Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους ηθικής, επιλέγουν να σταματήσουν την κρεατοφαγία και να στραφούν στην απλή χορτοφαγία. Αυτό σημαίνει όμως ότι συνεχίζουν να καταναλώνουν άλλα ζωικά παράγωγα όπως γαλακτοκομικά, αβγά, κλπ. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική διαφορά μεταξύ vegetarian και vegan. Οι μεν καταναλώνουν ζωικά παράγωγα ενώ οι δε όχι.

Για ποιους όμως λόγους θα έπρεπε ένας vegetarian να περάσει στη vegan διατροφή;

1. Οι vegetarians συνεχίζουν να στηρίζουν την κακοποίηση και τη σφαγή των ζώων.

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι – vegetarians θεωρούν ότι αφαιρώντας το κρέας από τη διατροφή τους, σταματούν να συμμετέχουν στην κακοποίηση και τη σφαγή των ζώων. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς η παραγωγή ακόμα και ζωικών παραγώγων σημαίνει, σε μεγάλο βαθμό βία και αφαίρεση αθώων ζωών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι επί του θέματος. Συνεπώς, αν είστε κατά της θανάτωσης των ζώων, σας πληροφορούμε ότι το να κόψετε το κρέας μόνο δεν είναι αρκετό.

2. Το τυρί δεν αξίζει τόσο πόνο.

Αναφέραμε παραπάνω πως τα ζωικά παράγωγα εμπεριέχουν βία αλλά και θανάτωση ζώων. Ας επικεντρωθούμε στο τυρί, καθώς είναι γνωστό πως αποτελεί εξάρτηση για πάρα πολύ κόσμο. Σε κάποιους το να κόψουν το κρέας δεν ακούγεται τραγικό, καθώς πολλοί δεν το προτιμούν κιόλας γευστικά, αλλά τους φαίνεται αδιανόητο να αφαιρέσουν τα διάφορα είδη τυριών από τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο πως από πολλούς το τυρί θεωρείται «διατροφικός εθισμός». Αξίζει όμως τον κόπο όταν πίσω από την παραγωγή του κρύβεται τόση βία;

Αρχικά, οι αγελάδες γονιμοποιούνται τεχνητά με μία μέθοδο την οποία οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι αποκαλούν «βιασμό». Και πώς να μη θεωρηθεί βιασμός, από τη στιγμή που με το «έτσι θέλω», κάποιος εισέρχεται στον κόλπο τους βάζοντας το χέρι του μέχρι τον αγκώνα προκειμένου να τις γονιμοποιήσει;

Όταν αργότερα η αγελάδα γεννήσει, της παίρνουν το μωρό και εκείνη το κυνηγάει μάταια μέχρι το φορτηγό στο οποίο θα το πετάξουν σαν τσουβάλι. Το νεογέννητο μοσχαράκι θα οδηγηθεί σε κάποιο σφαγείο, στο οποίο θα μεγαλώσει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα και αργότερα θα σφαχτεί για να γίνει «μοσχαράκι γάλακτος». Εν τω μεταξύ, η αγελάδα αρμέγεται από ένα μηχάνημα προκειμένου εμείς να καταναλώσουμε το γάλα που προοριζόταν για το μοσχαράκι της.

Αξίζει άραγε η γεύση του τυριού την φρικιαστική αυτή βία που κρύβεται από πίσω; Ειδικά όταν υπάρχουν και vegan τύπου τυριά, εκ τω οποίων πολλά έχουν υπέροχη γεύση.

3. Μπορεί να έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και να μην το γνωρίζεις.

Πρόσφατη αναφορά της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων, έδειξε πως πολλοί νέοι σήμερα παρουσιάζουν παρενέργειες από την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Για αυτό άλλωστε και η δυσανεξία στη λακτόζη είναι τόσο κοινή. Το γάλα της αγελάδας είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες ενός μοσχαριού. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ο ανθρώπινος οργανισμός να αντιδρά σε ένα γάλα το οποίο δεν είναι κατάλληλο για αυτόν.

Οπότε, αν αισθάνεσαι τα γαλακτοκομικά βαριά για το στομάχι σου ή δυσκολεύεσαι αργότερα όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, μη σου φαίνεται περίεργο. Απλά μάλλον φταίει που καταναλώνεις το γάλα που προορίζεται για το μωρό ενός άλλου είδους.

4. Τα ζωικά παράγωγα παχαίνουν και είναι ανθυγιεινά.

Τα τυριά, τα γάλατα και γιαούρτια, τα αβγά με τους κρόκους τους και τα υπόλοιπα ζωικά παράγωγα, εκτός από υψηλά σε λιπαρά, και μάλιστα κορεσμένα, είναι και επικίνδυνα για την υγεία. Όχι μόνο ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη στα ύψη αλλά πολλές έρευνες τα συνδέουν με τύπους καρκίνου ή και άλλα προβλήματα υγείας.

5. Υπάρχουν πολλά vegan υποκατάστατα.

Όσο ο vegan τρόπος ζωής γίνεται πιο δημοφιλής, τόσα περισσότερα vegan τυριά, γάλατα και υποκατάστατα ζωικών παραγώγων βγαίνουν στην αγορά. Πλέον, στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μέχρι και vegan φέτα! Στα δε γάλατα, η ποικιλία είναι τεράστια, καθώς υπάρχει γάλα καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού, βρώμης, σόγιας, ρυζιού μέχρι και σοκολάτας.

Υπάρχουν επίσης και συνταγές για vegan ομελέτες και πολλοί τρόποι αντικατάστασης του αβγού σε διάφορες συνταγές.

Εσύ γιατί να επιλέγεις ακόμα προϊόντα βίας;

Πηγή: https://www.peta.org.uk/blog/6-reasons-vegetarians-go-vegan/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια