Μία συχνή, αν όχι η πιο συχνή ερώτηση που ακούει ένας vegan είναι σίγουρα το «τι κάνεις με το θέμα της πρωτεΐνης»; Το πραγματικά περίεργο είναι πώς η ερώτηση αυτή γίνεται μέχρι και από αθλητές, γυμναστές ή ακόμη και διατροφολόγους. Και είναι περίεργο καθώς η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού στις φυτικές τροφές. Στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, ακόμη και στα λαχανικά και τα φρούτα. Συνεπώς, αποτελεί εύλογη απορία, πώς άνθρωποι που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τη διατροφή, δε γνωρίζουν πως ένας vegan δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την πρωτεΐνη του.

Κάποιες άλλες θεωρίες τις οποίες θα ακούσει συχνά ένας vegan, είναι πως:
α) Η φυτική πρωτεΐνη δεν είναι υψηλής ποιότητας και συνεπώς δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.
β) Δεν απορροφάται από τον οργανισμό μας τόσο καλά
γ) Δεν είναι κατάλληλη για αθλητές και συνεπώς για το χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι λάθος καθώς:
α)  Η φυτική πρωτεΐνη θεωρείται καλύτερης ποιότητας με βάση τις τελευταίες έρευνες, καθώς δεν περιέχει κορεσμένα λίπη, κακή χοληστερίνη (LDL Cholesterol), ζωικές ορμόνες, κτλ. Όλα τα προαναφερθέντα δείχνουν να έχουν άμεση σχέση με κάποιους τύπους καρκίνου, υψηλή κακή χοληστερίνη, καρδιοπάθειες, αθηροσκλήρωση, κτλ.

β) Το τραγικό είναι πως οι περισσότεροι που θα σου πουν ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες μας και ότι δεν απορροφάται, δε θα γνωρίζουν να σου απαντήσουν σχετικά με το «πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ανά ημέρα ο ανθρώπινος οργανισμός για να είναι υγιής;». Προφανώς λοιπόν και δεν τίθεται θέμα για το αν η vegan διατροφή μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας.

γ) Υπάρχουν αμέτρητοι vegan αθλητές όλων των ειδών που πιστοποιούν πως κάτι τέτοιο είναι απλά ένας μύθος.

Ας δούμε όμως αναλυτικά δέκα φυτικές τροφές, οι οποίες καταρρίπτουν μια για πάντα το μύθο της "ανωτερότητας" της ζωικής πρωτεΐνης:

1) Φασόλια:  Τα φασόλια είναι από τις τροφές που σίγουρα θα προτιμήσει κάποιος που αθλείται ακόμη και αν δεν είναι vegan. Υπάρχουν πολλών ειδών φασόλια και όλα είναι υψηλά σε πρωτεΐνη. Τα κόκκινα φασόλια για παράδειγμα έχουν 24 γραμμάρια πρωτεΐνης (ανά 100 γραμμάρια) όταν το βοδινό κρέας έχει μόλις 2 γραμμάρια παραπάνω (26 γραμ.).

2) Φακές: Πλούσιες σε σίδηρο αλλά και σε πρωτεΐνες. Μία μερίδα φακές περιέχει 15 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης!

3) Σόγια:   Η σόγια είναι όσπριο όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια. Πολλοί λανθασμένα τη φοβούνται καθώς τη συσχετίζουν με τη γενετικά τροποποιημένη σόγια με την οποία ταΐζονται συνήθως τα ζώα εκτροφείων. Είναι αβάσιμο να κατακρίνουν τους vegan που την καταναλώνουν, καθώς αφενός η σόγια που αγοράζουμε είναι μη γενετικά τροποποιημένη, και αφετέρου με μεταλλαγμένη σόγια πιθανώς να τρέφονται τα ζώα που οι ίδιοι καταναλώνουν. Η θρεπτική της αξία σε πρωτεΐνες; 36 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια!

4) Φυστικοβούτυρο:  Εκτός από γευστικό είναι και πολύ υψηλό σε πρωτεΐνη!
Σε 100 γραμμάρια εμπεριέχονται 25 γραμμάρια. Θα σας προτείναμε εναλλακτικά στην ίδια κατηγορία, φουντοκοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο που είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα.

5) Σπανακόρυζο: Αγαπημένος συνδυασμός για πολλούς, το σπανακόρυζο, αναλόγως το είδος ρυζιού που θα προτιμηθεί, μπορεί να φτάσει τα 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

6) Κινόα:  Ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μοιάζει με ρύζι στην υφή όταν μαγειρευτεί και είναι την προτιμούν πολλοί αθλητές. Μία κούπα περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

7) Ξηροί Καρποί: Αγαπημένοι σε πολλούς και σημαντικοί για μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα αμύγδαλα περιέχουν τα 21 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα καρύδια και οι λοιποί ξηροί καρποί, πέρα από πρωτεΐνη είναι πλούσιοι και σε Ω3 λιπαρά.

8) Βρώμη:  Είναι πολύ γνωστή σε όλους, ειδικά τα τελευταία χρόνια που καταναλώνεται από πολλούς αθλητές. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, αποτελεί εξαιρετικό πρωινό αφού μας βοηθά να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας ( 17 γραμμάρια ανά 100).

9) Πράσινες σαλάτες: Απαραίτητες για την υγεία μας, μία μίξη από πράσινα φυλλώδη σαλατικά, μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό, υγιεινό γεύμα μέσα στην ημέρα. Ρόκα, λαχανίδα, μπρόκολο, κτλ είναι τροφές που θα σου προσφέρουν σίδηρο, ασβέστιο αλλά και φυσικά… πρωτεΐνη!

10) Σέιταν: Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Το σέιταν είναι πασίγνωστο στους vegans αλλά όχι στους μη. Πρόκειται για το «κρέας» των vegans το οποίο όποτε εμπεριέχεται σε συνταγές τις κάνει πεντανόστιμες. Φτιάχνεται από αλεύρι γλουτένης, ενώ η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη; 75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια! Έχει σχεδόν 3 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το βοδινό ενώ υπερδιπλάσια πρωτεΐνη από το κοτόπουλο.

Μήπως πρέπει να αρχίσουν οι vegans πλέον να ρωτάνε τους παμφάγους: « ΕΣΥ από πού παίρνεις την πρωτεΐνη σου;»

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια