Μια από τις πιο συχνές απάντήσεις στην ανάρτησή μου σχετικά με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των κοτόπουλων που υποφέρουν και πεθαίνουν στις ΗΠΑ είναι: «Περίμενε να σκάσει και η κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά: παρατηρείται στροφή από την κατανάλωση βοοειδών στην κατανάλωση κοτόπουλων. Δεδομένου ότι, όσον αφορά την παραγωγή φαγητού, μία αγελάδα αντιστοιχεί σε 200 κοτόπουλα, μιλάμε για πολύ περισσότερη βαναυσότητα και πολύ περισσότερους θανάτους.

Υπάρχει λοιπόν μια παγκόσμια κίνηση για την απαγόρευση κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος, κίνηση που στήριξε και ο Leonardo DiCaprio. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι όσοι κόβουν το κόκκινο κρέας τρώνε περισσότερα κοτόπουλα.

Ο Tobias Leenaert, ένας εκ των ιδρυτών του Βελγικού οργανισμού Ethical Vegetarian Alternative, είπε κάτι πολύ εύστοχο:  You Are Not Your Audience (YANYA): Δεν είσαι το κοινό σου.

Αυτό ήταν από τις μεγαλύτερες αποτυχίες μου, όταν στην αρχή προσπάθησα να υπερασπιστώ τη χορτοφαγία. Επέλεγα το μήνυμα μου βάση του τι ακούγονταν καλύτερο σε εμένα, αντί του τι θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους κρεατοφάγους.

Χρειάστηκε πολύ να καταλάβω αυτό που είπε ο βραβευμένος νομπελίστας  Herb Simon: ο κόσμος δεν κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές, απλώς κάνει αρκετά καλές επιλογές.

Δείτε αυτόν τον πίνακα:

Στον άξονα Υ βλέπουμε τις μετρήσεις αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον – μόλυνση, αέρια του θερμοκηπίου, σπατάλη νερού, κλπ που προκαλεί η κατανάλωση των προϊόντων στον άξονα Χ. Η πλειονότητα όσων κοιτάξουν τον πίνακα θα πουν, «πρέπει να κόψω το Α». και μερικοί να πουν «α, πρέπει να κόψω το Α,Β και Γ». Κανένας δεν θα πει, «πρέπει να καταναλώνω μόνο το Ι»

Ας δούμε τώρα τι αντιπροσωπεύει κάθε στήλη στον πίνακα.

Τώρα οι βίγκαν βλέπουν γιατί ο βιγκανισμός ωφελεί το περιβάλλον: ένας βίγκαν χρησιμοποιεί λιγότερο νερό ή προκαλεί λιγότερη μόλυνση/ παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας.

Τα παραπάνω όμως δεν αλλάζουν τίποτα για τους μη βίγκαν. Οι μη –βίγκαν θα δουν το βοδινό κρέας σαν κάτι κακό ή το βοδινό, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο εξίσου κακά – και όλα τα άλλα ως «καλά». (και αν θέλετε να είστε «τέλειοι», πρέπει να τρώτε μόνο πατάτες. Να δω πώς θα το προωθήσετε αυτό.)

Δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι όλα τα προϊόντα στο άξονα Χ βλάπτουν το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η αύξηση της κατανάλωσης κοτόπουλων θα έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με την κατανάλωση βοοειδών.

Εδώ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα:

Εμείς λοιπόν μπορεί να θεωρούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, αλλά το υπόλοιπο κοινό απλά βλέπει πράγματα που είναι χειρότερα (βοδινό, πρόβατα), και πράγματα που είναι καλύτερα (χοιρινό, κοτόπουλα, αβγά).

Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κατανάλωση (από μεγάλα ζώα σε μικρά) οδηγεί σε πολύ περισσότερη βαναυσότητα.  Δεν μπορούμε όμως να επικροτούμε οποιαδήποτε κίνηση οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων πτηνών. Η συνεχώς επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή δεν θα βοηθήσει τον βιγκανισμό, απλά θα αυξήσει την φρίκη που αντιμετωπίζουν τα πουλιά.

Πηγή: http://www.mattball.org/2016/08/the-world-does-not-work-way-we-want-it.html

Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια