Καμιά συζήτηση σχετικά με τα οφέλη της φυτικής διατροφής δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν ο συνομιλητής μας δεν αναφέρει τους Εσκιμώους. Τις φυλές εκείνες δηλαδή οι οποίες, παρόλο που τρέφονται αποκλειστικά με κρέας, έχουν εξαιρετική υγεία και τα μέλη τους είναι αιωνόβια.

Το πρόβλημα είναι ότι άποψη αυτή για τους Εσκιμώους είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν. Οι Γροιλανδοί Ινουίτ (Εσκιμώοι), οι οποίοι ανέκαθεν είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά, έχουν τις χειρότερες στατιστικές μακροζωίας στη Βόρειο Αμερική.

Παλαιότερες αλλά και πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως πεθαίνουν κατά μέσον όρο περίπου 10 χρόνια νεώτεροι και παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου από το σύνολο του καναδικού πληθυσμού.

Τα λιπαρά ψάρια συνιστώνται επί του παρόντος ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή βασίζεται εν μέρει σε μια μέλετη-ορόσημο της δεκαετίας του 1970 από τους Bang και Dyerberg, η οποία συνέδεε τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου (CAD) μεταξύ των Εσκιμώων της Γροιλανδίας με την πλούσια σε φάλαινες και φώκιες διατροφή τους.

Στις ημέρες μας, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι Εσκιμώοι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο κατά τον ίδιο ρυθμό με τους υπόλοιπου κατοίκους της β. Αμερικής, πράγμα που σημαίνει ότι η συνιστώμενη διατροφή δεν είναι διόλου υγιεινή.

Τα δεδομένα που συλλέχθησαν στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας, το 2014, δείχνουν ότι οι Εσκιμώοι έχουν παρόμοιο επιπολασμό στεφανιαίας νόσου όσο και οι υπόλοιποι πληθυσμοί και, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου 10 χρόνια μικρότερο από τον τυπικό πληθυσμό της Δανίας και η συνολική θνησιμότητα τους είναι διπλάσια από εκείνη των υπολοίπων.

Γνωρίζουμε πλέον πως η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ωμών καρπών και σπόρων (και η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων) προσφέρει σημαντικά αυξημένη προοπτική για μακροζωία, η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε μια ευρεία συμφωνία φυτοχημικών θρεπτικών συστατικών που επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής και τα οποία περιέχονται σε μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά.

Εφόσον έχουμε πια πρόσβαση όλο τον χρόνο σε υψηλής ποιότητας φυτικές τροφές, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε πιο υγιεινά και περισσότερο από όσο το έχουμε καταφέρει καθ’ όλη όλη την ιστορία του είδους μας.

Παρόμοιες —με εκείνες για τους Εσκιμώους στατιστικές— είναι διαθέσιμες και για τους Μασάι της Κένυας, οι οποίοι επίσης καταναλώνουν πολύ κρέας. Η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος από θηράματα και έχουν το χειρότερο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.

Το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 45 έτη για τις γυναίκες και τα 42 έτη για τους άντρες. Αφρικανοί ερευνητές αναφέρουν πως, ιστορικά, οι Μασάι σπάνια έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών. Οι αριθμοί θνησιμότητας για τους Μασάι της Κένυας δείχνουν πως έχουν 50% πιθανότητα να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 59 ετών.

Για την ακρίβεια 5 περιοχές στον κόσμο έχουν χαρακτηριστεί ως μπλε ζώνες είναι δηλαδή περιοχές μακροβιότητας οι περιοχές αυτές έχουν το κοινό ότι εχουν κατά 95% μέσο όρο βίγκαν διατροφή σύμφωνα με την έρευνα μακροζωίας Blue Zones.

Τα μέρη αυτά είναι το ελληνικό νησί Ικαρία, τα highlands της Σαρδηνίας, η χερσόνησος Nicoya στην Κόστα Ρίκα, η Οκινάβα στην Ιαπωνία και η περιοχή Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. [1]

Όταν ο επικεφαλής του προγράμματος των Μπλε Ζωνών κ. Dan Buettner απάντησε στο ερώτημα "Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου;" εκείνος απάντησε:

"Το αναφέρω και στο βιβλίο μου. Αλλά μπορώ να σας πω ότι οι μακροβιότεροι πληθυσμοί παίρνουν το 95% των θερμίδων τους από τα φυτά και μόλις το 5% από τα ζωικά προϊόντα. Σε αντίθεση με ό, τι λέει η palaio ή δίαιτα Atkins, αυτοί οι λαοί τρώνε πραγματικά μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες. Περίπου το 65% της διατροφής τους είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και αμυλούχους κονδύλους. Σε όλες τις περιοχές αυτές η επιλογή για ενδιάμεσο σνακ είναι οι ξηροί καρποί. Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς ζήσουν 2-3 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αλλά να θυμάστε, κινούνται όλη την ώρα, δεν κάθονται σε γραφεία, σε αυτοκίνητα ή μπροστά στην τηλεόραση." [2]

Πηγές:

http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-are-the-inuit-healthy.html

http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-do-primitive-peoples-really-live-longer.html

https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/investigators-find-something-fishy-with-the-classical-evidence-for-dietary-fish-recommendations

1. http://www.iatropedia.gr/diatrofi/pente-kathimerines-sinithies-gia-na-zisete-perissotera-chronia/41450/

2. https://www.bluezones.com/2015/04/the-blue-zones-solution-secrets-of-the-worlds-healthiest-people-9-questions-for-dan-buettner/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια