Οι βίγκαν είμαστε ενάντια σε πειράματα σε ζώα πρωτίστως για ηθικούς λόγους αλλά και γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι δεν είναι κατάλληλα για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μάλιστα υπάρχουν ιατρικά περιοδικά που δεν δημοσιεύουν μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα όχι επειδή τα στελέχη τους είναι βίγκαν, αλλά ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας των πειραμάτων.

Όσον αφορά τη χρήση φαρμάκων και τη λήψη εμβολίων ή αντιδότων, αν κάποιος δεν έχει επιλογή, τότε φυσικά και θα πάρει ένα φάρμακο, ένα εμβόλιο ή ένα αντίδοτο που δεν είναι βίγκαν. Ο βιγκανισμός δεν αποτελεί θρησκεία, ώστε να θεωρεί τα ζωικά ακάθαρτα και να πιστεύει ότι θα πας στην Κόλαση αν τα ακουμπήσεις.

Το να είσαι βίγκαν σημαίνει πως όταν έχεις επιλογές (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση της διατροφής και της ένδυσης), δεν πρέπει να επιλέγεις αυτό που συνεπάγεται βία. Όταν δεν έχεις επιλογή, προφανώς θα πάρεις κάτι που έχει δοκιμαστεί σε ζώα.

Ας δούμε το θέμα και από μια άλλη οπτική: λογικά όλοι μας, βίγκαν και παμφάγοι, είμαστε εναντίον των πειραμάτων σε ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά η σύγχρονη ιατρική έχει βασιστεί σε γνώσεις που προέρχονται και από τέτοιου είδους πειράματα (Γερμανών και Ιαπώνων κατά τον Β' ΠΠ, Αμερικανών σε φυλακισμένους χωρίς την έγκριση τους κ.λπ.).

Αν υπάρχει μόνο ένα τέτοιο φάρμακο στην αγορά που θα σώσει τη ζωή μας, τότε φυσικά θα το χρησιμοποιήσουμε. Και το ίδιο θα κάνουμε όλοι μας, παρόλο που τα πρώτα πειράματα για αυτό είχαν γίνει σε ανθρώπους. Αν όμως υπάρχει και κάτι το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα ή ανθρώπους, προφανώς, ως βίγκαν, θα το επιλέξουμε.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια