Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τα οφέλη του βιγκανισμού στην υγεία. Στο παρόν άρθρο, θα εστιάσουμε στο πώς η βίγκαν διατροφή μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες συγκεκριμένα.

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών υποφέρει από επίπονες κράμπες κατά την έμμηνο ρύση. Οι πόνοι  μπορεί να είναι τόσο έντονοι που μπορεί να αναγκάσουν πολλές γυναίκες να απουσιάσουν από την εργασία ή το σχολείο ή να κάνουν οτιδήποτε. Τα αίτια αυτών τον πόνων είναι οι προσταγλανδίνες, οι οποίες παράγονται από τα ενδομητριακά κύτταρα που σχηματίζουν τα τοιχώματα της μήτρας.

Κατά την εμμηνόρροια, τα εν λόγω κύτταρα καταρρέουν ελευθερώνοντας προσταγλανδίνες, που συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και συστέλλουν το μυϊκό στρώμα της μήτρας, προκαλώντας έτσι τις επίπονες κράμπες. Επίσης, μερικές προσταγλανδίνες μπορούν να διαφύγουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ναυτία, πονοκέφαλο και διάρροια.

Η μείωση της παραγωγής προσταγλανδίνων, που θα συμβάλλει στη μείωση των κραμπών της έμμηνου ρύσης, μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση του πάχους του στρώματος του ενδομητρίου. Ένας τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι με την μείωση των οιστρογόνων ορού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας βίγκαν διατροφής, υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την σωστή ρύθμιση των ορμονών, αφού απορροφούν τα περίσσια οιστρογόνα στο πεπτικό μας σύστημα. Έτσι, μειώνονται τα οιστρογόνα ορού σε φυσιολογικά υγιή επίπεδα. Συνεπώς, μειώνεται το πάχος του στρώματος του ενδομητρίου, άρα μειώνεται η παραγωγή προσταγλανδινών και οι πόνοι από κράμπες εμμηνόρροιας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αρκετές ορμονικές καρκινογενέσεις συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Αυτό πιθανότατα να συμβαίνει επειδή οι οιστρογονικές ενώσεις αυξάνουν την κυτταρική ανάπτυξη και την κυτταρική διαίρεση, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να συμβούν τα γενετικά σφάλματα που οδηγούν στους συγκεκριμένους καρκίνους. Οπότε, η μείωση των οιστρογονικών αυτών ενώσεων μέσω μίας βίγκαν διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και υψηλής σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, το μαγειρεμένο κρέας περιέχει καρκινογόνες ενώσεις που συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα, γνωστές ως ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Επιπρόσθετα, η φυτική διατροφή μειώνει σημαντικά τα επίπεδα IGF-1. Το IGF-1 παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση. Βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αποσπαστούν από τον κύριο όγκο, να μεταναστέψουν στους περιβάλλοντες ιστούς και να εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Υψηλά επίπεδα IGF-1 έχουν βρεθεί να είναι συνδεδεμένα με την εμφάνιση  καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως η μεθιονίνη, έχουν αποδειχθεί ότι “ταΐζουν” άμεσα τα  καρκινικά κύτταρα.

Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθειονίνη των βίγκαν δαιτροφών είναι μια βιώσιμη θεραπεία πρόληψης του καρκίνου και μια στρατηγική επέκτασης ζωής.


Η υψηλή πρόσληψη αμινοξέων, συγκεκριμένα της λευκίνης, ενεργοποιεί το μονοπάτι στόχων Ραπαμυκίνης των θηλαστικών (mTORC1), το οποίο “είναι ο κεντρικός ρυθμιστής της κυτταρικής ανάπτυξης, πολλαπλασιασμού, μεταβολισμού και αγγειογένεσης” . Δείτε εδώ και εδώ. Αυξημένη ενεργοποίηση του mTOR έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Έτσι, μία βίγκαν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, τα ζωικά προϊόντα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη που ανεβάζουν την χοληστερίνη ορού. Η χοληστερόλη προάγει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η υψηλή χοληστερίνη και η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο. Δείτε εδώ και εδώ.

Οδηγούμαστε
στο συμπέρασμα ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν αρκετούς τρόπους να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, αλλά τι επιπτώσεις έχουν όλες αυτές οι πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο;

Βρέθηκε, λοιπόν, πως η τήρηση των συστάσεων του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον καρκίνο, οι οποίες συστάσεις περιλαμβάνουν μία δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του μαστού κατά 60% , ποσοστό καθόλου ασήμαντο. Μία αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να μειώσει το ρίσκο ακόμα περισσότερο.


Πέραν από το να μειώσει τον κίνδυνο για έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, μια βίγκαν διατροφή δίνει στις γυναίκες πολλά ακόμα μικρότερα πλεονεκτήματα. Οι αυστηρά χορτοφαγικές διατροφές βελτιώνουν την σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες αυξάνοντας την ροή του αίματος (όπως και στους άντρες). Οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη έχουν σημαντικά λιγότερη σεξουαλική διέγερση, λιγότερους οργασμούς, λίπανση και ικανοποίηση.

Συνοψίζοντας, η βίγκαν διατροφή προσφέρει στις γυναίκες ανακούφιση από τις κράμπες εμμηνόρροιας, μειώνει τον κίνδυνου για καρκίνο του μαστού και να βελτιώνει τη σεξουαλική τους λειτουργία. Εσείς τι περιμένετε;

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια