Αν νομίζατε ότι το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Όπως ήδη γνωρίζουμε άλλωστε, τα ψάρια που τρώμε είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα. Μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο αλλά και άλλες βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο νερό της θάλασσας, καταλήγουν στο πιάτο μας.

Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν θάλασσες και ωκεανοί είναι το αόρατο πλαστικό. Όπως προκύπτει από νέα μελέτη, τουλάχιστον 269.000 τόνοι πλαστικού μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επιστήμονες από 6 χώρες μελέτησαν στοιχεία δεκάδων ερευνών από το 2007 ως το 2013 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στους ωκεανούς και τις θάλασσες της του πλανήτη επιπλέουν περισσότερα από 5,25 τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού. Μάλιστα η Μεσόγειος δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών στα νερά της Μεσογείου βρίσκονται  τουλάχιστον 23.150 τόνοι πλαστικών σωματιδίων.

plastic-fish2.jpg

Και ενώ τα μεγαλύτερα από αυτά τα πλαστικά σώματα θέτουν σε κίνδυνο και σκοτώνουν πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, ακόμη πιο επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια. Αυτά αποτελούν το 92% του συνόλου και δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από έναν κόκκο άμμου. Αυτό σημαίνει ότι καταπίνονται από τα ψάρια και μέσω αυτών, καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Marcus Eriksen, Laurent C. M. Lebreton, Henry S. Carson, Martin Thiel, Charles J. Moore, Jose C. Borerro, Francois Galgani, Peter G. Ryan, Julia Reisser. Plastic Pollution in the World's Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111913

Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/206-vegan-diet

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια