Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει το κοτόπουλο με την υγιεινή διατροφή. Πολλοί οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν μία «σωστή» διατροφή ή πολλοί οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης τους, στρέφονται στο «άπαχο και ελαφρύ» κρέας του κοτόπουλου.

Άλλωστε, αυτές πιθανώς να ήταν και οι οδηγίες αρκετών γιατρών μέχρι και σήμερα. Οδηγίες που ανήκουν σε μία άλλη εποχή και σίγουρα δε συμπορεύονται με τις τελευταίες μελέτες και εξελίξεις στα θέματα διατροφής.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσεις να τρως κοτόπουλο.

1) Δεν μειώνει τη χοληστερίνη

Είναι ξεκάθαρο πως αν θες να μειώσεις τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης, τότε πρέπει να στραφείς στη χορτοφαγική διατροφή.

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι αν αντικαταστήσεις το κόκκινο κρέας, με το λευκό, «άπαχο» κρέας του κοτόπουλου, τότε θα μετριάσεις τα επίπεδα της χοληστερίνης σου. Η κακή χοληστερίνη όμως έχει άμεση σχέση με τη βρώση ζωικού λίπους. Το λίπος άλλωστε είναι αυτό που φράζει τις αρτηρίες. Το κοτόπουλο θεωρούνταν ιδανικό επειδή σαν κρέας δεν είχε πολύ λίπος.

Όμως, όταν θες να ρίξεις τα ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης, τότε πρέπει να κόψεις μαχαίρι τις τροφές με ζωικό λίπος. Η λύση δεν είναι απλά να «προσλαμβάνεις λιγότερο ζωικό λίπος».

Πέρα απ' αυτό όμως, σύμφωνα με το Dr. Michael Greger, ο οποίος μελέτησε και επεξεργάστηκε ιατρικά δεδομένα και έρευνες, το κοτόπουλο δεν διαφέρει πολύ από το κόκκινο κρέας. «Το να αλλάξεις από μία διατροφή με κόκκινο κρέας, σε μία διατροφή με λευκό, δεν σημαίνει ότι θα παρατηρήσεις και αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης σου.

Ο άνθρωπος πλέον έχει τροποποιήσει γενετικά τα κοτόπουλα, καθώς σήμερα διαθέτουν 10 φορές περισσότερο λίπος σε σχέση με πριν από 100 χρόνια».

Να προσθέσουμε επίσης, πως το κρέας από κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε κορεσμένα λίπη, τα οποία συνδέονται με χοληστερίνη και καρδιοπάθειες.

2) Η σφαγή των πουλερικών είναι φρικιαστική

Τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες είναι ίσως τα πιο κακοποιημένα ζώα στον πλανήτη. Τα αρσενικά κοτοπουλάκια, όσο ακόμη είναι μωρά, τοποθετούνται σε έναν κινούμενο διάδρομο και οδηγούνται  σε... μηχανή άλεσης. Σωστά διαβάσατε. Τα μικρά κοτοπουλάκια, αυτά τα γλυκά πλασματάκια που όταν τα βλέπεις χαμογελάς επειδή είναι αξιολάτρευτα, αλέθονται ζωντανά αφότου έχουν γεννηθεί (βιομηχανία αυγών).

Τα δε κοτόπουλα που εκτρέφονται για μελλοντική σφαγή, βιώνουν μεγαλύτερης διάρκειας φρίκη και κακοποίηση. Αρχικά, οι βιομηχανίες τους κόβουν τα ράμφη με έναν ειδικό κόφτη ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τραυματιστούν μεταξύ τους και «χαλάσει το εμπόρευμα». Ζουν έγκλειστα μέσα σε πολύ μικρούς χώρους το ένα πάνω στο άλλο ή σε μικρά κλουβιά. Δε μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε το ότι «μπορεί να τα χτυπάνε οι εργαζόμενοι» ή το πόσο βρώμικα είναι τα κλουβιά τους. Αυτά είναι δεδομένα.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να μπει τέλος στη ζωή τους, οι εργαζόμενοι κρεμάνε τις κότες ανάποδα, σε ένα μηχάνημα που τις πηγαίνει στο σημείο που θα τους κοπεί ο λαιμός χωρίς αναισθησία. Εν συνεχεία, και ενώ οι κότες είναι ακόμα εν ζωή και αισθάνονται, το μηχάνημα τις μετακινεί στο σημείο που θα τις ζεματίσουν για να φύγουν τα πούπουλα. Τώρα φανταστείτε πόσο πόνο μπορεί να αισθάνθηκαν τα ζώα αυτά μέχρι τελικά να αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

3) Το κοτόπουλο περιέχει πολύ επικίνδυνα βακτήρια

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε στήθος από ωμό κοτόπουλο, βρέθηκε ότι στο 97% των περιπτώσεων υπήρχαν βακτήρια, όπως  το Ε.Coli και η Σαμλονέλλα,τα οποία θα μπορούσαν να σε κάνουν να αρρωστήσεις πολύ βαριά.

4) Τα κοτόπουλα είναι έξυπνα ζώα

Αντίθετα με την πεποίθηση πως οι κότες είναι χαζές, οι ειδικοί που ασχολούνται με την εκπαίδευση των ζώων αυτών, διαπίστωσαν πως οι κότες έχουν πολύ μεγαλύτερη νοημοσύνη από ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με τον Dr. Chris Evans, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς των ζώων, οι κότες είναι ικανές να λύνουν ακόμη και προβλήματα. Ένα άλλο αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό που αποδεικνύειτην ευφυΐα τους, είναι πως οι κότες λαμβάνοντας τη σωστή εκπαίδευση, μπορούν να μάθουν ακόμη και να... μετράνε!

Τέλος, ο Dr Chris Evans μας διαβεβαιώνειπως οι κότες αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις, ιεραρχίες και να νιώσουν αγάπη. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, μία πρόχειρη αναζήτηση στο YouTube, σχετικά με τις κότες και τη νοημοσύνη τους θα σας πείσει.

5) Το κοτόπουλο συχνά περιέχει μία καρκινογόνο ουσία: το αρσενικό

Σύμφωνα με τον FDA (Foods and Drugs Administration, ο αντίστοιχος ΕΟΦ των Ηνωμένων Πολιτειών), το κρέας από κοτόπουλο είναι πιθανό να περιέχει αρσενικό, το οποίο είναι πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον υδράργυρο.

Δίνεται στα κοτόπουλα επειδή τα κάνει να παίρνουν γρηγορότερα βάρος, να τρώνε λιγότερο, ενώ δίνει ροζ χρώμα στο κρέας τους.

Και ενώ όμως ο FDA προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές πως η ποσότητα αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πιθανώς να υπάρχει επικινδυνότητα στην περίπτωση εγκυμοσύνης.

Συνεπώς, κάποια η οποία είναι εγκυμονούσα θα έπρεπε να υπολογίσειτο ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά στο έμβρυο λόγω του αρσενικού που βρίσκεται έστω και σε μικρές ποσότητες στο κρέας του κοτόπουλου.

6) Η βιομηχανία πουλερικών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον

Η μαζική παραγωγή κρέατος από πουλερικά σε τόσο μεγάλο βαθμό αφήνει ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Δεδομένου ότι  η βιομηχανία αυτή δημιουργεί τεράστια ποσότητα σκουπιδιών, έχει ευθύνη για τη μόλυνση του αέρα, της γης αλλά και του νερού, καθώς και για επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα, για βαρέα μέταλλα, μέχρι και... ιούς!

Αν πιστεύετε πως υπερβάλλουμε, απλά σκεφτείτε αν η μαζική παραγωγή κρέατος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ανθρωπότητα με ιούς που μάλιστα κόστισαν τη ζωή σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Είμαστε σίγουροι πως κάτι θα έχετε ακούσει. Αν όχι, κάντε μια αναζήτηση για τη γρίπη των πουλερικών.

Διαβάστε επίσης: Πώς το κοτόπουλο μας κάνει παχύσαρκους.

Πηγή: https://www.plantbasednews.org/post/top-reasons-why-you-should-stop-eating-chicken

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια