Όποτε ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με έναν κρεατοφάγο διαπιστώνουμε πως υπάρχει φοβερή αμάθεια αλλά και ακόμη χειρότερα ημιμάθεια. Το να μη γνωρίζεις κάτι και να δηλώνεις πως «δεν ξέρω να το απαντήσω αυτό», είναι φυσιολογικό και σε τιμάει. Άλλωστε δε γίνεται να τα γνωρίζουμε όλα.

Το να νομίζεις όπως πως κατέχεις μία γνώση, ενώ στην ουσία δεν την κατέχεις και αργότερα να την μεταφέρεις λανθασμένα, είναι επικίνδυνο καθώς έτσι διαδίδεις παντού λανθασμένες πληροφορίες. Είναι αυτό που λέμε πως «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας».

Το ίδιο συμβαίνει πολλές φορές με κάποια από τα επιχειρήματα των κρεατοφάγων. Επιχειρηματολογούν χρησιμοποιώντας  δεδομένα και πληροφορίες που δεν ισχύουν. Παρακάτω θα δούμε 4 μύθους που είναι εξαιρετικά πιθανό, αγαπητέ παμφάγε, να πιστεύεις μέχρι και σήμερα!

Μύθος 1: Η αγελάδα κατεβάζει γάλα«έτσι και αλλιώς»

Κάτι το οποίο περιέργως πιστεύουν πολλοί, είναι πως η αγελάδα είναι ένα ζώο που κατεβάζει γάλα χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτό αποτελεί όμως ένα μύθο, καθώς η αγελάδα πρέπει πρώτα να μείνει έγκυος.

Στην πραγματικότητα, οι αγελάδες βιάζονται, με μία διαδικασία που οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αποκαλούν βιασμό: ένας εργαζόμενος φορά ένα μεγάλο γάντι, βάζει το χέρι του ως τον αγκώνα μέσα στον κόλπο της αγελάδας και τη γονιμοποιεί με σπέρμα που έχει συλλεχτεί από ταύρο (με μία αντίστοιχη διαδικασία βιασμού που περιλαμβάνει ακόμη και ηλεκτροσόκ). Έτσι γονιμοποιείται η αγελάδα. Όταν γεννήσει, τότε της παίρνουν μακριά το μοσχαράκι το οποίο οδηγούν σε κάποιο σφαγείο.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, μία αγελάδα μένει πολύ συχνά έγκυος (με συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από τη φύση της) έτσι ώστε να αρμέγεται συνεχώς, ακόμη και όταν οι θηλές της βγάζουν πύον και αίμα από την υπερβολική χρήση. Άλλωστε, η μαστίτιδα είναι πολύ συχνή στις αγελάδες κτηνοτροφικών μονάδων.

Μύθος 2: Αν δεν αρμέξουμε την αγελάδα τότε το γάλα της θα πετρώσει και θα πάθει ζημιά

Συνεχίζουμε με το θέμα «αγελάδα», το οποίο δείχνει να είναι ένα θέμα όπου επικρατεί άγνοια. Η παραπληροφόρηση σχετικά με το γάλα φαίνεται να είναι τεράστια και είναι καιρός ο κόσμος να γνωρίσει την αλήθεια.

Η πρόταση «αν δεν αρμέξουμε την αγελάδα τότε το γάλα της θα πετρώσει», είναι μεν αληθής, αλλά απαιτεί μία προϋπόθεση. Το να της πάρουμε πρώτα το μωρό της μακριά και να μην του επιτρέπουμε να τη θηλάζει. Κανένα γάλα δεν πρόκειται να πετρώσει αν αφήσουμε το μωρό της να το πιει.

Αν η αγελάδα γεννήσει και εμείς της πάρουμε το μωρό της, τότε είναι λογικό και προφανές πως το γάλα θα πετρώσει μέσα της αν δεν την αρμέξουμε. Δεν της κάνουμε κάποια χάρη. Αντιθέτως της στερήσαμε ό,τι πιο πολύτιμο είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή: Το παιδί της, οδηγώντας το μάλιστα στο σφαγείο.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος με στοιχειώδη λογική, καταλαβαίνει πως πρόκειται για κάτι άρρωστο και χυδαίο. Πρώτα τις γονιμοποιούμε τεχνητά, τις εξαναγκάζουμε να κυοφορήσουν. Κατόπιν, τους παίρνουμε το μωρό με το έτσι θέλω καταστρέφοντας τελείως τη ψυχολογία τους και μετά τις αρμέγουμε μέχρι θανάτου για να πιούμε εμείς το γάλα της και όχι το μοσχαράκι της. Μέχρι πότε άραγε θα συνεχίζεται αυτή η παράνοια; Δείτε εδώ  περισσότερα για τις γαλακτοβιομηχανίες.

Μύθος 3: Τα ζώα στις βιομηχανίες κρέατος σφάζονται με όμορφο τρόπο γιατί υπάρχουν κανονισμοί

Είτε επειδή πολλοί θέλουν να αισθανθούν καλύτερα με την επιλογή τους να τρώνε κρέας, είτε επειδή πραγματικά δε γνωρίζουν τι συμβαίνει, έχει επικρατήσει ένας μύθος πως τα ζώα που βρίσκονται στα εκτροφεία περνούν μία καλή ζωή, ενώ όταν έρθει η ώρα σφάζονται με «ανθρώπινο τρόπο», καθώς υπάρχουν κανονισμοί και νομοθεσίες.

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει. Τα ζώα δεν έχουν καμία αξία, συνεπώς αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια. Κλείνονται σε μικροσκοπικά κλουβιά στα οποία δε χωράνε ούτε να κουνηθούν, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Οι εργαζόμενοι συχνά τα κακομεταχειρίζονται, τα χτυπούν, τα κλωτσούν, τα πετάνε από ύψος κ.ά. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες με αποτέλεσμα σε πολλά ζώα να δημιουργούνται όγκοι. Κάποια ζώα επίσης δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τελικό στάδιο της σφαγής καθώς ξεψυχούν νωρίτερα.

Οι τροφές που τους παρέχονται είναι φτηνές και κάκιστης ποιότητας, ενώ πολλές βιομηχανίες απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες ακρωτηριασμών. π.χ. στα γουρούνια κόβουν με πένσα την ουρά, στις κότες τα ράμφη, κλπ. Τέλος, η σφαγή τους είναι ένα θέαμα που δε θα ήθελε να δει ποτέ κανείς. Για όποιον θέλει και είναι έτοιμος να δει την πραγματικότητα, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο από βιομηχανίες στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ευρώπη γενικότερα και στην Αμερική, χώρες που υποτίθεται πως οι νόμοι τηρούνται.

Δείτε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ.

Μύθος 4: Το κρέας είναι απαραίτητο

Ίσως το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις από κάποιον παμφάγο μόλις μάθει πως έγινες βίγκαν, είναι πως θα αρρωστήσεις. Θα σου πει ότι το να τρως κρέας είναι απαραίτητο για την υγεία και ότι δε θα μπορείς να παίρνεις πλέον σημαντικές βιταμίνες (βέβαια όταν τον ρωτήσεις ποιες είναι αυτές δε θα ξέρει να σου πει).

Μόλις τον στριμώξεις με την ερώτηση «σε ποιες βιταμίνες αναφέρεσαι;», τότε θα το γυρίσει στην πρωτεΐνη. Θα σου πει πως δε θα λαμβάνεις πλέον αρκετή ή πως δε θα είναι «ίδιας ποιότητας» αυτή που πλέον θα παίρνεις. Αυτή η πεποίθηση αποτελεί φυσικά έναν ακόμη μύθο. Η άποψη πως το κρέας είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία είναι παντελώς αντιεπιστημονική.

Όλες οι έρευνες δείχνουν πως οι χορτοφάγοι ζουν υγιέστερα και περισσότερο κατά μέσο όρο, ενώ οι περισσότεροι πλέον γιατροί και οργανισμοί που ασχολούνται με την υγεία και τη διατροφή είναι ενημερωμένοι για τις νέες μελέτες που δείχνουν πως η χορτοφαγική διατροφή είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία.

Ελπίζουμε σταδιακά να διαλυθούν οι παραπάνω μύθοι και ο κόσμος να είναι όλο και περισσότερο ενημερωμένος.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια