Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πλέον παχύσαρκο είναι οι αμυλούχες τροφές. Θεωρούν μάλιστα ότι αν αντικαταστήσουμε το άμυλο και την ζάχαρη με κρέας και αβγά το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί. Μάλιστα, η Dietary Guidelines Advisory Committee παραδέχτηκε ότι η χοληστερόλη που λαμβάνει κανείς μέσω της διατροφής του δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό του. Παρόλα αυτά η αύξηση των ζωικών πρωτεϊνών που λαμβάνει κανείς στη θέση των υδατανθράκων δεν αποτελεί λύση για έναν υγιή οργανισμό. Κάθε άλλο! Δυστυχώς, το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από το δίλημμα "υδατάνθρακες εναντίον πρωτεϊνης". Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με κακής ποιότητας λίπη είναι εύκολο να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Όπως ήδη σχολιάσαμε όμως, το να στραφεί κανείς στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα δεν θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την υγεία του. Όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία. Ανάμεσα τους καρδιαγγειακά νοσήματακαρκίνος και διαβήτης τύπου 2.
Επιπλέον, αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και trans-λιπαρών οξέων μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει 75% αύξηση των πρόωρων θανάτων από όλες τις αιτίες, και 400% στους θανάτους από καρκίνο και διαβήτη τύπου 2, μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων τους από ζωικές πρωτεΐνες. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που η διατροφή με υψηλό ποσοστό ζωικών πρωτεϊνών δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω άλλων μηχανισμών. Για παράδειγμα η κατανάλωση κρέατος ενδεχεται να αυξάνει τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα επίπεδα της ινσουλίνης ή και να μειώνει την παραγωγή των προγονικών ενδοθηλιακών κυττάρων (τα οποία βοηθούν στη διατήρηση καθαρών αρτηριών).

Το κόκκινο κρέας περιέχει μια ένωση, που ονομάζεται καρνιτίνη, η οποία βοηθά τη μεταφορά των λιπαρών οξέων. Όπως διαπιστώθηκε, η καρνιτίνη μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης, από βακτήρια που αναπτύσσονται στην πεπτική οδό. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, η οποία προκαλεί περιφερική αγγειακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδιο και καρδιακές προσβολές. Μάλιστα οι κρόκοι των αβγών και το κόκκινο κρέας  φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου αλλά και κάποιων καρκίνων. Επίσης η κατανάλωση ζωικών προϊόντων φαίνεται να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση άνοιας. Εξάλλου όπως δείχνουν οι έρευνες, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και γενικώς θνησιμότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και την υψηλή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα κρεατοπαραγωγής, αντιβιοτικών που τελικά καταλήγουν στον οργανισμό μας. Όπως βλέπουμε λοιπόν, το να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει το βάρος του αυξάνοντας τις ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνει, αν και μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, σε βάθος χρόνου θα βλάψει έντονα την υγεία του. Παρόλα αυτά παραμένει γεγονός ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη οδηγούν σε αύξηση βάρους και συνεπώς σε προβλήματα υγείας.

Μια καλύτερη λύση είναι να προτιμήσει φυτικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα να αντικαταστήσει το ρύζι με φαγόπυρο (ψευδοδημητριακό που υπάρχει πλέον σε αρκετά σουπερ μάρκετ και μαγαζιά με βιολογικά). Ένα ακόμη έξυπνο κόλπο είναι να προτιμά ζυμαρικά και γενικώς τρόφιμα που απευθύνονται σε διαβητικούς. Έχουν εξίσου καλή γεύση με τα "κανονικά" αλλά είναι πολύ πιο υγιεινά και, όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, βοηθούν σημαντικά στο να μην παίρνουμε βάρος. Αν μάλιστα συνδυάσει τα παραπάνω με όσπρια και λαχανικά, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα χάσει βάρος εύκολα αλλά και θα διατηρηθεί σε χαμηλά κιλά για πάντα! Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/216-mythoi-proteines
Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει την ιατρική κοινότητα σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή. Η ανησυχία για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Ταυτόχρονα ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στην εξάπλωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νόσων. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί που ψάχνουν για οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών τους, προσπαθούν ώστε οι ασθενείς αυτοί να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Μέσω της χορτοφαγίας μπορούμε εύκολα να τρεφόμαστε σωστά. Με την λέξη χορτοφαγία εννοούμε μια διατροφή η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων και αποθαρρύνει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, καθώς και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στο link που ακολουθεί παρουσιάζεται μια πλήρης μελέτη σχετικά με τα οφέλη μιας τέτοιας δίαιτας για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει χαμηλό κόστος και αποτελεί παρέμβαση χαμηλού κινδύνου που μπορεί όμως να μειώσει το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον έχει την δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών αλλά και τα ποσοστά θνησιμότητας από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο του να συστήσουν τη χορτοφαγία σε όλους τους ασθενείς τους, ιδιαίτερα εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή παχυσαρκία. Πλήρες κείμενο/ΠηγήUS National Library of Medicine, National Institutes of Health - Νutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets

Της Βασιλικής Μπουντιούκου

Έχετε ακούσει για τον σκύλο που έτρωγε λαχανικά, ο οποίος  έζησε μέχρι την ώριμη ηλικία των 27; Πρόκειται για 189 σκυλίσια χρόνια! Η Bramble, ένα blue merle Collie, ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα κέρδισε και το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες όντας ο γηραιότερος σκύλος εν ζωή εκείνη την περίοδο! Το πιο εκπληκτικό σχετικά με αυτή την ιστορία είναι ότι ο εν λόγω σκύλος ζούσε με μια βίγκαν δίαιτα αποτελούμενη από ρύζι, όσπρια και οργανικά λαχανικά. Έτρωγε μια φορά την μέρα και ασκούνταν πολύ. Η ιδιοκτήτρια του σκύλου, Anne Heritage, ήταν φυσικά και η ίδια βίγκαν. Ταΐζε την Bramble ένα μεγάλο μπολ από βίγκαν φαγητό κάθε απόγευμα. Επίσης εξηγεί ότι η Bramble «αποτελεί πηγή έμπνευσης και έχει ως στόχο να δείξει ότι αν τρως τα σωστά πράγματα και αθλείσαι μπορείς να παρατείνεις την ζωή σου».
Επτά ανθρώπινα χρόνια για κάθε ένα σκυλίσιο χρόνο Η ηλικία των 189 χρόνων προέρχεται από την κοινή χρήση κατά την οποία 7 ανθρώπινα χρόνια αντιστοιχούν σε 1 σκυλίσιο. Παρόλο που αυτή η μέθοδος αμφισβητείται μερικές φορές,  όπως και να το μετρήσει κανείς- η Bramble ήταν πραγματικός Μαθουσάλας! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι έχουν υπάρξει και σκυλιά που έχουν ζήσει πολλά χρόνια χωρίς να είναι vegan. Για παράδειγμα, ένα Australian Cattle Dog ονομαζόμενο Bluey έζησε μέχρι την ηλικία των 29 χρόνων και 5 μηνών. Δεν είναι οι σκύλοι σαρκοφάγοι; Αν και ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι τα σκυλιά είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα, η πραγματικότητα μάλλον είναι αρκετά διαφορετική. Απ’ ό,τι φαίνεται ο σκύλος είναι παμφάγο ον το οποίο εκτός από κρέας μπορεί να ζήσει και με άλλες τροφές. Όπως όλα δείχνουν, αυτό οφείλεται στην πολύχρονη συμβίωση του σκύλου με τον άνθρωπο. Δεδομένου ότι από την γεωργική επανάσταση και μετά ο άνθρωπος κατανάλωνε ελάχιστες ποσότητες κρέατος, ο σκύλος αναγκάστηκε να προσαρμόσει και αυτός την διατροφή του. Το γεγονός επιβεβαιώνεται μάλιστα και από γενετικές μελέτες. Όπως δείχνουν οι έρευνες, σε αντίθεση με τους λύκους, οι σκύλοι έχουν γονίδια που τους επιτρέπουν να τρέφονται με αμυλούχες τροφές. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο είναι πλέον διαθέσιμες στο εμπόριο vegan σκυλοτροφές όπως η Amifood. Αν θέλετε λοιπόν να αλλάξετε την διατροφή του σκύλου σας σε κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη, μην το φοβάστε.

Οι ειδικοί λένε ότι αν κάποιος σκέφτεται να μετατρέψει την δίαιτα του σκύλου του σε χορτοφαγική, είναι καλύτερο για την υγεία του σκύλου να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή του σώματος. Οι άνθρωποι που συνήθως επιλέγουν να το κάνουν αυτό είναι οι ίδιοι χορτοφάγοι ή βίγκαν. Μπορεί κάποιος να είναι χορτοφάγος για λόγους υγείας, για ανθρωπιστικούς λόγους ή για περιβαλλοντικούς λόγους.  Μάλιστα ένας μεσαίου μεγέθους κρεατοφάγος σκύλος αποτελεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση από ένα SUV εξαιτίας της ποσότητας εδάφους και νερού που απαιτήθηκε για την παραγωγή του κρέατος. Σε κάθε περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι ο σκύλος μας ΠΡΕΠΕΙ να είναι χορτοφάγος ή βίγκαν. Καλό είναι να γνωρίζουμε όμως ότι οι σκύλοι ΜΠΟΡΟΥΝ να είναι απολύτως υγιείς με μια τέτοια δίαιτα. Και τι γίνεται με τους ανθρώπους και τις χορτοφαγικές δίαιτες; Πάρα πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η πιο γνωστή είναι η έρευνα που έγινε σε 73.308 άτομα από το 2002 - 2007 και έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν πολύ καλύτερη υγεία και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με τους παμφάγους.

Δεν είναι η μόνη όμως:

Έρευνα στην Βρετανία σε 61.566 άτομα που διήρκησε περισσότερα από 12 χρόνια έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τους παμφάγους.

Επίσης έρευνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία με συνολικά 76.172 συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο κίνδυνο από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.

Αντιστοίχως μελέτη σε 25.698 άτομα που διήρκησε 21 χρόνια δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγουν και πολλές άλλες έρευνες: -Mortality pattern of German vegetarians after 11 years of follow-up -Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study -Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population -Health Implications of a Vegetarian Diet -Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review -Vegetarian Dietary Patterns Are Associated With a Lower Risk of Metabolic Syndrome -Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes -Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management -The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection

Αν ένας σκύλος μπορεί να ζήσει μέχρι τα 189, μήπως μπορείς και συ; Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/zoiko-vasileio/item/225-vegan-dog
Έρευνα που διήρκησε 12 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 60.000 Βρετανούς, οι μισοί από τους οποίους ήταν χορτοφάγοι, δείχνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο απ’ ό,τι οι κρεατοφάγοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Ναόμι Άλεν, μία επιδημιολόγο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μαζί με συνεργάτες της από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, και δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου στο British Journal of Cancer. Η Άλεν δήλωσε στον Τύπο: «Αυτή είναι ισχυρή ένδειξη για το ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.»

Για την έρευνα η Άλεν και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από το βρετανικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC), η οποία παρακολουθεί μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Σε μία συμπληρωματική μελέτη 12.2 ετών, μελέτησαν 61.566 Βρετανούς και Βρετανές από τους οποίους οι 32.403 ήταν κρεατοφάγοι , οι 8.562 έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας («ιχθυοφάγοι»), και οι 20.601 ήταν χορτοφάγοι (δεν έτρωγαν ούτε ψάρι ούτε κρέας). Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης υπήρξαν 3.350 περιστατικά από 20 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, από τους οποίους οι 2.204 διεγνώσθησαν στους κρεατοφάγους, οι 317 στους ιχθυοφάγους και οι 829 στους χορτοφάγους. Με τη χρήση στατιστικών εργαλείων υπολόγισαν τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των τριών ομάδων, με βάση την ηλικία και μία σειρά από άλλους πιθανούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), την άσκηση/σωματική δραστηριότητα, και στην περίπτωση των γυναικών αν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές οι χορτοφάγοι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο απ’ ότι οι κρεατοφάγοι, ενώ οι ιχθυοφάγοι είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες (ωστόσο οι ιχθυοφάγοι αποτελούσαν μικρότερο δείγμα και ενδεχομένως λιγότερο αξιόπιστο).
Συνεπώς, ενώ από τον γενικό πληθυσμό περίπου το 33% θα αποκτήσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, για τα άτομα που δεν τρώνε κρέας οι πιθανότητες είναι 29%. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι μία αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε δύο εκατομμύρια Βρετανούς. Μάλιστα, για μερικούς τύπους καρκίνων όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μικρότερος, με τους χορτοφάγους να έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με έναν από αυτούς τους καρκίνους απ’ ότι οι κρεατοφάγοι, όμως για άλλους τύπους καρκίνων όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του εντέρου, ο κίνδυνος ήταν σχεδόν ίδιος και για τους χορτοφάγους και για τους κρεατοφάγους. Ένα από τα σημεία που ξεχώρισαν ήταν το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του αίματος και της λέμφου. Όταν συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία, οι χορτοφάγοι είχαν σχεδόν 50% μικρότερο κίνδυνο απ’ ότι οι κρεατοφάγοι. Και ιδιαιτέρως στο πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο του μυελού των οστών, οι χορτοφάγοι είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Σε αυτά τα είδη καρκίνων ο κίνδυνος για τους ιχθυοφάγους ήταν σχεδόν ίδιος με τους κρεατοφάγους.
Διερωτώμενοι γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ίσως να υπάρχει κάτι στο κρέας, ενδεχομένως ιοί ή χημικές ενώσεις που προκαλούν μεταλλάξεις. Εναλλακτικά το φαινόμενο θα μπορούσε να αποδοθεί στις ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες της φυτικής διατροφής. Ένας τομέας στον οποίο οι χορτοφάγοι και οι ιχθυοφάγοι είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ήταν στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου ο κίνδυνος γι’ αυτές τις ομάδες ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν τυχαίο λόγω του μικρού αριθμού ατόμων που συμμετείχαν. Ενδέχεται όμως να είναι κάτι σχετικά με τη διατροφή που επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να αντιστέκεται σε ιούς που προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές λένε ότι επίσης ανακάλυψαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων ως προς την προδιάθεση για καρκίνο του αίματος και της λέμφου, με τους χορτοφάγους να έχουν μόλις τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν αυτούς τους τύπους της νόσου.

Η Σάρα Χιόμ διευθύντρια πληροφοριών υγείας στο Ίδρυμα Έρευνας για τον καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία, μία φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε στον Τύπο: «Αυτά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι αυτά που τρώμε επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου». Δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και βιομηχανοποιημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, αλλά πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας: «Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι σύνθετη και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να δούμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή και ποιοι διατροφικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί», τόνισε η Χιόμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τέλεγκραφ.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι λόγω του μικρού αριθμού χορτοφάγων που ανέπτυξαν καρκίνο σ’ αυτήν την έρευνα ίσως θα ήταν συνετό να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες τη συμβουλή του Ιδρύματος Έρευνας για τον καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία, περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος. Η Δρ. Παναγιώτα Μήτρου, του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο ανέφερε στο BBC: «Το ενδεχόμενο οι χορτοφάγοι να έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνους του αίματος είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον». Επίσης ανέφερε ότι τα ευρήματα θα έπρεπε να επεξεργάζονται με προσοχή, διότι δε γνωρίζουμε αρκετά για τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν τη διατροφή με αυτούς τους τύπους καρκίνων. Εθελοντική απόδοση: Αθηνά Γαζινα Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/227-vegan-diet-uk Cancer incidence in British vegetarians Αρχική πηγή: http://www.medicalnewstoday.com/articles/155965.php
Στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη γάλακτος σχετίζεται με τη θνησιμότητα και τα κατάγματα σε γυναίκες και άντρες κατέληξε μεγάλη σουηδική έρευνα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 61.433 γυναικών (ηλικίας 39-74 ετών κατά την έναρξη της παρακολούθησης το 1987-1990) και 45.339 ανδρών (ηλικίας 45-79 το 1997 που ξεκίνησε η μελέτη της εν λόγω ομάδας) στα οποία δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μοντέλα επιβίωσης πολλαπλών μεταβλητών για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και θνησιμότητας ή κατάγματος. Στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η η ημερήσια κατανάλωση γάλακτος ξεπερνούσε τα τρία ποτήρια, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξανόταν κατά 90%! Η αύξηση για τον κίνδυνο τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου έφτανε το 60% και για οποιοδήποτε άλλο τύπο κατάγματος το 15%, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Και για τους άνδρες όμως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος από την κατανάλωση γάλακτος αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης των 20,1 ετών, 15.541 γυναίκες πέθαναν και 17.252 έπαθαν κάποιο κάταγμα. Τα 4.259 από αυτά ήταν κατάγματα ισχίου. Στους άνδρες, με μέση παρακολούθηση 11,2 χρόνια, 10.112 άντρες έχασαν τη ζωή τους και 5.066 έπαθαν κάποιο κάταγμα, με 1.166 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου. Ένα πιθανό αίτιο για την αυξημένη θνησιμότητα και τα προβλήματα υγείας είναι κατά τους ερευνητές τα υψηλά επίπεδα D-γαλακτόζης η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης κατά την πέψη. Η  D-γαλακτόζη έχει συνδεθεί με αύξηση του οξειδωτικού στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.  Συνεπώς το γεγονός ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν ωφελεί αλλά βλάπτει τελικά τον οργανισμό μας, δεν φαίνεται κάτι περίεργο. Απόδοση: Πέτρος Ξαρχάκος Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/epistimi-anthropos/item/234-gala-katagmata Αρχική πηγή: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ (AND) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συμφωνούν στο ότι: τα καλά σχεδιασμένα χορτοφαγικά και vegan πρότυπα διατροφής είναι υγιεινά για βρέφη και νήπια. [caption id="attachment_1864" align="aligncenter" width="938"] Δείγμα γεύματος[/caption] Χρόνος και προσοχή απαιτείται για να βοηθηθούν τα μικρά παιδιά, χορτοφάγα ή μη, ώστε να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την φυσιολογική τους ανάπτυξη. Για τους πρώτους έξι μήνες, όλα τα μωρά είναι καλύτερα με το μητρικό γάλα. Χρησιμοποιήστε φόρμουλα γάλακτος εμπλουτισμένη με σίδηρο (φόρμουλα σόγιας για vegans) αν μειωθεί ή σταματήσει ο θηλασμός. Το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού και οι σπιτικές συνταγές για γάλα δεν είναι κατάλληλα για μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους επειδή έχουν λάθος αναλογία πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Επίσης τους λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των βρεφών. Στερεά τρόφιμα μπορεί να εισαχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και για τα μη χορτοφάγα βρέφη. Αντικαταστήστε το κρέας με λιωμένο ή πολτοποιημένο τόφου ή φασόλια/σόγια ή από γαλακτοκομικά γιαούρτι και τυρί. (δείτε το άρθρο Εισάγοντας Στερεά Τρόφιμα ) Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι μια τόσο πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών οι vegan μητέρες μπορεί να θέλουν να θηλάζουν για περισσότερο από ένα έτος. Απογαλακτίστε τα vegan βρέφη με γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Β12 και D. Eναλλακτικές πηγές γάλακτος, όπως σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, κάνναβης κ.α. δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής ως κύρια πηγή γάλακτος, επειδή είναι χαμηλά τόσο σε πρωτεΐνη όσο και ενέργεια. Θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή Τρέφοντας χορτοφάγα ή vegan παιδιά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη Β12: Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν άφθονη Β12 από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Οι Vegan μητέρες που θηλάζουν αλλά και τα παιδιά τους, χρειάζονται μια καλή πηγή Β12. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα συμπλήρωμα ή ενισχυμένα τρόφιμα όπως τα ροφήματα σόγιας, τα δημητριακά και τα υποκατάστατα κρέατος. Βιταμίνη D: Η AAP συνιστά όλα τα βρέφη που θηλάζουν να λαμβάνουν 400 IU ημερησίως συμπλήρωμα βιταμίνης D ξεκινώντας λίγο μετά τη γέννηση τους. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου το παιδί σας να καταναλώνει την ίδια ποσότητα βιταμίνης D από ενισχυμένο γάλα: δηλαδή τουλάχιστον ένα λίτρο ημερησίως γάλα αγελάδας ή γάλα σόγιας. Ασβέστιο: Τα μωρά που γαλουχούνται από στήθος ή φόρμουλες, καθώς και τα μικρά παιδιά που καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συνήθως παίρνουν άφθονο επιπρόσθετο ασβεστίο από τις τροφές τους και επιπρόσθετα από γιαούρι και τυρί. Για vegan νήπια τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, ροφήματα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα. Δείτε ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο για συμβουλές. Σίδηρος: Η περιεκτικότητα σε σίδηρο του μητρικού γάλακτος είναι χαμηλη, ακόμη και αν οι μητέρες έχουν καλή διατροφή. Τα μωρά γεννιούνται με αρκετό σίδηρο για 4 έως 6 μήνες. Μετά από αυτή την ηλικία τα χορτοφάγα και vegan βρέφη χρειάζονται μια εξωτερική πηγή. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ενισχυμένα δημητριακά ή συμπληρώματα σιδήρου. Πρωτεΐνη: Τα μωρά χρειάζονται αρκετή πρωτεΐνη για την ταχεία ανάπτυξη τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με μητρικό γάλα ή φόρμουλα μέχρι περίπου τους 8 μήνες. Μετά από αυτό, προσθέστε φυτικές πρωτεϊνες από φασόλια με δημητριακά και εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας. Λακτο/ωο-φυτοφάγα νήπια μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη από το γιαούρτι και τα αυγά. Φυτικές ίνες: Οι υπερβολικές φυτικές ίνες μπορεί να χορταίνουν τα νήπια γρήγορα. Δώστε τους συχνά γεύματα και σνακ. Χρησιμοποιήστε κάποια επεξεργασμένα δημητριακά, όπως εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμιά, ζυμαρικά και τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε φυτικά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του βούτυρου από ηλιέλαιο και του αβοκάντο ώστε να βοηθήσουν τα χορτοφάγα παιδιά να καλύψουν τις ενεργειακές και θρεπτικές τους ανάγκες. Πηγή: http://www.eatright.org/resource/food/nutrition/vegetarian-and-special-diets/feeding-vegetarian-and-vegan-infants-and-toddlers Σημείωση 1: Το παρόν άρθρο αποτελεί ακριβή μετάφραση από την σελίδα του συλλόγου διατροφολόγων AND, ΗΠΑ [ link ] Σημείωση 2: Περισσότερα στοιχεία για φυτοφαγική/βίγκαν εγκυμοσύνη δίνει η AAP στο βιβλίο της: "AAP Pediatric Nutrition Handbook". Σημείωση 3: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας και τον παιδίατρο σας πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη σας.
Αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους και πολλοί vegetarians, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη για τον οργανισμό και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι το ασβέστιο του γάλακτος ενισχύει τον σκελετό μας.
Σύμφωνα με την νέα θέση του Συλλόγου Διατροφολόγων της Αμερικής (AND), της μεγαλύτερης οργάνωσης επαγγελματιών διατροφής του κόσμου, οι χορτοφαγικές και οι vegan δίαιτες είναι υγιεινές, μπορεί να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν χρόνιες ασθένειες και είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Με την νέα δημοσίευση τους, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016, οι ερευνητές ενημέρωσαν την θέση που είχαν από το 2009[3] σχετικά με τις χορτοφαγικές και vegan διατροφές και αναφέρουν πλέον όχι μόνο ότι είναι κατάλληλες αλλά και ότι βοηθούν την υγεία και το περιβάλλον. Το νέο έγγραφο του AND στην περίληψη του αναφέρει τα εξής[1]: "Η θέση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας είναι ότι κατάλληλα σχεδιασμένες διατροφές για χορτοφάγους και vegan, είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία, πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Αυτές οι δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικία, της εφηβείας, της προχωρημένης ηλικίας, καθώς και για αθλητές. Δίαιτες φυτικής βάσης είναι περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον από δίαιτες που είναι πλούσιες σε ζωικά προϊόντα επειδή χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους και συνδέονται με πολύ μικρότερη περιβαλλοντική ζημία. Οι χορτοφάγοι και οι vegans διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας όπως για ισχαιμική καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, ορισμένους τύπου καρκίνου και παχυσαρκία. Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, προϊόντων σόγιας, ξηρών καρπών και σπόρων (πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά) είναι χαρακτηριστικά των χορτοφαγικών και vegan διατροφών που παράγουν χαμηλότερα επίπεδα συνολικής και LDL χοληστερόλης και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση των χρόνιων ασθενειών. Οι βίγκανς χρειάζονται αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β-12, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα." Από το παραπάνω κείμενο διαπιστώνουμε ότι οι φυτοφαγικές διατροφές εφόσον δoθεί η κατάλληλη προσοχή μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για εμάς και το περιβάλλον. Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ADA στο http://bit.ly/2fROxBN Περισσότερα για την φυτοφαγική διατροφή στο: http://www.health-cook.com/p/17 Πηγές: 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704 2. http://bit.ly/2fKSxAL 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864