Η πιο συχνή απάντηση όταν ενημερώσεις έναν κρεοφάγο για το πόσο βλάπτουν οι ζωικές τροφές τον οργανισμό μας, είναι (παν) μέτρον άριστον. Με άλλα λόγια ότι πρέπει να κάνουμε και να τρώμε τα πάντα με μέτρο για να είμαστε υγιείς.

Φυσικά όταν το λέει αυτό, με την λέξη μέτρο εννοεί την ποσότητα ζωικών που καταναλώνει ο ίδιος. Ούτε γραμμάριο λιγότερο. Ακόμη όμως και αν υπήρχε κάποιος αντικειμενικός τρόπος να καθορίσουμε το μέτρο, πάλι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα ήταν λανθασμένη.

Καταρχάς δεν είναι πανάκεια. Επίσης δεν ισχύει ούτε για όλα τα πράγματα, ούτε σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή μας. Σε κάποια πράγματα το μέτρο είναι να μην τα κάνεις καθόλου∙ όχι να τα κάνεις "μετρίως".

Δηλαδή αν σας πει κάποιος ότι κακοποιεί τη σύντροφό του με μέτρο, θα επικροτήσετε την πράξη του, απλά και μόνο επειδή υπάρχει το μέτρο; Ή μήπως θα του πείτε ότι το μέτρο θα ήταν να μην κάνει καθόλου το συγκεκριμένο έγκλημα; Αν κάποιος σας έλεγε ότι το καλύτερο για την υγεία του είναι να καπνίζει, να εισπνέει αμίαντο ή να παίρνει ναρκωτικά με μέτρο, θα σας έπειθε; Ή θα γελούσατε με τις απόψεις του;

Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, συμβαίνει και με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Γνωρίζουμε ότι βλάπτουν την υγεία μας. Το μέτρο λοιπόν είναι να μην τα τρώμε καθόλου.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια