Eίναι συχνό οι βίγκαν να δέχονται μία θύελλα ερωτήσεων από τους κρεατοφάγους φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Αν και θεωρούμε πως αντικειμενικά δεν υπάρχει ορθό και έγκυρο επιχείρημα κατά του βιγκανισμού, ανέκαθεν οι βίγκαν ένιωθαν σχεδόν υποχρεωμένοι να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα έπεφτε στο τραπέζι.

Η επιχειρηματολογία του βιγκανισμού βασίζεται στην επιστήμη και στην ανθρώπινη ηθική. Για αυτό και ένας βίγκαν ενώ στην αρχή χλευάζεται σε μια παρέα, μόλις ξεκινήσει ο διάλογος μαζί του καταλήγει σε πολύωρες αναλύσεις επί των αναλύσεων.

Αυτό συμβαίνει διότι όλοι θεωρούν αρχικά πως το να είσαι βίγκαν δεν έχει λογική μιας και όλοι στον κόσμο τρώνε ζώα. Μόλις όμως διαπιστώνουν πως ο βίγκαν συνομιλητής τους απαντάει με ευκολία σε όποιο ερώτημα – επιχείρημα του θέσουν, τότε ο διάλογος από χαλαρός και ίσως ειρωνικός, γίνεται σοβαρός και έντονος.

Άλλοι πείθονται από την επιχειρηματολογία, ενώ άλλοι γίνονται θύματα της λεγόμενης «γνωστικής ασυμφωνίας» και αδυνατούν να κατανοήσουν το σωστό παρά τις αποδείξεις.

Αυτή τη φορά όμως, δε θα δώσουμε απαντήσεις. Απαντήσεις έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Αυτή τη φορά, θα θέσουμε ερωτήματα και περιμένουμε ορθές και έγκυρες απαντήσεις από τους κρεατοφάγους συνομιλητές μας.

Αν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που ακόμα πιστεύουν πως οι βίγκαν είναι παράλογοι, τότε θα σου φανεί παιχνιδάκι να μας δώσεις τα φώτα σου στις εύκολες απορίες μας.

Ας ξεκινήσουμε:

1) Γιατί ενώ είμαστε παμφάγοι, το συκώτι μας δε μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες ζωικής βιταμίνης Α;

Η ζωική βιταμίνη Α είναι τοξική. Τα παμφάγα και σαρκοφάγα ζώα όμως, έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίσουν ακόμη και μεγάλες ποσότητες της ζωικής Α. Το ανθρώπινο συκώτι όμως, δε διαθέτει αυτή την ικανότητα. Δεν αντιμετωπίζει φυσικά κανένα πρόβλημα με τη βιταμίνη Α, γνωστή και ως καροτίνη, η οποία είναι φυτικής προέλευσης.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ο παγκοσμίου φήμης καρδιολόγος, William C. Roberts, άποψη με την οποία συμφώνησαν αργότερα και άλλοι γιατροί όπως η Dr Sofia Pineda Ochoa.

2) Γιατί δεν παράγουμε μόνοι μας τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε;

Όλα τα σαρκοφάγα και παμφάγα ζώα έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνα τους τη βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν είδη πιθήκων, καθώς και ένας είδος νυχτερίδας και αυτό διότι τα ζώα αυτά, κατηγοριοποιούνται μεν ως παμφάγα, όμως το κρέας που τρώνε ετησίως είναι αμελητέας ποσότητας. Η κύρια τροφή τους, σε ποσοστό άνω του 95% είναι φυτική.

Ο άνθρωπος λοιπόν σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα που καταναλώνουν ποσότητες κρέατος, δεν παράγει μόνος του την απαραίτητη για τον οργανισμό του βιταμίνη C. Αντιθέτως την παίρνει από τις φυτικές τροφές.

3) Γιατί παθαίνουμε αθηροσκλήρωση καταναλώνοντας ζωικό λίπος;

Η αθηροσκλήρωση είναι όταν με απλά λόγια «βουλώνουν οι αρτηρίες μας», το οποίο μπορεί να φέρει μέχρι και θάνατο. Είναι ευρέως αποδεκτό πως αυτό που σε μεγάλο βαθμό φράζει τις αρτηρίες μας είναι το ζωικό λίπος.

Στα δε παμφάγα και σαρκοφάγα δεν υπάρχει αθηροσκλήρωση, ενώ για να πάθει χοληστερίνη π.χ. ένας σκύλος, αυτό προϋποθέτει κάποιο ήδη υπάρχον πρόβλημα υγείας του ζώου. Στον άνθρωπο όμως, η κακή χοληστερίνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

4) Γιατί η κάτω γνάθος μας πηγαίνει αριστερά δεξιά ενώ στα σαρκοφάγα και παμφάγα μόνο πάνω κάτω;

Το στόμα των σαρκοφάγων και παμφάγων ζώων, όπως το λιοντάρι (με το οποίο ταυτίζονταιπολλοί παμφάγοι όταν «επιχειρηματολογούν», δείτε εδώ για περισσότερα), η αρκούδα, ο λύκος, ο σκύλος, η γάτα, η αλεπού, κτλ, λειτουργεί ως ψαλίδα πηγαίνοντας πάνω και κάτω.

Αυτό συμβαίνει προκειμένου τα ζώα αυτά να μπορούν να αφαιρούν με ευκολία τη σάρκα των θηραμάτων τους. Στο δε άνθρωπο, η κάτω γνάθος έχει την ικανότητα να πηγαίνει αριστερά και δεξιά όπως στα υπόλοιπα χορτοφάγο που αλέθουν την τροφή τους ενώ τρώνε.

5) Γιατί ο άνθρωπος δεν καταπίνει αμάσητες ποσότητες φαγητού αλλά τις μασάει και τις αλέθει;

Όλα τα σαρκοφάγα και παμφάγα ζώα μασάνε ελάχιστα την τροφή του και εν συνεχεία την καταπίνουν. Έχουν την ικανότητα αυτή για πρακτικούς λόγους, καθώς πρέπει να τρώνε γρήγορα ένα ζώο που μόλις σκότωσαν. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πνιγεί. Άλλωστε η πιο κοινή αιτία πνιγμού από φαγητό στον άνθρωπο είναι το κρέας, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες.

6) Γιατί ο άνθρωπος έχει λιγότερο όξινο στομαχικό pH σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σαρκοφάγα και παμφάγα;

Το στομαχικό pH, καθώς και η ποσότητα υδροχλωρικού οξέος, διαφέρει ανάλογα με το είδος του ζώου. Τα παμφάγα και σαρκοφάγα ζώα έχουν πιο όξινο pH από τα χορτοφάγο ή καρποφάγο ζώα και αυτό κάνει το περιβάλλον του στομαχιού τους πιο αφιλόξενο προς τα βακτήρια του κρέατος. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να χωνέψουν ομαλά ακόμη και οστά ζώων λόγω της οξύτητας αυτής.

Ο άνθρωπος έχει λιγότερο όξινο pH, ενώ η βρώση μεσαίου μεγέθους οστών είναι κάτι που θεωρείται επικίνδυνο.

7) Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να πιάσει και να φάει ένα ζώο χωρίς τη χρήση όπλων;

Όλα τα παμφάγα και σαρκοφάγα ζώα που τρώνε ποσότητες κρέατος, έχουν την ικανότητα να κυνηγήσουν, να πιάσουν και να φάνε τα θηράματά τους. Ο άνθρωπος είναι σχεδόν αδύνατο να κυνηγήσει και να πιάσει ένα ζώο και εν συνεχεία να το φάει ζωντανό.

Για αυτό αναγκάστηκε να φτιάξει όπλα, παγίδες και να μαγειρέψει το κρέας ώστε να το κάνει πιο μαλακό και να το απαλλάξει από βακτήρια. Το ερώτημα είναι: αν ο άνθρωπος είναι βιολογικά παμφάγος, γιατί δεν διέθετε εξ αρχής κυνηγετικά χαρακτηριστικά;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει ένας βίγκαν σε έναν κρεατοφάγο. Τώρα το αν θα έπαιρνε ποτέ επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση, είναι κάτι για το οποίο έχουμε τις αμφιβολίες μας…

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια