Ένα από τα πιο συχνά “επιχειρήματα” που ακούει ένας βίγκαν είναι ότι η διατροφή του δεν είναι υγιεινή επειδή τρώει μεταλλαγμένα. Συνήθως χρησιμοποιείται ως απάντηση όταν κάποιος ενημερώνεται ότι οι ζωικές τροφές συνδέονται με αμέτρητα προβλήματα υγείας όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιοπάθειες κλπ.

Ας δούμε λοιπόν τι έχει να πει η Greenpeace Ελλάς για το θέμα. Μια οργάνωση η οποία έχει πολεμήσει τα μεταλλαγμένα όσο κανείς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωσή της, δεν υπάρχουν μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, μετά από αγώνες των καταναλωτών:

«Η έντονη αντίδραση των Ελλήνων καταναλωτών στη χρήση μεταλλαγμένων έχει υποχρεώσει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα να παράγει τρόφιμα χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα προϊόντα με μεταλλαγμένα συστατικά έχουν βρεθεί στην ελληνική αγορά, τα οποία άλλωστε αποσύρθηκαν άμεσα έπειτα από τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών».

Συν τοις άλλοις, η αναγραφή των μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ τα πρόστιμα για όποιον καλλιεργεί μεταλλαγμένα κυμαίνονται από 100 έως 500 χιλιάδες ευρώ.

Οι κανονισμοί που ισχύουν στην ΕΕ σχετικά με τις ετικέτες υπάρχουν από το 1997, όταν έπρεπε να ρυθμιστεί η επισήμανση νέων τροφίμων και συστατικών. Το 2003 η Ευρωβουλή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών έθεσαν σε ισχύ μια νέα ρύθμιση για γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Με αυτή τη ρύθμιση επεκτάθηκε περισσότερο η νομολογία για τις ετικέτες και αντικατέστησε την προηγούμενη ρύθμιση περί νέων τροφών. Επομένως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1829/2003 & Κανονισμός 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών) καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο τυποποιημένο τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του, και συγκεκριμένα στη λίστα των συστατικών, με την ένδειξη «περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» ή «αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια