Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι βίγκαν δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομάδα ανθρώπων που πασχίζουν να ταιριάξουν κάπου και να αποτελέσουν μέρος ενός συνόλου. Θεωρούν ότι το να είσαι βίγκαν είναι μόδα και ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη το ηθικό κομμάτι το οποίο εξηγεί πλήρως γιατί το να είσαι βίγκαν δεν είναι μόδα παρά σεβασμός προς τα ζώα και ας περάσουμε στην ιστορία. Τι αναφέρει η ιστορία για το βιγκανισμό ή έστω τη χορτοφαγία; Πότε ο σεβασμός προς τα ζώα ή χορτοφαγική διατροφή εμφανίστηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Ας ξεκινήσουμε από το βιγκανισμό λοιπόν. Καταρχάς, το να είσαι βίγκαν δε σημαίνει απλά ότι είσαι χορτοφάγος, αλλά ότι θεωρείς πως τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή. Επομένως, τα αφαιρείς από το πιάτο σου όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για ηθικούς λόγους.

Βέβαια στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται βίγκαν επειδή τρώνε και ως βίγκαν, ασχέτως αν τους ενδιαφέρει το ηθικό κομμάτι. Αυτό συμβαίνει
α) επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που κάποιος πήρε την απόφαση να γίνει βίγκαν (συνεπώς και την άποψή του για τα ζώα)
και
β) γιατί η βίγκαν διατροφή είναι ξεχωριστή και συγκεκριμένη και χρησιμοποιείται ακόμα και από ιατρούς ή λοιπούς επιστήμονες όταν θέλουν να μιλήσουν για αυτή τη διατροφή.

Με άλλα λόγια, ασχέτως αν ο βιγκανισμός ως ιδεολογία έχει άμεση σχέση με την ηθική, στις μέρες μας χρησιμοποιείται η λέξη αυτή για να χαρακτηρίσει και τη συγκεκριμένη διατροφή την οποία εκπροσωπεί.

Πότε λοιπόν δημιουργήθηκε ο βιγκανισμός ως ιδεολογία;

Οι πρώτοι βίγκαν φαίνεται να εμφανίστηκαν το 1944. Ο άγγλος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και ο άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε και τη λέξη «βίγκαν», ο Donald Watson, κάλεσε σε συνάντηση άλλους 5 vegetarians οι οποίοι δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά. Θέμα της συνάντησής τους ήταν η δημιουργία ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος θα απέχει παντελώς από τα ζωικά παράγωγα και συνεπώς από την κακοποίηση ή εκμετάλλευση των ζώων, καθώς και η ονομασία αυτού του νέου τρόπου ζωής.


Οι ονομασίες που έπεσαν στο τραπέζι τότε ήταν: «non- dairy vegetarians»,  «dairyban», «vitan» και «benevore». Τελικά κατέληξαν στο «βίγκαν» (vegan), λέξη η οποία προτάθηκε από τον Donald Watson, ο οποίος χρησιμοποίησε τα πρώτα 3 και τα τελευταία 2 γράμματα της λέξης «vegetarian». Συνεπώς, η αφετηρία του βιγκανισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα ήταν το 1944.

Πριν το 1944 όμως, υπήρχαν ήδη στο πέρασμα της ιστορίας προσωπικότητες οι οποίες απείχαν συνειδητά από το κρέας. Προσωπικότητες όπως ο Γκάντι, ο Μπέρναρντ Σο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, κλπ.

Πάμε ακόμη πιο πίσω. Φτάνουμε στην αρχαία Ελλάδα. Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλούταρχος, δείχνουν από τα γραφόμενά τους να υιοθετούν μία χορτοφαγική διατροφή υποστηρίζοντας παράλληλα πως δε θα έπρεπε να σκοτώνουμε τα ζώα για τροφή.

Πιθανώς λοιπόν, ο βιγκανισμός, δηλαδή η αποχή από τη βία προς τα ζώα, να ξεκινάει από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσει ηθικούς κώδικες και φραγμούς. Όταν ο άνθρωπος ξεκίνησε να χτίζει την παιδεία του, το πνεύμα του και να φιλοσοφεί τη ζωή, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτοι υποστηρικτές του βιγκανισμού.

Πάμε όμως ακόμη πιο πίσω, στην εποχή των πρώτων ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν ακόμα αναπτύξει ηθικούς κώδικες. Κάποιοι ανθρωπολόγοι ισχυρίζονται ότι οι πιθηκοειδείς μας πρόγονοι είναι εξαιρετικά πιθανό να ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Πράγμα το οποίο είναι και λογικό δεδομένου ότι ο άνθρωπος δεν κατασκεύαζε ανέκαθεν όπλα προκειμένου να κυνηγήσει. Μερικοί ειδικοί λοιπόν ανθρωπολόγοι ότι οι μας πρόγονοί μας ακολουθούσαν μία διατροφή παρόμοια με εκείνη των σημερινών πιθήκων.

Εν κατακλείδι, ναι μεν ο βιγκανισμός ως λέξη άρχισε να υπάρχει από το 1944 και μετά, ωστόσο η ιδεολογία και η ηθική του βιγκανισμού σίγουρα διατυπώθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ πιθανότατα  οι προϊστορικοί μας πρόγονοι ήταν χορτοφάγοι.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια