorectal Cancer Survivors
http://jco.ascopubs.org/content/early/2013/06/25/JCO.2013.49.1126.abstra–

Meat intake and risk of stomach and esophageal adenocarcinoma within the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC).
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507831

Red meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22851546

Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148709

Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15956652

World Cancer Research Fund
Massive cancer study of 17.5 million people found strong evidence that processed meat increases risk of stomach cancer.
http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings–Food-group consumption and colon cancer in the Adelaide Case-

Control Study. II. Meat, poultry, seafood, dairy foods and eggs.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8449595

Heme-related gene expression signatures of meat intakes in lung cancer tissues.

The study’s results provide preliminary evidence that heme-iron toxicity might be one underlying mechanism linking fresh red meat intake and lung cancer.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23681825

Dietary patterns, meat intake, and the risk of type 2 diabetes in women
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=217599

Meat consumption, diabetes, and its complications
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354681

Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-009-1481-x

Meat Consumption Is Associated with Esophageal Cancer Risk in a Meat- and Cancer-Histological-Type Dependent Manner
http://link.springer.com/article/10.1007/s10620-013-2928-y

Red meat consumption and stomach cancer risk: a meta-analysis
http://link.springer.com/article/10.1007/s00432-014-1637-z

-Meat and heme iron intake and risk of squamous cell carcinoma of the upper aero-digestive tract in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033453

-Heme iron intake and acute myocardial infarction: a prospective study of men.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456871

-Scientific Opinion on the safety of heme iron
www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1585

Iron: The Double-Edged Sword

“…research studies have shown that higher amounts of iron in the blood mean higher cancer risk. … The iron in red meat, in particular, is a highly absorbable form (heme iron); however, iron from vegetarian food sources (nonheme iron) may prove to be a better choice because, while it isn’t absorbed as well as heme iron, it is sufficient to promote adequate iron levels without encouraging iron stores above the recommended range. A diet of grains, vegetables, fruits, and beans provides adequate iron, without the risk of overload”.

https://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/nutrition/iron-the-double-edged-sword

Does low meat consumption increase life expectancy in humans?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936945

http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings-reports/stomach-cancer

Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure (TMAO)
http://heart.bmj.com/content/early/2016/02/11/heartjnl-2015-308826.abstract

και

Vegan and vegetarian diets appear to select against gut flora that metabolize carnitine (in favor of other gut flora more coordinated with their food supply). This apparent difference in their microbiome is associated with substantially reduced gut bacteria capable of converting carnitine to trimethylamine, which is later metabolized in the liver to TMAO. – http://www.nature.com/nm/journal/v19/n5/full/nm.3145.html

Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20713902?dopt=Abstract&holding=npg

Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479151?dopt=Abstract&holding=npg

Red and processed meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169473

Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148709

Consumption of red and processed meat and esophageal cancer risk: meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23467465

Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240790

Meat intake and bladder cancer risk in 2 prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093172

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια