Το να είσαι υπέρβαρος είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την πιθανότητα για το διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατη όμως έρευνα αναφέρει πως υπάρχει μία στρατηγική που αν την ακολουθήσεις μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχός σου στην πρόληψη του διαβήτη 2, καθώς και να βοηθήσει άτομα που έχουν προβλήματα βάρους. Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει να εγκαταλείψεις εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπέρβαροι άνθρωποι που έγιναν vegans για 16 εβδομάδες, έδειξαν βελτίωση στην παραγωγή της ινσουλίνης τους, καθώς και βελτίωση στη δημιουργία Β – κυττάρων. Τα Β – κύτταρα «κατοικούν» στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνα ουσιαστικά για την παραγωγή και την κυκλοφορία της ινσουλίνης στον οργανισμό. Όμως δεν τελειώνουμε εδώ. Η vegan διατροφή έδειξε να φέρνει και υγιέστερα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, τόσο κατά τη διάρκεια γευμάτων όσο και κατά τη διάρκεια αφαγίας.

Η Dr Hana Kahleova, μία από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είπε πως τα αποτελέσματα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Σημειώνουμε πως ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται ουσιαστικά όταν ο οργανισμός μας δε μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «Αντίσταση Ινσουλίνης». Μία άλλη περίπτωση είναι τα κύτταρα στο πάγκρεας να μην παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες ινσουλίνης. Η δε ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία εξισορροπεί τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα.

Η μη παραγωγή ινσουλίνης και συνεπώς τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από νευρικές βλάβες και καρδιαγγειακές παθήσεις έως πρόβλημα στο συκώτι και τύφλωση.

Στην Αμερική πάνω από 30.000.000 άνθρωποι έχουν διαβήτη ενώ στην Ελλάδα είναι επίσης ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Το 90 με 95 τοις εκατό δε των περιπτώσεων διαβήτη, αφορούν το διαβήτη τύπου 2. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσοι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν αν ακολουθήσουν μία χορτοφαγική διατροφή.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σε αντίστοιχα συμπεράσματα σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη έχουν καταλήξει πολλές ακόμη έρευνες:

  • Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671114/
  • Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386029
  • Type 2 diabetes and the vegetarian diet-http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/610S.full
  • Does a vegetarian diet reduce the occurrence of diabetes?-http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.75.5.507
  • A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study -http://www.nature.com/nutd/journal/v5/n5/full/nutd20158a.html
  • Vegetarian Diets and Diabetes – http://ajl.sagepub.com/content/5/2/135.abstract
  • A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial -http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1588S.abstract
  • Preparing to Prescribe Plant-Based Diets for Diabetes Prevention and Treatment – http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full
  • A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes –
    http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1777
  • Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies –
    http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002039
  • Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial
    – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27253526
  • Dietary patterns, meat intake, and the risk of type 2 diabetes in women – http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=217599
  • Meat consumption, diabetes, and its complications – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354681
  • Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies – http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-009-1481-x
  • Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046549

Πηγές:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320909.php
http://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/189/htm

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια