Αν θεωρούσες την ερώτηση των παμφάγων: «γιατί εσείς οι βίγκαν χρησιμοποιείτε λέξεις που παραπέμπουν σε κρέας;» χαζή και ανούσια, τότε πλέον έχετε ένα λόγο να το ξανασκεφτείτε.

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα η οποία θα επιβάλλει σκληρά χρηματικά πρόστιμα σε όποια επιχείρηση χρησιμοποιεί λέξεις που θυμίζουν κρέας για να περιγράψει βίγκαν προϊόντα. Π.χ., απαγορεύεται πλέον στη Γαλλία να χρησιμοποιείται η λέξη «burger» εφόσον δε μιλάμε για κάτι ζωικό. Συνεπώς, αν ψάχνεις στη Γαλλία να αγοράσεις το «veggie burger», τότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσεις πρώτα την καινούρια του ονομασία.

Οι εταιρίες οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή φαγητού οφείλουν να αναζητήσουν νέες ονομασίες για να προσδιορίσουν τα χορτοφαγικά φαγητά τους, καθώς οι λέξεις: «nuggets, burger, milk, steak», κλπ απαγορεύονται αφού «πρέπει» να αφορούν αποκλειστικά και μόνο ζωικά προϊόντα.

Το γεγονός ότι ένα ολόκληρο σύστημα (δικαστικό, νομικό, κρατικό) μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί με το «αν οι βίγκαν θα αποκαλούν μπιφτέκι, μπέργκερ ή πανσέτα αυτό που τρώνε», σίγουρα είναι σημαντικό: Δεν υπήρχε περίπτωση να κινητοποιηθούν τόσοι φορείς, αν δεν υπήρχε ο αντίστοιχος φόβος από τις βιομηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων (κρέατος, γαλακτοκομικών, αβγών, κλπ).

Άλλωστε, τη δύναμη των βιομηχανιών αυτών την έχουμε δει στο παρελθόν. Βιομηχανίες έχουν χρηματοδοτήσει έρευνες οι οποίες κατέληγαν σε συμπεράσματα υπέρ των ζωικών, βιομηχανίες έχουν πληρώσει αρθρογράφους να κατασκευάσουν ψεύτικα, αυθόρμητα άρθρα που εξυμνούν τα ζωικά (διαβάστε εδώ μια τέτοια περίπτωση), κλπ.

Είναι εμφανές πως μετά την τεράστια μείωση των κερδών τους λόγω της στροφής πολλών ανθρώπων στη χορτοφαγία, οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν θορυβηθεί. Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι τέτοιες ενέργειες θα γίνονται από εδώ και στο εξής, καθώς μιλάμε για βιομηχανίες δισεκατομμυρίων που δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν τους πελάτες τους.

Ο λόγος για τον οποίον απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων λέξεων από χορτοφαγικά προϊόντα, είναι η… προστασία του καταναλωτή. Το σκεπτικό πίσω από τη νέα νομοθεσία είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να ξεγελαστεί και να αγοράσει κάτι που δεν είναι κρέας, αλλά σόγια, μανιτάρια, ρεβίθια, φακές, κλπ.

Έτσι, όταν κάποιος θα αγοράσει ένα μπέργκερ θα είναι βάση του νέου νόμου πλήρως προστατευμένος, καθώς θα είναι σίγουρος πως αυτό που τρώει είναι κάποιο νεκρό ζώο και όχι ένα εναλλακτικό, φυτικό δημιούργημα.

Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι το πώς μπορεί να μπερδευόταν κάποιος μέχρι σήμερα στις αγορές του, δεδομένου ότι όλα τα φυτικά burgers, nuggets, strips κλπ, όπως και όλα τα βίγκαν γάλατα ή φυτικά γιαούρτια, γράφουν με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία ότι είναι φυτικά.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία θεώρησε πως ο καταναλωτής δεν ήταν αρκετά προστατευμένος και για αυτό προχώρησε στη νέα αυτή νομοθεσία, η οποία θα επιβάλλει έως και 300.000€ πρόστιμο σε όσους χαρακτηρίσουν ένα burger «veggie». Σας ακούγεται υπερβολικό; Καθόλου. Στον πλανήτη Γη ζούμε.

Με πληροφορίες από: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/france-ban-vegetarian-vegan-meat-terms-packaging-burgers-steak-bacon-a8315626.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια