Παρόλο που το φυτικό κρέας της Genius της Veganact είχε ήδη ανακοινωθεί από το 2019, η διάθεση του στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών είχε καθυστερήσει κάπως.

Η ανυπομονησία λοιπόν ήταν μεγάλη. Αν και η εταιρεία είναι γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων της, το φυτικό κρέας είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες προσπάθειες ακόμη και μεγάλων εταιρειών, δεν είχαν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το Beyond Meat έχει ανεβάσει τον πήχη εξαιρετικά ψηλά. Μια ελληνική εταιρεία, ακόμη και του επιπέδου της Veganact, τι ελπίδες είχε να βγάλει κάτι, έστω, συγκρίσιμο. Πολύ περισσότερο δε, όταν μιλάμε για τέτοια διαφορά κόστους.
Όταν λοιπόν δοκιμάσαμε το Genius Burger οι προσδοκίες μας ήταν μάλλον χαμηλές. Περιμέναμε κάτι που θα τρώγεται μεν αλλά δεν θα πείσει κάποιο κρεατοφάγο να το προτιμήσει από το ζωικό μπιφτέκι.

Συνεπώς η έκπληξη μας ήταν εκτός από μεγάλη και ιδιαίτερα ευχάριστη. Ναι λοιπόν, είναι γεγονός! Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να συγκριθούν με τα αμερικάνικα. Και ναι, το Genius Burger πραγματικά δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις από το κρέας.

Σε σύγκριση μάλιστα με το μπιφτέκι της Beyond Meat, θα λέγαμε ότι υπερέχει αρκετά. Η γεύση του ενώ είναι κρεάτινη είναι σαφώς πιο απαλή και λεπτή. Ή μάλλον εκλεπτυσμένη. Σαν να τρως ένα ποιοτικότερο κομμάτι κρέας (για όσους από εμάς αναπολούν - ή έστω θυμούνται - το πτωματοφαγικό παρελθόν τους)!

Επειδή είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε όλα τα προϊόντα φυτικού κρέατος της εταιρείας, θα σταθούμε στο Genius Kebab. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι η Veganact παίζει στο γήπεδο της. Το κεμπάπ δεν είναι απλώς ένα νόστιμο κομμάτι κρέας. Λόγω των μυρωδικών και του κρεμμυδιού ταυτίζεται, θα λέγαμε, με τις γεύσεις που έχει συνηθίσει ο ελληνικός ουρανίσκος.

Συνολικά λοιπόν θα λέγαμε ότι είμαστε κατενθουσιασμένοι. Μια ελληνική εταιρεία κονταροχτυπιέται με αμερικάνικους κολοσσούς και βγαίνει νικήτρια. Την ίδια στιγμή αυτό το, ξεκάθαρα ποιοτικότερο, προϊόν διατίθεται σε πολύ χαμηλότερο κόστος απ' ό,τι οι εισαγόμενοι ανταγωνιστές του.

Άραγε τι δικαιολογία υπάρχει πλέον για να τρώμε ζώα; Άραγε τι δικαιολογία έχει το σουβλατζίδικο της γειτονιάς μας να μην έχει, κάποια τουλάχιστον, από τα προϊόντα της Veganact; Όχι μόνο για εμάς τους βίγκαν αλλά και για εκείνους που νηστεύουν ή απλώς θέλουν να περιορίσουν το κρέας.

Προσωπικά εγώ ενημέρωσα και τα τρία σουβλατζίδικα της γειτονιάς μου για τη σειρά Genius και τα δύο τουλάχιστον είδαν το θέμα πολύ θετικά. Σιγά σιγά κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Ακόμη και στον τομέα του πιτόγυρου!

Την σειρά της Genius θα την βρείτε στο e-food.gr (κάντε αναζήτηση για veganact) και ελπίζουμε σύντομα και στο σουβλατζίδικο/μπεργκεράδικο της περιοχής σας!

https://www.e-food.gr/delivery/peristeri/nikolopoulou-veganact

Αλέξανδρος Φατσης  

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια