Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ (AND) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συμφωνούν στο ότι: τα καλά σχεδιασμένα χορτοφαγικά και vegan πρότυπα διατροφής είναι υγιεινά για βρέφη και νήπια.

Δείγμα γεύματος

Χρόνος και προσοχή απαιτείται για να βοηθηθούν τα μικρά παιδιά, χορτοφάγα ή μη, ώστε να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Για τους πρώτους έξι μήνες, όλα τα μωρά είναι καλύτερα με το μητρικό γάλα. Χρησιμοποιήστε φόρμουλα γάλακτος εμπλουτισμένη με σίδηρο (φόρμουλα σόγιας για vegans) αν μειωθεί ή σταματήσει ο θηλασμός. Το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού και οι σπιτικές συνταγές για γάλα δεν είναι κατάλληλα για μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους επειδή έχουν λάθος αναλογία πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Επίσης τους λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των βρεφών.

Στερεά τρόφιμα μπορεί να εισαχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και για τα μη χορτοφάγα βρέφη. Αντικαταστήστε το κρέας με λιωμένο ή πολτοποιημένο τόφου ή φασόλια/σόγια ή από γαλακτοκομικά γιαούρτι και τυρί. (δείτε το άρθρο Εισάγοντας Στερεά Τρόφιμα )

Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι μια τόσο πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών οι vegan μητέρες μπορεί να θέλουν να θηλάζουν για περισσότερο από ένα έτος. Απογαλακτίστε τα vegan βρέφη με γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Β12 και D. Eναλλακτικές πηγές γάλακτος, όπως σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, κάνναβης κ.α. δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής ως κύρια πηγή γάλακτος, επειδή είναι χαμηλά τόσο σε πρωτεΐνη όσο και ενέργεια.

Θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Τρέφοντας χορτοφάγα ή vegan παιδιά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Βιταμίνη Β12: Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν άφθονη Β12 από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Οι Vegan μητέρες που θηλάζουν αλλά και τα παιδιά τους, χρειάζονται μια καλή πηγή Β12. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα συμπλήρωμα ή ενισχυμένα τρόφιμα όπως τα ροφήματα σόγιας, τα δημητριακά και τα υποκατάστατα κρέατος.
Βιταμίνη D: Η AAP συνιστά όλα τα βρέφη που θηλάζουν να λαμβάνουν 400 IU ημερησίως συμπλήρωμα βιταμίνης D ξεκινώντας λίγο μετά τη γέννηση τους. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου το παιδί σας να καταναλώνει την ίδια ποσότητα βιταμίνης D από ενισχυμένο γάλα: δηλαδή τουλάχιστον ένα λίτρο ημερησίως γάλα αγελάδας ή γάλα σόγιας.
Ασβέστιο: Τα μωρά που γαλουχούνται από στήθος ή φόρμουλες, καθώς και τα μικρά παιδιά που καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συνήθως παίρνουν άφθονο επιπρόσθετο ασβεστίο από τις τροφές τους και επιπρόσθετα από γιαούρι και τυρί. Για vegan νήπια τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, ροφήματα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα. Δείτε ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο για συμβουλές.
Σίδηρος: Η περιεκτικότητα σε σίδηρο του μητρικού γάλακτος είναι χαμηλη, ακόμη και αν οι μητέρες έχουν καλή διατροφή. Τα μωρά γεννιούνται με αρκετό σίδηρο για 4 έως 6 μήνες. Μετά από αυτή την ηλικία τα χορτοφάγα και vegan βρέφη χρειάζονται μια εξωτερική πηγή. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ενισχυμένα δημητριακά ή συμπληρώματα σιδήρου.
Πρωτεΐνη: Τα μωρά χρειάζονται αρκετή πρωτεΐνη για την ταχεία ανάπτυξη τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με μητρικό γάλα ή φόρμουλα μέχρι περίπου τους 8 μήνες. Μετά από αυτό, προσθέστε φυτικές πρωτεϊνες από φασόλια με δημητριακά και εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας. Λακτο/ωο-φυτοφάγα νήπια μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη από το γιαούρτι και τα αυγά.
Φυτικές ίνες: Οι υπερβολικές φυτικές ίνες μπορεί να χορταίνουν τα νήπια γρήγορα. Δώστε τους συχνά γεύματα και σνακ. Χρησιμοποιήστε κάποια επεξεργασμένα δημητριακά, όπως εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμιά, ζυμαρικά και τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε φυτικά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του βούτυρου από ηλιέλαιο και του αβοκάντο ώστε να βοηθήσουν τα χορτοφάγα παιδιά να καλύψουν τις ενεργειακές και θρεπτικές τους ανάγκες.

Πηγή:
http://www.eatright.org/resource/food/nutrition/vegetarian-and-special-diets/feeding-vegetarian-and-vegan-infants-and-toddlers

Σημείωση 1: Το παρόν άρθρο αποτελεί ακριβή μετάφραση από την σελίδα του συλλόγου διατροφολόγων AND, ΗΠΑ [ link ]
Σημείωση 2: Περισσότερα στοιχεία για φυτοφαγική/βίγκαν εγκυμοσύνη δίνει η AAP στο βιβλίο της: “AAP Pediatric Nutrition Handbook”.
Σημείωση 3: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας και τον παιδίατρο σας πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη σας.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια