Οι περισσότεροι βίγκαν, έγιναν βίγκαν για τα ζώα. Ήθελαν να σταματήσουν να συμμετέχουν στην κακοποίηση, το βασανισμό και τη σφαγή των ζώων. Έτσι, σταμάτησαν να τρώνε κρέας και ζωικά παράγωγα, καθώς και να αγοράζουν προϊόντα για τα οποία απαιτούνται πειράματα σε ζώα.

Οι περισσότεροι βίγκαν θα προσπαθήσουν μέσω της ενημέρωσης και του λόγου να παρακινήσουν και άλλους ανθρώπους ώστε να γίνουν βίγκαν. Θεωρούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη φρίκη την οποία βιώνουν καθημερινώς δισεκατομμύρια ζώα να υπάρχει. Οπότε, πολλοί βίγκαν δραστηριοποιούνται, οργανώνονται και προσπαθούν να προωθήσουν το βιγκανισμό.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν βίγκαν οι οποίοι πασχίζουν να στριμώξουν και τις προσωπικές τους απόψεις – ιδεολογίες μέσα στο βιγκανισμό, κάνοντας έτσι ουσιαστικά κακό στα ζώα. Δε θα κρίνουμε αν οι απόψεις – ιδέες αυτές είναι σωστές ή όχι. Θα κρίνουμε όμως το αποτέλεσμα αυτού, το οποίο είναι να απομακρύνεται μερίδα κόσμου μακριά από το βιγκανισμό.

Οι εν λόγω βίγκαν δεν ασχολούνται ΜΟΝΟ με τα ζώα. Ταυτόχρονα, μαζί με την ιδέα «πως τα ζώα δεν πρέπει να σφάζονται», προωθούν και άλλα μηνύματα, πολιτικά, οικονομικά, κλπ.

Για παράδειγμα, ένας φανατικός βίγκαν ο οποίος είναι και αναρχικός, θα γράψει ένα σύνθημα σε κάποιον τοίχο (υπέρ των ζώων) κολλώντας από κάτω και το αντίστοιχο «Α» της αναρχίας. Έτσι, θέλει να συνδέσει το βιγκανισμό (δηλαδή την μη κακοποίηση των ζώων), με την προσωπική του ιδεολογία, η οποία είναι η αναρχία.

Ένας φανατικός βίγκαν κομμουνιστής θα δημοσιεύσει ένα κείμενο στο οποίο μιλάει για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά θα καταλήξει να τα συνδέει με τον κομμουνισμό, τον Che, τον Μαρξ και τον αντι-καπιταλισμό.

Ομοίως, ένας βίγκαν ο οποίος όμως ενδιαφέρεται πολύ για το περιβάλλον μπορεί να σε περιμένει στη γωνία να σε κράξει αν ήπιες καφέ από πλαστικό καλαμάκι. Ένας βίγκαν διεθνιστής θα σε αποκαλέσει ηλίθιο βίγκαν και πιθανώς φασίστα αν διαθέτεις πατριωτική συνείδηση.

Ένας βίγκαν άθεος θα χλευάσει έναν άλλον βίγκαν ή και μη βίγκαν, ο οποίος πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη παραδείγματα με βίγκαν, οι οποίοι ανακατεύουν στο βιγκανισμό τα προσωπικά τους πιστεύω.

Τονίζουμε για 2η φορά, πως δεν κρίνουμε αν οι παραπάνω ιδεολογίες και απόψεις είναι σωστές ή λάθος.

Θέλουμε όμως να σταθούμε στο εξής ερώτημα:

Η προώθηση του βιγκανισμού με αυτόν τον τρόπο παρακινεί τους μη βίγκαν να γίνουν βίγκαν και τους ήδη βίγκαν να αισθάνονται όμορφα με τις επιλογές τους (μιας και σημαντικό δεν είναι μόνο να ενθαρρύνεις έναν άνθρωπο να γίνει βίγκαν, αλλά και το να στηρίζεις τους ήδη υπάρχοντες);

Όταν λοιπόν συνδέεις το βιγκανισμό με την αριστερά, τον κομμουνισμό, την αναρχία, τον Μαρξ, κτλ, ουσιαστικά διώχνεις μακριά μία μερίδα ανθρώπων, αφού καλώς ή κακώς ΔΕΝ είναι όλοι οι μη βίγκαν αριστερών πεποιθήσεων.

Όταν κάνεις πορείες για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά φωνάζεις και για 1000+2 άλλα δικαιώματα που θεωρείς ότι πρέπει να ακουστούν, τότε αυξάνεις τον όγκο των πληροφοριών που λαμβάνει ο κάθε άνθρωπος που θα σε ακούσει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να διαφωνήσει σε κάτι μαζί σου.

Ακόμη και αν κάποιος είναι θετικός στο να γίνει βίγκαν, όταν θα ακούσει άλλα 10 διαφορετικού περιεχομένου συνθήματα, τότε εκτός του ότι θα βομβαρδιστεί με πολλές πληροφορίες μαζί, είναι πιθανό να διαφωνήσει σε αρκετά. Έτσι η «μπάλα» θα πάρει μαζί και το βιγκανισμό όταν θα σκεφτεί από μέσα του: «καλώς τους γραφικούς ηλίθιους».

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ξέρουμε πολύ καλά, πως δεν θα σκεφτούν: «Α σε αυτό το σύνθημα συμφωνώ, σε αυτό διαφωνώ, σε αυτό δεν έχω άποψη, σε αυτό διαφωνώ πάλι». Οι άνθρωποι είναι όντα που λειτουργούν αυθόρμητα, εγωιστικά και ανώριμα τις περισσότερες φορές. Αν υπήρχε άλλωστε ωριμότητα και κριτική σκέψη τότε παγκοσμίως θα ήμασταν ένα πολύ καλύτερο μέρος.

Έτσι, αν κάποιος αμφιταλαντεύεται για τον αν ο βιγκανισμός λέει κάτι σωστό, ακούγοντας άλλα 10 άσχετα πράγματα με τα οποία διαφωνεί, τότε θα αποφασίσει ότι και ο βιγκανισμός είναι λάθος.

Ομοίως, δεν χρειάζεται να κράζουμε τον κάθε νέο βίγκαν, ο οποίος ήδη έκανε μία τεράστια αλλαγή στη ζωή του, επειδή ήπιε καφέ με πλαστικό καλαμάκι.  Αντιθέτως, θα του πούμε«μπράβο» και θα τον αφήσουμε να βρει μόνος τους το δρόμο προς το «zero waste lifestyle», όπως άλλωστε έκανε και με το βιγκανισμό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ενημερώσουμε ότι φιλοσοφία του zero waste είναι σημαντική για τα ζώα και ότι τα πλαστικά που χρησιμοποιεί καταλήγουν στα στομάχια τους και καταστρέφουν το περιβάλλον. Οπωσδήποτε όμως δεν θα του κάνουμε επίθεση επειδή δεν ακολουθεί έναν τρόπο ζωής ίδιο με τον δικό μας.

Κλείνοντας λοιπόν, αγαπητέ βίγκαν, να σου υπενθυμίσουμε πως βίγκαν έγινες για τα ΖΩΑ!

Για να μη σκοτώνονται. Όταν θες να προωθήσεις το βιγκανισμό, κάντο σωστά. Μην ανακατεύεις άλλες απόψεις άσχετες με τα ζώα ή που συνδέονται εντελώς έμμεσα. Το αν είσαι μαρξιστής, αναρχικός, αντι-καπιταλιστής, zero waste, άθεος, flat-earther, οπαδός του Λιακόπουλου, αντι-εμβολιαστής, κλπ δε θα βοηθήσει κανένα ζώο. Δε θα προστατέψει τη ζωή κανενός ζώου.

Δεν μπορείς να αποκλείεις τον οποιοδήποτε εκεί έξω από το να γίνει βίγκαν. Δεν μπορείς να θέτεις επιπλέον προϋποθέσεις για κάποιον ώστε να γίνει βίγκαν. Δεν μπορείς να διώχνεις κόσμο μακριά από το βιγκανισμό επειδή απλά δε συμφωνείς μαζί τους στα υπόλοιπα.

Στην παρούσα φάση, ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΙΓΚΑΝ: Να μη θέλει να συμμετέχει στην κακοποίηση, το βασανισμό και τη σφαγή των ζώων. Αν κάποιος πληροί την παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση μας κάνει.

Το αν αγαπάει και τον Λένιν, τους Ζαπατίστας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τους Ολύμπιους Θεούς, τον Βούδα, τη γιόγκα, έχει ενεργοποιήσει τα τσάκρα του, έχει χειροφιλήσει τον Γκάντι, πιστεύει στους Ανδρομέδιους, τρώει ωμοφαγικά, είναι υγιεινιστής, κλπ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.

Σημασία έχει να σώσουμε τις ζωές των ζώων, ασχέτως τι μπορεί να πρεσβεύει ο κάθε ένας από εμάς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε το βιγκανισμό με άλλες ιδεολογίες

Προσοχή! Οι βίγκαν κριτές καραδοκούν!

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια