Πολύ συχνά βλέπουμε ανθρώπους να μας ειρωνεύονται πως προσποιούμαστε τους «δήθεν άγιους», πως θεωρούμε πως είμαστε ανώτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε κρέας και πως είμαστε «καλύτεροι άνθρωποι». Προφανώς, οι άνθρωποι που λένε κάτι τέτοιο, το λένε με χλευαστικό ύφος όντας ενοχλημένοι.

Ισχύει όμως αυτό; Είναι αλήθεια πως το να είσαι βίγκαν συνεπάγεται πως είσαι και «καλύτερος άνθρωπος»; Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με επιχειρήματα που βασίζονται στην κοινή λογική. Αν λοιπόν η ερώτηση: «είναι οι βίγκαν καλύτεροι άνθρωποι;» αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό στα ζώα, τότε η απάντηση είναι: «Ναι!».

Γιατί; Σύμφωνα με έρευνες οι βίγκαν κάνουν με διαφορά το λιγότερο κακό στο περιβάλλον, αφού σύμφωνα με μελέτες αν όλος ο κόσμος γινόταν βίγκαν τότε θα έμπαινε αμέσως φρένο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ είναι ξεκάθαρο πως οι βίγκαν δε συμμετέχουν στη σφαγή των ζώων. Το πρώτο αποτελεί επιστημονικό συμπέρασμα, ενώ το δεύτερο είναι αυτονόητο μιας και οι βίγκαν δεν τρώνε κρέας και ζωικά, ενώ δε χρησιμοποιούν προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (πλην των φαρμάκων).

Όμως, στην ερώτηση: «είναι οι βίγκαν καλύτεροι άνθρωποι;» όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, το χαρακτήρα τους, τις αντιδράσεις τους, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εσένα ή τους γύρω τους, η απάντηση είναι: «Όχι!».

Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε άγιοι, ούτε τέλειοι, ούτε αψεγάδιαστοι. Το ότι ένας άνθρωπος αισθάνεται συμπόνια για τα ζώα σε βαθμό που να τα αφαιρεί από τη διατροφή του, δε σημαίνει ότι η συμπεριφορά του απέναντι στους γύρω του είναι αυτομάτως αλάνθαστη.

Οι περισσότεροι κρεατοφάγοι τρώνε κρέας επειδή από μικροί έμαθαν πως είναι φυσιολογικό και αναγκαίο. Μεγάλωσαν με την ιδέα ότι κάποια ζώα αποτελούν τροφή και κάποια άλλα «συντροφιά». Οπότε δεν είναι ότι «έκαναν κάτι κακό». Είναι ότι «έτσι μεγάλωσαν». Άλλωστε ας μη ξεχνάμε πως και η συντριπτική πλειονότητα των βίγκαν ήταν επίσης κρεατοφάγοι μέχρι μια ορισμένη ηλικία.

Μήπως όλο το διάστημα που κατανάλωναν κρέας ήταν υπάνθρωποι και κοινωνικά σκουπίδια, αλλά ξαφνικά με το που έγιναν βίγκαν μεταμορφώθηκαν σε πρότυπα καλοσύνης; Φυσικά και όχι. Απλά είτε τυχαία είτε έπειτα από προσωπική έρευνα, διαπίστωσαν πως το να τρως ζώα ΔΕΝ είναι απαραίτητο αλλά αντιθέτως αποτελεί μία φρικτή και άδικη πράξη. Αυτή όμως η ανακάλυψη, που άλλοι άνθρωποι δεν είχαν τις κατάλληλες συνθήκες να την κάνουν, δεν τους έκανε «καλύτερους ανθρώπους». Τους έκανε να καλλιεργήσουν και να εξελίξουν τη συμπόνια τους προς τα ζώα.

Οι βίγκαν οι οποίοι διαβάζουν όλα αυτά και δυσανασχετούν, σκεπτόμενοι ότι το παρόν άρθρο τους αδικεί, ας σκεφτούν τα εξής:

1) Έχουν στον κύκλο τους φίλους κρεατοφάγους ή συγγενείς ή έστω γνωστούς, οι οποίοι είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι; Υπάρχουν κρεατοφάγοι που τους έχουν αντιμετωπίσει με καλοσύνη ή τους έχουν βοηθήσει; Υπάρχουν κρεατοφάγοι άνθρωποι που τους έχουν σταθεί και τους έχουν στηρίξει;

2) Υπάρχουν βίγκαν εκεί έξω με άσχημη συμπεριφορά και κακό χαρακτήρα; Βίγκαν που τους έχουν συμπεριφερθεί άσχημα και απρεπώς;

Απαντώντας λοιπόν το προφανές ναι σε αυτά τα 2 ερωτήματα, τότε το άρθρο σαφώς και δεν τους αδικεί.

Προχωράμε λοιπόν. Είναι οι βίγκαν υπόδειγμα ανθρώπου; Είναι άψογοι χαρακτήρες; Η απάντηση είναι «φυσικά και όχι!». Γιατί; Γιατί απλούστατα το ότι ένας βίγκαν αλλάζει τρόπο σκέψης και φιλοσοφία όταν σταματάει να τρώει ζώα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αλλάξει και το χαρακτήρα του. Αν ήταν κακός χαρακτήρας, τότε λογικά θα παραμείνει κακός χαρακτήρας.  Όπως και όλοι οι άνθρωποι λοιπόν, έτσι και ένας βίγκαν πιθανότατα έχει ελαττώματα και λανθασμένες συμπεριφορές:

Ένας βίγκαν μπορεί να γίνει αγενής, υβριστικός, να σου μιλήσει άσχημα, να σε θίξει.

Ένας βίγκαν μπορεί να κάνει κάτι ανάρμοστο. Να κάνει κάτι σκοπίμως κακό. Το ότι υιοθετεί μια στάση συμπόνοιας προς τα ζώα, δε σημαίνει ότι δείχνει πάντα συμπόνοια, καλή θέληση και κατανόηση προς όλους τους άλλους ανθρώπους.

Ένας βίγκαν, μπορεί να πει ψέματα. Όταν γίνεσαι βίγκαν δεν υπογράφεις κάποια συμφωνία με τις «ανώτερες δυνάμεις» ότι δε θα ξαναπείς ποτέ ψέματα.

Ένας βίγκαν είναι ικανός να προδώσει συντρόφους και φίλους ή να διαλύσει σημαντικές σχέσεις της ζωής του.

Ένας βίγκαν μπορεί να τρέφει μίσος και οργή μέσα του.

Ένας βίγκαν, όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι, μπορεί να γίνει άδικος και αχάριστος.

Η καλοσύνη σου για τα ζώα λοιπόν, δε σε κάνει αυτομάτως και καλό άνθρωπο. Καλό άνθρωπο σε κάνει το να μπορείς να επιλέξεις το σωστό και το ηθικό σε όλα τα θέματα της ζωής σου, το να μπορείς να ξεχωρίσεις το δίκαιο από το άδικο, το να μπορείς να επιβληθείς στις άσχημες σκέψεις σου, το να μπορείς να αντιληφθείς τα λάθη σου, το να μπορείς να δαμάσεις το «εγώ» σου, το να μπορείς να επιλέξεις το δύσκολο δρόμο του σωστού σε κάθε τομέα της ζωής σου, το να μπορείς να δώσεις τον εαυτό σου και να αφεθείς στο «όμορφο και στο ξεχωριστό» (ό,τι και αν είναι αυτό), το να αγαπάς χωρίς όρια και προϋποθέσεις.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια