Είναι δεδομένο πως οι μεγάλες αποφάσεις φέρνουν και μεγάλες αλλαγές. Όταν αλλάζεις φιλοσοφία και τρόπο ζωής είναι λογικό πως θα αλλάξει κατά ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό ζωή σου. Το να γίνεις λοιπόν βίγκαν είναι μία ριζική αλλαγή, τόσο ως προς την κοσμοθεωρία σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, όσο και ως τα πιο πρακτικά ζητήματα της ζωής σου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι παίρνεις την απόφαση.

Σταματάς να τρέφεσαι με ζώα. Βγάζεις οτιδήποτε αισθάνεται πόνο από το μενού σου. Σταματάς επίσης να τρέφεσαι με τα παράγωγα των ζώων, τα οποία επίσης είναι προϊόντα κακοποίησης αλλά και αφαίρεσης εκατομμυρίων ζωών. Με άλλα λόγια παίρνεις την απόφαση να γίνεις βίγκαν. Τι αλλαγές θα προκύψουν ύστερα από αυτήν σου την απόφαση; Θα είναι μικρές και ασήμαντες;  Ή θα είναι αλλαγές ριζικές και ουσιαστικές;

Δες τι θα αλλάξει στη ζωή σου αν πάρεις την απόφαση να γίνεις βίγκαν!

1) Η ΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Πολλοί αναρωτιούνται λανθασμένα: "Και τι έγινε αν γίνω και εγώ βίγκαν; Έχει σημασία το αν θα αλλάξω εγώ;" Αυτή η τοποθέτηση είναι λανθασμένη διότι:

α) Κάθε βίγκαν, μόνο και μόνο από τις διατροφικές του επιλογές σώζει ετησίως έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Γιατί; Γιατί μειώνει τη ζήτηση σε ζωικά προϊόντα. Όσο το καταναλωτικό κοινό μειώνεται, οι εταιρείες που παράγουν κρέας ή ζωικά παράγωγα έχουν λιγότερα κέρδη. Έτσι, αναγκάζονται να μειώσουν και την προσφορά τους. Λιγότεροι πελάτες σημαίνει μικρότερη προσφορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης με άλλα λόγια.

β) Θα αυξήσει την προσφορά σε βίγκαν προϊόντα. Αυτό αυτομάτως θα δώσει κίνητρο σε  επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τα προϊόντα αυτά. Όταν ένας επιχειρηματίας βλέπει μία συγκεκριμένη τάση στην αγορά, αυτομάτως έχει κίνητρο να επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, επωφελείται και ο βιγκανισμός. Περισσότερες βίγκαν επιλογές συνεπάγεται λιγότερα εμπόδια για κάποιον να γίνει βίγκαν.

γ) Γίνεσαι ακόμη ένας άνθρωπος που θα προωθήσει από λίγο έως πολύ την ιδέα του βιγκανισμού. Αναγκαστικά θα συναναστραφείς με κόσμο με τον οποίον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μιλήσεις για την επιλογή σου να γίνει vegan. Κάποιοι θα επηρεαστούν, κάποιοι όχι, ενώ σε κάποιους άλλους ίσως φυτευτεί ένας μικρός σπόρος προβληματισμού ο οποίος πιθανότατα στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

2) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν είναι ψέματα, ούτε προϊόν μυθοπλασίας πως η παραγωγή κρέατος, καθώς και η αλιεία, έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το περιβάλλον επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κτηνοτροφία και αν συνεχίσουμε έτσι η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον θα είναι ανεπανόρθωτη. Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά ούτε τη γνώμη του μπακάλη της γειτονιάς ούτε απλές εικασίες.  Προέρχονται από έρευνες καθώς και επίσημες θέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ειδικών επιστημόνων. Η λύση για πολλούς από αυτούς; Να γίνουμε βίγκαν!

3) Η ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε, καθώς όλες οι μελέτες, οι έρευνες και οι ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα, πως μία σωστή χορτοφαγική διατροφή είναι η υγιέστερη επιλογή για τον άνθρωπο.

Οι βίγκαν που τρέφονται σωστά εμφανίζουν λιγότερο συχνά: Καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2 κλπ,  ενώ φαίνεται επίσης πως κατά μέσο όρο ζουν και περισσότερα χρόνια. Τέλος, η βίγκαν διατροφή είναι αυτή που θα σου προτείνει πιθανότατα σήμερα ένας γιατρός (εφόσον είναι ενημερωμένος για τα νέα δεδομένα και δεν έχει επαναπαυτεί στα βιβλία που διάβασε πριν 30 χρόνια στη σχολή του), σε περίπτωση που η υγεία σου δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε.

4) Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ

Πλέον βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Έχεις εξελίξει το αίσθημα της συμπόνοιας και έχεις αντιληφθεί πως τα ζώα δεν είναι εδώ για εμάς. Έχεις καταλάβει πως δεν είμαστε εμείς εδώ για να ζούμε εις βάρος τους. Έχεις αντιληφθεί πως η ζωή τους είναι ένα πολύτιμο και μοναδικό αγαθό. Έχεις αντιληφθεί πλήρως την αξία της ζωής και πιθανώς πλέον να την εκτιμάς και περισσότερο. Έχεις ανεπτυγμένη καλοσύνη και παιδεία. Έχεις κατανοήσει πλήρως γιατί είναι παράλογο να κλαίμε για ένα κουτάβι που έπαθε κάτι, να ταΐζουμε και να βοηθάμε αδέσποτα αλλά μετά να βάζουμε στο πιάτο μας 10 διαφορετικά είδη ζώων.

Έχεις μάθει να σέβεσαι, να εκτιμάς και να απονέμεις δικαιοσύνη. Έστω και αν οι άλλοι γύρω σου σε διαβεβαιώνουν πως και το να τρως ζώα είναι δίκαιο. Έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για… τον άνθρωπο του μέλλοντος!

5) Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ

Υπάρχει κάποιος που θα σου πει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι τουλάχιστον όμορφο; Υπάρχει κάποιος που θα σε κατακρίνει επειδή δε θες να πεθαίνουν ζώα; Μπορούν να σου πουν τα χίλια δύο, αλλά δε μπορούν να σου πουν το οτιδήποτε για την επιλογή σου να απέχεις από τη βία. Η επιλογή σου ξέρεις ότι σε τιμάει.

Ξέρεις ότι είναι η σωστή. Ξέρεις ότι κάνεις κάτι όμορφο. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Πλέον είσαι πραγματικός φίλος των ζώων. Πλέον νιώθεις πιο πλήρης. Είναι λογικό και επόμενο να έχεις τώρα και διαφορετική ψυχολογία.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια