Η χονδρική διαφορά είναι ότι ο vegetarian τρώει αβγά και γαλακτοκομικά. Αντιθέτως ο βίγκαν δεν τρώει τίποτε ζωικό.

Στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι πολύ πιο ουσιαστική. Το να είσαι vegetarian είναι μια διατροφική κυρίως επιλογή.

Αντιθέτως το να είσαι βίγκαν είναι ηθική επιλογή. Είσαι αντίθετος σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Στο βαθμό που μπορείς, όχι μόνο δεν τρως ζωικά αλλά δεν φοράς και δερμάτινα ρούχα (γιατί πολλά ζώα εκτρέφονται μόνο για το δέρμα τους και τα γδέρνουν ακόμη και ζωντανά), δεν υποστηρίζεις ταυρομαχίες ή κυνομαχίες, δεν προτιμάς καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα κλπ.

Επίσης, πάλι στο βαθμό που μπορείς, δεν παίρνεις προϊόντα από παιδική εργασία κλπ.

Από την άλλη αν κάποιος έβρισκε ένα νεκρό ψάρι που το είχε ξεβράσει η θάλασσα και το έτρωγε θα εξακολουθούσε (κατά τη γνώμη των περισσότερων) να είναι βίγκαν αφού δεν θα είχε σκοτώσει κάποιο πλάσμα χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αντιθέτως κάποιος που δεν τρώει τίποτε ζωικό αλλά διασκεδάζει πυροβολώντας γάτες, δεν είναι vegan. Μπορεί απλώς να είναι αυστηρά χορτοφάγος (οπότε μιλάμε για διατροφική και όχι ηθική επιλογή).

Φυσικά κανείς μας δεν είναι 100% vegan. Π.χ. με τους φόρους μας χρηματοδοτούμε επιδοτήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία. Αλλά σημασία έχει να προσπαθείς μέχρι εκεί που μπορείς. Ακόμη και να περιορίσεις απλώς τα ζωικά και να μην τα αποβάλεις εντελώς από τη διατροφή σου είναι σημαντικό!

Σημείωση: Συχνά οι όροι βίγκαν-vegetarian αποδίδονται ως αυστηρά χορτοφάγος και χορτοφάγος αντίστοιχα. Χωρίς να διαφωνούμε με τις μεταφράσεις αυτές, θεωρούμε ότι οι αγγλικοί όροι είναι πιο ακριβείς καθώς διαχωρίζουν το ηθικό από το διατροφικό κομμάτι. Για παράδειγμα αν κάποιος δεν τρώει τίποτε ζωικό επειδή γνωρίζει ότι αυτό είναι το καλύτερο δυνατό για την υγεία του, είναι μεν αυστηρά χορτοφάγος αλλά όχι βίγκαν.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια