Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί. Όπως σε κάθε κοινωνική ή ιδεολογική ομάδα άλλωστε. Όλοι εκείνοι που είναι "καλύτεροι από σένα", τα κάνουν όλα "πιο σωστά", κρίνουν, κάνουν υποδείξεις και χλευάζουν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Ακόμα χειρότεροι, είναι εκείνοι που προσπαθούν να φέρουν μία ήδη υπάρχουσα ιδεολογία στα μέτρα τους και μάλιστα να σε πιέσουν με τον τρόπο τους ώστε να έρθεις και εσύ (στα μέτρα τους).

Τι ακριβώς εννοούμε και για ποιους μιλάμε;

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι κάποιος είναι Ολυμπιακός ή Χριστιανός ή άθεος ή αναρχικός ή πατριώτης. Το κάθε ένα πρεσβεύει μία συγκεκριμένη ιδεολογία, μία συγκεκριμένη φιλοσοφία ή στάση ζωής, μία ιδέα αν προτιμάτε.

Πολλοί λοιπόν είναι Ολυμπιακοί και θεωρούν πως πίσω από τον Ολυμπιακό υπάρχει μία φιλοσοφία, μία ιδέα. Άλλοι είναι Χριστιανοί και εκφράζονται από τις ιδέες που προωθεί ο Χριστιανισμός, άλλοι είναι άθεοι, αναρχικοί ή πατριώτες. Για ορισμένους, κάποια απ'αυτά είναι ηλιθιότητες ή ανούσια. Η πραγματικότητα όμως είναι πως όλα αποτελούν ιδεολογίες που εκφράζουν αρκετούς ανθρώπους.

Έρχεται λοιπόν κάποιος ο οποίος είναι Ολυμπιακός και σου λέει: «Ναι μεν η ιδέα του Ολυμπιακού λέει αυτά, αλλά για να είσαι σωστός Ολυμπιακός πρέπει να είσαι και Πειραιώτης»(τυχαίο παράδειγμα).

Έρχεται ένας Χριστιανός και σου λέει: «Ναι μεν η ιδέα του Χριστιανισμού λέει αυτά, αλλά για να είσαι σωστός Χριστιανός πρέπει να έχεις πάει στο Άγιο Όρος, να πηγαίνεις κάθε Κυριακή στην εκκλησία και να ψηφίζεις ΚΟΙΝΩΝΙΑ»(τυχαίο παράδειγμα).

Έρχεται ένας άθεος και σου λέει: «Ναι μεν η ιδέα της αθεΐας λέει αυτά, αλλά για να είσαι σωστός άθεος πρέπει να τρως μισό κιλό μουστάρδα την εβδομάδα και να παίζεις σκάκι (ακόμα πιο τυχαίο παράδειγμα)».

Άρα γίνεται ξεκάθαρο πως σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να περάσουν μέσα στην «χ» ιδεολογία και τα προσωπικά τους πιστεύω.

Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στην περίπτωση του βιγκανισμού. Υπάρχουν οι βίγκαν οι οποίοι «ξέρουν καλύτερα από σένα» τι σημαίνει «να είσαι σωστός βίγκαν» και δε διστάζουν να σου κάνουν υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνεις ή τι πρέπει «να είσαι» και εσύ με τη σειρά σου.

Οι βίγκαν αυτοί θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους παντού. Δε μπορούν να αποδεχθούν μέσα τους πως υπάρχουν βίγκαν (δηλαδή άνθρωποι που συμπονούν τα ζώα) που δεν ασπάζονται τις ίδιες ιδεολογίες και σε άλλα ζητήματα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πείθουν τόσο τους αυτούς τους, όσο και τους ανθρώπους γύρω τους, πως για να είσαι «σωστός, γνήσιος βίγκαν», πρέπει να έχεις και κάποια άλλα πιστεύω ή να κάνεις και κάποια άλλα πράγματα.

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία θέλει ιδιαίτερη προσοχή αλλά και απομόνωση.

Το να είσαι βίγκαν σημαίνει πως δεν τρως ζωικά, δεν αγοράζεις προϊόντα που εμπεριέχουν ζωικά και γενικότερα απέχεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την εκμετάλλευση και κακοποίηση συναισθανόμενων πλασμάτων.

Σε αυτόν τον ορισμό έρχονται λοιπόν κάποιοι να «πλασάρουν» και δικές τους ιδεολογίες και ιδανικά, λέγοντας μάλιστα πως για να είσαι σωστός βίγκαν και όχι «μούφα», πρέπει να ακολουθείς και τις «χ», «ψ» ιδεολογίες. Αν δεν το κάνεις, τότε είσαι α) υποκριτής, β) εμετικός γ) ψεύτικος δ) ανάξιος να αυτοαποκαλείσαι βίγκαν, κτλ.

Ναι, το να είσαι κατά του ρατσισμού είναι μία ιδεολογία έχει άμεση σχέση με το βιγκανισμό. Ναι, το να είσαι υπέρ της ισότητας των 2 φύλων έχει άμεση σχέση με το βιγκανισμό. Ναι, το να είσαι κατά των πολέμων είναι επίσης κάτι συνδεόμενο με τη βίγκαν ιδέα.

Αυτό το οποίο λέμε όμως, είναι πως υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει τις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θεμιτές ιδεολογίες που μπορούν να συνοδεύουν το βιγκανισμό και τις ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θεμιτές ιδεολογίες που πρέπει να τον συνοδεύουν.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να είσαι βίγκαν και ρατσιστής ή βίγκαν και υπέρ της βίας ή της εκμετάλλευσης είναι κάτι το αντιφατικό. Όμως, υπάρχουν ιδεολογίες που είναι υποκειμενικό αν είναι σωστές ή λάθος (π.χ. οικονομικής κατεύθυνσης ή πολιτικής) αλλά παρόλα αυτά, κάποιοι βίγκαν προσπαθούν να στις παρουσιάσουν ως «must ιδεολογίες» που πάνε πακέτο με το βιγκανισμό.

Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σου πουν πως εφόσον είσαι βίγκαν ΠΡΕΠΕΙ να είσαι και άθεος ή ΠΡΕΠΕΙ να είσαι διεθνιστής ή πρέπει να είσαι αναρχικός ή πρέπει να είσαι κατά του καπιταλισμού κτλ.

Τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν αντικειμενικά θεμιτές ιδεολογίες αλλά υποκειμενικές. Είναι στην κρίση του καθενός το αν είναι σωστές ή λάθος.

Γιατί αυτό όμως είναι επικίνδυνο για το βιγκανισμό και κατ' επέκταση για τα ζώα;

Γιατί

α) Ο βιγκανισμός γίνεται ένα κλειστό κλαμπ, με περισσότερες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνεις βίγκαν (π.χ. να συμφωνείς με την αναρχία), το οποίο τον κάνει ΑΚΟΜΗ πιο απρόσιτο στους άλλους

και

β) δημιουργούνται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βίγκαν με αποτέλεσμα να ξεχνιέται ο πραγματικός σκοπός του βιγκανισμού, η προστασία των ζώων δηλαδή.

Τέλος, είναι επόμενο αν τέτοια φαινόμενα συνεχίσουν να επιτρέπονται μέσα στη βίγκαν κοινωνία, να δημιουργηθεί αργά ή γρήγορα ένα καταπιεστικό κλίμα, στο οποίο φοβάσαι να πεις ακόμα και την άποψή σου. Και σίγουρα ο βιγκανισμός δεν έχει καμία σχέση με την καταπίεση.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια