Αν είσαι vegan, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει από κρεατοφάγους το «μα όμως … μπέικον!», ως τη φράση που υποτίθεται ότι θα σε αποστομώσει. Αυτοί λοιπόν που επικαλούνται το μπέικον ως την απάντηση σε κάθε επιχείρημα, ουσιαστικά δηλώνουν πως η γεύση τους είναι πάνω από κάθε πιθανή ηθική ή συμπόνια ή σοβαρή επιχειρηματολογία. Επιλέγουν λοιπόν τη φιλοσοφία ότι η γεύση είναι πιο σημαντική από το περιβάλλον και τα ζώα και κουνούν ως 'λάβαρό' τους το μπέικον.

Αν θεωρείς λοιπόν το μπέικον ως το 'υπερτατο' προϊόν, ήρθε η ώρα να μάθεις έξι προβλήματα υγείας που προκαλεί το μπέικον και η κατανάλωσή του, που αν διαθέτεις το παραμικρό ίχνος λογικής θα σε  πείσουν ότι το «μα όμως … μπέικον!»δεν είναι και τόσο… σοβαρό επιχείρημα.

1) Αυξάνει την αρτηριακή σου πίεση

Το μπέικον είναι μία τροφή γεμάτη αλάτι. Μερικές μόνο φέτες είναι αρκετές για να σε κάνουν να αγγίξεις τα όρια της ημερήσιας επιτρεπόμενης πρόσληψής σου σε αλάτι. Και ως γνωστόν, όλη η ιατρική κοινότητα συστήνει πως πρέπει να μετριάσουμε το αλάτι που καταναλώνουμε. Ειδάλλως η αρτηριακή μας πίεση θα αυξηθεί με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την καρδιά μας. Αν λοιπόν τρως μπέικον, τότε ένα από τα προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίσεις, είναι η αυξημένη πίεση.

2) Αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο

Το μπέικον ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων (processed meat), τα οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρούνται καρκινογόνα! Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), έχει δημιουργήσει και άλλες κατηγορίες τέτοιου είδους όπως την κατηγορία των «Πιθανώς καρκινογόνων τροφών» στην οποία εντάσσεται το κόκκινο κρέας.

Στην περίπτωση όμως του  μπέικον όμως, δε μιλάμε ούτε καν για μια «πιθανώς καρκινογόνα τροφή» αλλά για μία «καρκινογόνα τροφή». Συνεπώς, όσο περισσότερο μπέικον καταναλώνεις, τόσο «φλερτάρεις» με τον κίνδυνο να κάνεις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία σου.

3) Έχει κακή χοληστερίνη

Δε νομίζω πως χωρά ουδεμία αμφισβήτηση το γεγονός ότι το μπέικον είναι μία τροφή γεμάτη κορεσμένα λιπαρά, ενώ σου αυξάνει στα ύψη την κακή σου χοληστερίνη (LDL). Και το να απογειώνεται η κακή σου χοληστερίνη είναι κάτι που σίγουρα δεν το θες, καθώς μελλοντικά αυξάνεις δραματικά την πιθανότητα να πάθεις καρδιά ή εγκεφαλικό.

4) Σε παχαίνει

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μπέικον είναι μία τροφή γεμάτη λίπος. Το γεγονός ότι συνήθως τηγανίζεται και συνδυάζεται με τροφές που επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, την κάνει ακόμα χειρότερη. Το μπέικον συνήθως μπαίνει σε ομελέτες, burgers, πίτσες ή και σουβλάκια. Τροφές που συνδυαστικά αποτελούν τη «χαρά του καρδιοχειρουργού».

Ακόμα όμως και αν το τρως σκέτο, δεν παύει να είναι μία τροφή που σε γεμίζει με κακό λίπος και συνεπώς σε παχαίνει (ειδικά αν δεν ασκείσαι).

5) Κακής ποιότητος σπέρμα

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που θα ήθελε να κάνει παιδί ή το προσπαθεί ήδη, τότε θα έπρεπε να σε προβληματίζει πως σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και της χαμηλής ποιότητας στο σπέρμα.

Ακόμα συνεχίζεις να λες  «μμμμ μπέικον»;

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια