Γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, με τη μορφή αλλαντικών, είναι καρκινογόνος, ενώ η κατανάλωση ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ «πιθανόν ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ» στον ΑΝΘΡΩΠΟ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πρόσφατο άρθρο παρέχει μοριακή εξήγηση γιατί όσοι υπερκαταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (20-30%) να νοσήσουν από διάφορες μορφές καρκίνου (καρκίνος του εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη). Ο λόγος είναι το σάκχαρο Neu5Gc που υπάρχει στο κόκκινο κρέας ορισμένων ζωικών ειδών όχι όμως του ανθρώπου και ο τρόπος απορρόφησής του από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κόκκινο κρέας θεωρείται το κρέας των μυών των θηλαστικών, και σε αυτό περιλαμβάνεται: βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, αρνίσιο κρέας, το άλογο, και οι αίγες. Το 2015 το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι τόσο το φρέσκο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – δηλαδή τα αλλαντικά – συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.

Το ένζυμο υδροξυλάση CMP-N-ακετυλονευραμινικού οξέος (CMAH) είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του Ν-γλυκολυλνοευραμινικού οξέος (Neu5Gc), ενός σιαλικού οξέος που υπάρχει στις πρωτεΐνες της κυτταρικής επιφάνειας των περισσότερων ζωικών ειδών. Το γονίδιο CMAH, που επιτρέπει τη βιοσύνθεση του σακχάρου Neu5Gc, λείπει από τον άνθρωπο και από μερικά άλλα ζωικά είδη. Αυτό το σάκχαρο υπάρχει σε κόκκινα κρέατα, στο χαβιάρι ψαριών και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν κρέας από ένα ζώο με το γονίδιο CMAH, το ανθρώπινο σώμα δείχνει ανοσοποιητική αντίδραση στο ξένο σάκχαρο (το αναγνωρίζει ως ξενοαντιγόνο) που εκφράζεται στο κόκκινο κρέας τους με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή, αρθρίτιδα ή διάφορες μορφές καρκίνου. Η αδυναμία συνεπώς των ανθρώπων να συνθέσουν το σάκχαρο Neu5Gc είχε εξελικτικές και βιοϊατρικές συνέπειες.

Στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, οι ερευνητές ανέλυσαν (Sateesh Peri et al. Phylogenetic distribution of CMP-Neu5Ac hydroxylase (CMAH), the enzyme synthetizing the pro-inflammatory human xeno-antigen Neu5Gc. Genome Biology and Evolution, December 2017) 322 αλληλουχίες DNA ζώων προκειμένου να διαπιστώσουν ζωικά είδη στα οποία είναι ή δεν είναι ενεργό το γονίδιο CMAH. Τα πτηνά π.χ. στερούνται ενεργά γονίδια CMAH, κάτι που υποδεικνύει ότι κρέας από κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ή χήνες δεν σχετίζεται με επιβλαβείς παρενέργειες.

Εκτός από τα διαιτητικά θέματα, το γονίδιο CMAH αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το εάν ένα μεταμοσχευμένο όργανο από ένα ζώο θα είναι αποδεκτό από έναν άνθρωπο εξαιτίας του γονίδιου CMAH.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατά συνέπεια δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωσης τόσο του φρέσκου όσο και του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Πηγή: https://voicenews.gr/index.php/opinion/112899-i-katanalosi-epeksergasmenou-kreatos-me-ti-morfi-allantikon-einai-karkinogonos.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29206915

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια