Του Tobias Leenaert

[Αυτή η ανάρτηση είναι περίληψη της παρουσίασης « Γιατί ο κόσμος είναι βίγκαν», που έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Δικαιώματα των Ζώων στο Λουξεμβούργο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ]

Η κυριότερη δύναμη προς ένα βίγκαν κόσμο ήμασταν εμείς: το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων. Εδώ και δύο δεκαετίες, είμαστε αφοσιωμένοι, συμπονετικοί, και είμαστε ακόμη εδώ, αγωνιζόμενοι για αυτόν τον σημαντικό σκοπό.

Αλλά σήμερα, υπάρχουν σύμμαχοι. Αρκεί βέβαια να κάνουμε συμμαχίες μαζί τους. Και πρέπει.

Όταν λέω ότι πρέπει να κάνουμε συμμαχίες, πολύς κόσμος θα πει «Ναι! Ναι!» , έχοντας στο νου του συμμαχίες με κινήματα που προσπαθούν να καταργήσουν όλες τις μορφές καταπίεσης, π.χ. κινήματα για τα δικαιώματα των μαύρων, των γυναικών,  ή LGBT κινήματα κλπ.

Φυσικά, υποστηρίζω αυτές τις συμμαχίες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι σε λιγότερο προφανείς συνεργασίες: μιλάω για συμμαχίες με Κινήματα για την Υγεία/Περιβάλλον και τον επιχειρηματικό  τομέα.

Αισθάνομαι ότι πρέπει να τονίσω την αξία του να συντάσσεσαι με τους προαναφερθέντες τομείς γιατί παρατηρώ από κάποιους μια στάση λες και αυτές οι δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ συνεργάτες μας. Λες και δε θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς αυτούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε. Ή τουλάχιστον, όχι το ίδιο γρήγορα.

Ενώ το βίγκαν κίνημα βοηθάει να εξαπλωθεί η ιδέα (το γεγονός) ότι τρώγοντας ζώα είναι ηθικά προβληματικό, τα κινήματα υγείας/περιβάλλοντος στηρίζουν την ιδέα ότι τα ζωικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα (για τον πλανήτη και την υγεία). Ο επιχειρηματικός τομέας, μπορεί να βοηθήσει στο να θεωρηθεί περιττή η παραγωγή ζωικών προϊόντων.  Δείτε την εικόνα:

Σαφώς και μεταξύ των τομέων αυτών, υπάρχουν μεγάλες διαφορές: διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικά επιχειρήματα (λόγοι για να αποφευχθούν τα ζωικά προϊόντα). Μια απλή επισκόπηση:

Σχετικά με τα κινήματα υγείας/περιβάλλοντος, είναι σύμμαχοί μας ακόμη αν και υποστηρίζουν το μήνυμα «λιγότερο κρέας» αντί για «καθόλου κρέας» που είναι το δικό μας, ακόμη και αν δεν αναφέρουν το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων. Έχω εξηγήσει και παλιότερα (σε αυτήν την παρουσίαση, για παράδειγμα) γιατί ένα μήνυμα για μείωση των ζωικών προϊόντων, για τον οποιονδήποτε λόγο, είναι απαραίτητο για να μας οδηγήσει σε έναν βίγκαν κόσμο.

Εν συντομία: Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση ζωικών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζήτηση και η προσφορά μη ζωικών. Μεγαλύτερη η προσφορά μη ζωικών, ευκολότερο για όλους να γίνουν βίγκαν.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, μπορούν να προσφέρουν τεράστια οικονομική ενίσχυση στον αγώνα μας. Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες που παράγουν ή θέλουν να παράγουν εναλλακτικές για τα ζωικά προϊόντα, κέρδισαν γύρω στα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν γνωρίζω τον ετήσιο προϋπολογισμό του κινήματός μας, αλλά ενδεχομένως να είναι λιγότερα από αυτά. Αυτές οι εταιρείες παράγουν ή θα παράγουν προϊόντα που θα διευκολύνουν ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά.

Ναι, είναι καπιταλισμός. Αλλά μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο καπιταλισμός και δεν πρέπει να πούμε όχι σε αυτό. Μπορείς να είσαι ενάντια στον καπιταλισμό, τον καταναλωτισμό, τις εταιρίες, αλλά θα πρότεινα να διαμαρτύρεσαι στους παραγωγούς τελείως άχρηστων πραγμάτων και όχι στις εταιρείες που είναι σύμμαχοί μας.

Προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες με αυτούς τους διαφορετικούς κλάδους, χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στο γεγονός ότι δεν θα διαδίδουν ακριβώς το μήνυμα που θέλουμε. Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και μη δογματικοί. Και πρέπει να έχουμε τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς τους χώρους  ώστε να θέλουν να είναι και εκείνοι με την σειρά να συνεργαστούν μαζί μας.

Ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος για τα ζώα. Αλλά όχι – όχι τόσο γρήγορα τουλάχιστον – αν προσπαθούμε μόνοι μας.  Χρειάζεται να δημιουργήσουμε στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες με όλους τους τομείς, θεσμούς, επιχειρήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μια ενδιαφέρουσα απάντηση στα επιχειρήματα που αναφέρονται εδώ μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Ο κόσμος δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε.

Πηγή: http://veganstrategist.org/2016/09/14/vegans-you-cant-do-this-alone

Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια