Το να βγάλεις το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη καθημερινή σου διατροφή μπορεί να μη μοιάζει και η καλύτερη επιλογή για να αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις. Συχνά όμως η vegan διατροφή μπορεί να σου εξασφαλίσει κορυφαίες επιδόσεις.
Η βασισμένη στη χορτοφαγία διατροφή που ακολουθούν γνωστά πρόσωπα στον χώρο του αθλητισμού, όπως οι δίδυμοι Happy Pear, ο υπέρ-μαραθωνοδρόμος Scott Jurek και η άσος του τένις Venus Williams, γίνεται όλο ένα και πιο δημοφιλής.
Ένας μεγάλος αριθμός ασκούμενων και επαγγελματιών αθλητών σε γκάμα αθλημάτων επωφελούνται από μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Ο David Cleary (27 ετών), παίχτης του ράγκμπι και αθλητής άρσης βαρών από τη Τάλλαμορ (Ιρλανδία), ξεκίνησε μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα τον Ιανουάριο του 2017 μετά από μια σταδιακή μετάβαση μιας διατροφής χωρίς γαλακτοκομικά.
“
Εφάρμοζα καθαρά vegan ημέρες στη διατροφή μου κάθε τόσο και αυτό γινόταν συχνότερα τα τελευταία δύο χρόνια. Στην αρχή απλά δεν ένιωθα υγιής καταναλώνοντας γαλακτοκομικά. Ένιωσα καλύτερα χωρίς αυτά” εξηγεί.
“
Ήταν μια αργή μετάβαση, όμως κάθε δύο μήνες μείωνα τα γαλακτοκομικά ακόμα περισσότερο.
Για λόγους υγείας στην αρχή. Το να γίνω vegan τότε ήταν περισσότερο από περιέργεια, για να δω αν θα επηρέαζε την απόδοση μου και αν υπήρχαν αρνητικές συνέπειες ή και θετικές”.
Ο Cleary διαπίστωσε ότι, αν και η απόδοση του μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ως vegan, τα οφέλη της νέας του δίαιτας ήταν πλέον εμφανή: “
Αν μη τι άλλο νιώθω καλύτερα, ανακάμπτω πιο γρήγορα μετά από έναν αγώνα ράγκμπι ή μια προπόνηση άρσης βαρών. Ο χρόνος αποκατάστασης μου έχει βελτιωθεί τόσο που δεν το πίστευα” δηλώνει.
“
Νομίζω πως πολλοί άνθρωπο μπορεί να αποθαρρυνθούν από τις πρώτες εβδομάδες, όμως όταν το ξεπεράσετε, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα από ποτέ. Το κλειδί είναι να περάσουν οι πρώτες εβδομάδες”.
Ο Jack English (25 ετών) αθλητής parkour και street performer με τους Dublin Bboys, επίσης δηλώνει ότι από τις πρώτες ημέρες αισθάνθηκε μείωση της απόδοσης του όταν έγινε vegan τριάμισι χρόνια πριν.
“
Ενώ μπορούσα να κάνω τα πάντα όσο ήμουν στο μεταβατικό στάδιο, η διαδικασία ήταν πραγματικά δύσκολη. Νομίζω πως επηρέασε λίγο την απόδοση μου στην αρχή”, σχολιάζει.
“Τελικά έφτασα σε ένα καλό επίπεδο και στη συνέχεια άρχισα να βελτιώνομαι από εκείνο το σημείο και μετά. Μόλις επέστρεψα στο αρχικό μου επίπεδο απόδοσης, μπορούσα να συνεχίζω να πιέζω τον εαυτό μου καθημερινά.
“
Ήταν πιο εύκολο να προπονούμαι πολλές μέρες συνεχόμενα επειδή έτρωγα πραγματικά υγιεινά και πολλές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Όταν τρως χορτοφαγικά και όχι νεκρά ζώα και τα παράγωγά τους η διαφορά είναι μεγάλη. Έχω περισσότερη ενέργεια και νιώθω ελαφρύτερος γιατί δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχώ για το πώς χωνεύω το φαγητό μου”.
O English λέει πως η αύξηση των επιδόσεων του ήταν ένα bonus, καθώς υιοθέτησε αυτή τη δίαιτα για να σταματήσει να υποστηρίζει τη βιομηχανία ζωικών τροφίμων.
“
Είδα στο Υoutube ένα βίντεο του Gary Yourofsky από μια διάσημη ομιλία, που με έβαλε σε σκέψεις και αποφάσισα να κάνω μια έρευνα στο διαδίκτυο. Ανακάλυψα πολλά που δεν ήξερα για τη βιομηχανία των ζώων και πως αυτή η διατροφή επηρεάζει την υγεία. Στη πραγματικότητα με μια vegan διατροφή έχεις πολλές επιλογές.
Ανακάλυψα πολλά εναλλακτικά γεύματα και βελτιώθηκα στη μαγειρική επίσης. Είναι το σωστό μονοπάτι για να ακολουθήσει κάποιος. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις το πόσο υποφέρουν τα ζώα για τη δική σου ευχαρίστηση’’.
Σωματικά και Ψυχικά
Η Anita Cody-Kenny (32 ετών) που προπονείται μέχρι και έξι φορές την εβδομάδα, τρέξιμο ή γυμναστήριο, έχει διαπιστώσει ότι έχει επωφεληθεί σωματικά και διανοητικά από τη φυτική της διατροφή, καθώς έγινε χορτοφάγος των Ιανουάριο του 2017.
“Έβγαινα με έναν vegan τότε και μου πρότεινε να το δοκιμάσω μόνο για να δούμε αν θα αισθανόμουν καλύτερα. Ήμουν περίεργη γιατί στο παρελθόν είχα μιλήσει και με άλλους vegan και μου είχαν πει ότι αισθάνονταν το ίδιο καταπληκτικά. Έχοντας κόψει το κρέας από τον Ιούλιο ήμουν κάπως σκεπτική για το αν θα ένιωθα καλύτερα’’ εξηγεί.
“Έτσι το δοκίμασα μέχρι τον Ιανουάριο και όντως ένιωθα πολύ καλύτερα τότε. Επειδή τα έβρισκα λίγο δύσκολα, αποφάσισα να εντάξω τα γαλακτοκομικά ξανά στη διατροφή μου. Τότε όμως ένιωθα ότι κάνω κάτι λάθος και ως εκ τούτου αποφάσισα να απορρίψω αυτή την επιλογή.
Έχω αισθητά περισσότερη ενέργεια και όχι μόνο αυτό, έχω περισσότερη διαύγεια στη σκέψη μου. Νιώθω πιο υγιής. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά αισθάνομαι "καθαρή". Είναι παράξενο, όμως το σώμα και το μυαλό μου είναι πιο καθαρά. Όταν από κρεατοφάγος έγινα vegan, η αλλαγή που έκανε τη διαφορά ήταν ενέργεια.
Αισθανόμουν καλά και πριν, όμως με τη vegan διατροφή αισθανόμουν ακόμα καλύτερα. Αυτό ήταν αναπάντεχα αισθητό μετά από μερικές εβδομάδες. Νομίζω ότι το σώμα μας συνηθίζει το ¨καθαρό¨ φαγητό και έτσι άμα φάω κατά λάθος κάτι με γάλα, θα το καταλάβω αμέσως στο στομάχι μου’’.
Η Cody-Kenny, δασκάλα Αγγλικών στο κολέγιο του St.Peter’s στο Dunboyne, λέει ότι η αλλαγή την ενθάρρυνε να βελτιώσει τη μαγειρική της.
“
Δεν ήμουν ποτέ καλή στο μαγείρεμα και πραγματικά βαριόμουνα τη διαδικασία. Γυρνούσα σπίτι από το σχολείο, πήγαινα γυμναστήριο και μέχρι τη στιγμή που επέστρεφα σπίτι για να φάω ένα βραστό αυγό ή ένα μπολ με δημητριακά ή λίγο φυστικοβούτυρο με κράκερ. Είχα λιμοκτονήσει’’ θυμάται.
Junk Food
“
Δύο καλά πράγματα με το vegan πρόχειρο φαγητό είναι ότι στην ουσία δεν τρως πρόχειρα και δεν είναι τόσο κακό. Επίσης σε αναγκάζει να μάθεις να μαγειρεύεις, γιατί αν δεν το κάνεις απλά δεν μπορείς να φας κάτι άλλο τις βραδινές ώρες, αλλιώς θα πεινάσεις.
Δοκίμασα διαφορετικές συνταγές και επικεντρώθηκα στο να παίρνω όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζομαι. Δίνω μεγάλη προσοχή στο τι βάζω στο φαγητό μου και στο να καλύπτω καθημερινά τη λήψη σωστών πρωτεϊνών.
Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να μη πάρεις αρκετή πρωτεΐνη όταν καταναλώνεις τόση ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Απλά φροντίζω να λαμβάνω θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, Β12 και άλλα’’.
Ο Cleary λέει πως παρά την αρχική προσαρμογή της vegan διατροφής, το να βρίσκεις μη γαλακτοκομικά ροφήματα και υποκατάστατα του αβγού σαν σνακ, είναι πολύ εύκολο και το συνηθίζεις.
“
Όλοι πιστεύουν πως είναι πραγματικά δύσκολο και ακραίο. Όμως αν αρχίσεις και μαγειρεύεις μόνος σου τα γεύματα σου είναι πολύ πιο εύκολο. Απλά πρέπει να οργανωθείτε έτσι ώστε να έχετε έτοιμα μεσημεριανό και δείπνο, αν χρειαστεί.
Τρώω πολλά σνακ, γι’ αυτό βεβαιώνω ότι έχω πολλά μαζί μου. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο και αμήχανο αν τρώτε έξω ή πηγαίνετε κάπου για δείπνο. Αυτό συνηθίζεται όμως’’.
Ο Cleary δημιούργησε το
Plantsforreps.com για να βοηθήσει όποιον θέλει συνταγές, ιδέες και συμβουλές. Λέει ότι αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τρώμε έξω, δε διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.
“
Δεν είναι πολύ δύσκολο να το ακολουθήσεις όταν μένεις σε πόλη. Όμως εκεί που μένω, στο Offaly, δεν υπάρχον πολλές επιλογές. Πολλά μαγαζιά θα έχουν μία χορτοφαγική επιλογή, πέρα από αυτό όμως είναι περιορισμένα τα πράγματα.
Βγαίνω σπάνια, εκτός αν πηγαίνω σε ένα vegan εστιατόριο ή αν βρίσκομαι στο Λονδίνο ή στο Δουβλίνο. Στο φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο η πρωτεΐνη και αυτό είναι κάτι που ψάχνω πολύ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και βλέπω πως επανέρχομαι γρηγορότερα με αυτό.
Προσπαθώ να βρω φαγητά που είναι εύκολο να ετοιμαστούν, υψηλά σε πρωτεΐνες αλλά και γευστικά. Μπορεί να είναι μια πρόκληση αλλά πρόκειται για ευχάριστη πρόκληση! Πρέπει να είσαι λίγο δημιουργικός με το μαγείρεμα σου’’.
Vegan friendly συμπληρώματα
Ο David Cleary, που επίσης έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα
Greengains.ie, μέσα από την οποία προμηθεύει συμπληρώματα για vegans, λέει ότι χρειάζεται να τρώει λιγότερο από πριν και ότι έχει περισσότερα διατροφικά οφέλη.
“
Πάντα έτρωγα αρκετά και πιθανόν περισσότερους υδατάνθρακες από ότι χρειάζεται, αυτό με βοηθά και στη προπόνηση μου επίσης. Θεωρώ ότι χωνεύω καλύτερα το φαγητό μου σαν vegan.
Έτρωγα πολλά κρέατα, ειδικά μεγαλώνοντας δίπλα σε φάρμα. Τώρα κερδίζω περισσότερα από τη διατροφή μου. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τρώω τόσο όσο θα έτρωγα πριν’’.
Προσθέτει ότι οι συμπαίκτες του στη Ralway Union RFC είναι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη διατροφή του μετά από τον αρχικό σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες.
“
Όταν συζητούσαμε το θέμα, γέλαγαν και το αμφισβητούσαν. Ο κοκκαλιάρης, αδύνατος χίπης είναι αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μετά από μερικούς μήνες παιχνιδιού όμως, άρχισαν να με ρωτάνε για τις συνταγές ή για πράγματα που ανέβαζα στο Instagram ή στο blog μου’’ σχολιάζει.
“
Άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι δύσκολο να πλησιάσεις τους παίχτες του ράγκμπι αν προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά νομίζω ότι σίγουρα μπήκαν σε σκέψεις μετά από μερικές εβδομάδες.
Όσο για την οικογένεια, έμειναν έκπληκτοι κι αυτοί, αλλά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν ημέρες με vegan γεύματα κάθε τόσο. Ακόμη και ο πατέρας μου άρχισε να ψήνει ψωμί χωρίς γαλακτοκομικά’’.
Ο English, που κάνει περισσότερα από δέκα χρόνια parkour, λέει ότι οι συναθλητές του γίνονται ολοένα και περισσότερο ευσυνείδητοι με την υγεία τους τα τελευταία χρόνια.
Διαβεβαιώνει ότι δεν κοστίζει μια περιουσία να ακολουθήσει κάποιος μια vegan διατροφή:
“
Εξαρτάται πραγματικά από το τι αγοράζεις και από πού. Αν γυρίσετε στα βασικά, όπως ρύζι και φασόλια τότε είναι το φθηνότερο φαγητό που υπάρχει. Υπάρχουν τρόποι να το κάνετε πραγματικά φθηνό. Ενώ αν θέλετε να ανεβάσετε τον μέσο όρο μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο, λεμόνι ή σκόρδο. Οι φακές, φασόλια και κους κους είναι υπέροχα.
Είμαι μεγάλος λάτρης του κους κους διότι χρειάζεται μόνο πέντε λεπτά για να ετοιμαστεί και μπορείτε να αναμίξετε με φασόλια, δεδομένου ότι και αυτά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, για ένα γρήγορο γεύμα. Είναι κάτι που φτιάχνω συχνά μετά τη προπόνηση’’.
Η Cody-Kenny λέει ότι αν και της λείπουν τα γλυκά όταν συναντά φίλους για καφέ, είναι εύκολο να βρει υποκατάστατα που να καλύπτουν τις επιθυμίες της.
“Πρέπει να ομολογήσω ότι μου λείπει το κέικ και τα γλυκά και διάφορα άλλα. Περισσότερο λαχταρώ μια σοκολάτα ή ένα κέικ. Μου λείπουν τα αβγά επειδή είναι πραγματικά βολικό να φτιάξεις γεύματα με αυτά’’.
Μπορείτε όμως να τα αντικαταστήσετε όλα πολύ εύκολα. Προσθέστε λίγο μαύρη σοκολάτα. Βρείτε ωραία επιδόρπια όπως γιαούρτι από σόγια με γεύση βανίλια και άλλα τέτοια’’.
Μετάφραση :
Μιχάλης Γιαχαλής
Πηγή: https://www.irishtimes.com/life-and-style/health-family/fitness/can-you-be-an-athlete-and-a-vegan-we-find-out-1.3129847

Όπως επιβεβαιώνει και νέα έρευνα, η χορτοφαγική διατροφή προστατεύει από εγκεφαλικά αλλά και καρδιοπάθειες. Σε σύγκριση δηλαδή με όσους τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους τρώνε κατά προτίμηση τροφές ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Πρόκειται για μελέτη που έγινε σε 451.250 άτομα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και είχε ως με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου. Μάλιστα σε αυτήν συμμετείχε και η Ελληνίδα Ιωάννα Τζουλάκη, λέκτορας στην Επιδημιολογία και Βιοστατιστική στην Ιατρική Σχολή του Imperial College.
Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από 35 έως 70 ετών, χωρίς κάποια χρόνια πάθηση και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 έτη. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν το ίδιο με εκείνο πολλών άλλων μελετών: Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή αποτελούνταν τουλάχιστον 70% από φυτικά προϊόντα κινδύνευαν, κατά μέσο όρο, 20% λιγότερο από θάνατο οφειλόμενο σε καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερα ζωικά τρόφιμα, σε σχέση δηλαδή με εκείνους που η διατροφή τους περιλάμβανε φυτικές τροφές σε ποσοστό λιγότερο από 45%.
Όπως ήδη επισημάνθηκε, δεν πρόκειται για κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και αρκετές άλλες μελέτες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι vegans και vegetarians όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά επιπλέον αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και γενικώς τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/202-vegan-diet

Υπεύθυνο είναι το σάκχαρο Neu5Gc που εντοπίζεται στο χοιρινό, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο,
όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο. Ο λόγος είναι το σάκχαρο Neu5Gc και ο τρόπος απορρόφησής του από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος προέρχεται από καρκινογόνες χημικές ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο στη σχάρα.
Αντ' αυτού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν κόκκινο κρέας, το σάκχαρο Neu5Gc που αυτό περιέχει απορροφάται πλήρως από τους ιστούς τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τότε στην εν λόγω ουσία, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα, ορισμένα τυριά και το χαβιάρι, το οποίο αποτελείται από αυγά ψαριού (τα ψάρια μπορούν να παράγουν Neu5Gc, αλλά το αποθηκεύουν στα αυγά τους και όχι στη σάρκα τους).
Ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ. Ajit Varki, σχολίασε ότι φαινόμενο Neu5Gc δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.
"Στην προκειμένη περίπτωση, το ξένο αυτό σάκχαρο λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος. Γίνεται μέρος των κυττάρων του οργανισμού σας", αναφέρει και προσθέτει:
"Όταν κάποιος έχει αλλεργική αντίδραση σε ένα φυστίκι ή κάποια άλλη αλλεργιογόνο ουσία, αντιδρά σε κάτι ξένο. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα στο οποίο προσλαμβάνουμε κάτι που είναι μεν ξένο αλλά έχει ενσωματωθεί πλήρως στον οργανισμό μας παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα το αναγνωρίζει".
Προγενέστερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Varki, το Neu5Gc παίζει το ρόλο της βενζίνης στη φωτιά - ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν φαίνεται να είναι η βασική αιτία της νόσου.
Η ερευνητική ομάδα του Varki τάισε το σάκχαρο Neu5Gc σε δύο ομάδες ποντικών - μία που είχε το σάκχαρο Neu5Gc στον οργανισμό της και μια άλλη που ήταν γενετικά τροποποιημένη ώστε να μην το έχει, μιμούμενη με τον τρόπο αυτό την ανθρώπινη βιολογία.
Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια - αυτά δηλαδή που είχαν βιολογία αντίστοιχη με εκείνη του ανθρώπου σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο Neu5Gc -
παρουσίασαν 5 φορές περισσότερους καρκίνους σε σχέση με την άλλη ομάδα τρωκτικών.
Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/203-vegan-diet

Αν νομίζατε ότι το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Όπως ήδη γνωρίζουμε άλλωστε,
τα ψάρια που τρώμε είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα. Μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο αλλά και άλλες βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο νερό της θάλασσας, καταλήγουν στο πιάτο μας.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν θάλασσες και ωκεανοί είναι το αόρατο πλαστικό. Όπως προκύπτει από νέα μελέτη, τουλάχιστον 269.000 τόνοι πλαστικού μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.
Επιστήμονες από 6 χώρες μελέτησαν στοιχεία δεκάδων ερευνών από το 2007 ως το 2013 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στους ωκεανούς και τις θάλασσες της του πλανήτη επιπλέουν περισσότερα από 5,25 τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού. Μάλιστα η Μεσόγειος δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών στα νερά της Μεσογείου βρίσκονται τουλάχιστον 23.150 τόνοι πλαστικών σωματιδίων.

Και ενώ τα μεγαλύτερα από αυτά τα πλαστικά σώματα θέτουν σε κίνδυνο και σκοτώνουν πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, ακόμη πιο επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια. Αυτά αποτελούν το 92% του συνόλου και δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από έναν κόκκο άμμου. Αυτό σημαίνει ότι καταπίνονται από τα ψάρια και μέσω αυτών, καταλήγουν στον οργανισμό μας.
Marcus Eriksen, Laurent C. M. Lebreton, Henry S. Carson, Martin Thiel, Charles J. Moore, Jose C. Borerro, Francois Galgani, Peter G. Ryan, Julia Reisser. Plastic Pollution in the World's Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111913
Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/206-vegan-diet

Αν και δεν αποτελεί μυστικό με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, στην πραγματικότητα λίγοι το γνωρίζουν. Αναφερόμαστε φυσικά στη συχνή χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην βιομηχανική (και όχι μόνο) κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με την έρευνα
Global trends in antimicrobial use in food animals που δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία κατά το 2010 έφτασε τους 63.151 τόνους! Πρόκειται για ποσότητα διπλάσια από εκείνη που χρησιμοποιείται από όλο τον πληθυσμό της Γης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, οι ποσότητες αυτές συνεχώς αυξάνονται. Υπολογίζεται δηλαδή ότι τα επόμενα χρόνια η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία θα είναι κατά δύο τρίτα μεγαλύτερη.
Πού όμως οφείλεται αυτή η τάση; Για ποιους λόγους οι κτηνοτρόφοι δίνουν στα ζώα που εκτρέφουν τόσο μεγάλες ποσότητες αντιβίωσης; Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν στις φάρμες παραγωγής. Στα “εργοστάσια” αυτά τα ζώα ζουν σε κλουβιά τα οποία δεν τα αφήνουν να μετακινηθούν σχεδόν καθόλου και επιπλέον βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο. Οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για την ανάπτυξη και μετάδοση ασθενειών. Οπότε, αναγκαστικά, οι υπεύθυνοι κάθε φάρμας πρέπει να δίνουν αντιβιωτικά στα ζώα που εκτρέφουν προκειμένου να μην αρρωσταίνουν.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για την κατάχρηση των αντιβιοτικών που παρατηρείται στην κτηνοτροφία. Έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι όσο περισσότερη αντιβίωση δίνεται στα ζώα που προορίζονται για κρεατοπαραγωγή, τόσο περισσότερο βάρος παίρνουν. Πρόκειται δηλαδή για έναν εύκολο τρόπο ο κτηνοτρόφος να αυξήσει τα κέρδη του καθώς τα ζώα που εκτρέφει παχαίνουν πιο γρήγορα.
Όπως καταλαβαίνει κανείς όμως, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Ο βασικότερος είναι ότι οδηγεί στην δημιουργία πολύ ανθεκτικών μικροοργανισμών. Τα περισσότερα από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία κατασκευάζουμε παθογόνα μικρόβια στα οποία δεν έχουμε κάποιο τρόπο να αμυνθούμε, μικρόβια απέναντι στα οποία είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι.
Μάλιστα τα μικρόβια αυτά είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν στον άνθρωπο. Αν ένα εστιατόριο δεν τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, αν ένα κομμάτι κρέας δεν μαγειρευτεί πολύ καλά, όπως το μοσχάρι για παράδειγμα που συχνά σερβίρεται σχεδόν ωμό, είναι εξαιρετικό απλό να μεταπηδήσει ένας μικροοργανισμός στον άνθρωπο.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μόνο για το 2013 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν
23.000 θάνατοι από μικρόβια ανθεκτικά στην αντιβίωση.
Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αντιβιοτικά αυτά, από το κρέας των ζώων, τελικά καταλήγουν στον άνθρωπο. Βέβαια, υποτίθεται ότι οι ποσότητες αντιβιοτικών που τρώει κάποιος καταναλώνοντας κρέας είναι ελάχιστες. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα ζώα πρέπει να σφάζονται αφού περάσει αρκετό διάστημα από την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί πάντα να ελεγχθεί. Οπότε ο καταναλωτής ουσιαστικά επαφίεται στον επαγγελματισμό του κάθε κτηνοτρόφου για το πόση τελικά αντιβίωση βρίσκεται στο πιάτο του.
Ακόμη όμως και αν πράγματι τηρούνται αυτές οι διαδικασίες, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι ότι η αντιβίωση που λαμβάνει ο καταναλωτής θα είναι η μικρότερη δυνατή. Δεδομένου όμως ότι το κρέας αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής μας, αθροιστικά οι ποσότητες που λαμβάνουμε είναι αρκετά μεγάλες.
Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/212-antibiotika-sto-kreas

Όλοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για να επιβιώσουμε. Υπάρχει όμως μία συχνή παρανόηση ότι χρειαζόμαστε όλες μας τις πρωτεΐνες από το κρέας, το γάλα και γενικώς τα ζωικά προϊόντα. Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη άποψη ενώ μάλιστα
οι έρευνες δείχνουν ότι το κρέας ως πηγή πρωτεϊνών μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία μας.
Μια νέα, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Aberdeen της Σκωτίας, αποκαλύπτει ότι
το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να αυξήσει την επικινδυνότητα για παθήσεις του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια άλλη σχετικά πρόσφατη έρευνα, η επιλογή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Βέλγοι ερευνητές, μελέτησαν την διατροφή περισσοτέρων των 3.000 ενήλικων και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως
άντρες και γυναίκες οι οποίοι τρέφονταν με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Οι ενήλικες χρειαζόμαστε περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σώματος ημερησίως και είναι αρκετά εύκολο να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες από τις ακόλουθες φυτικές πηγές:
1) Κινόα: Η κινόα, ένα αρχαίο σιτηρό της Νότιας Αμερικής που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις μέρες μας, έχει την περισσότερη πρωτεΐνη από κάθε σιτηρό, 10 γραμμάρια ανά κούπα. Όχι μόνο είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά μαζί με τη σόγια, η κινόα είναι επίσης μία από τις, μη ζωικές, ολοκληρωμένες πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τα εννέα βασικά αμινοξέα. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περισσότερο καρπός παρά σιτηρό, η κινόα μπορεί ν' αντικαταστήσει το ρύζι ή να αναμειχθεί με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο πρωινό.

2) Edamame (φασόλια σόγιας βρασμένα ή στον ατμό με τη φλούδα τους):Φτάνοντας στα 28 γραμμάρια πρωτεΐνης, μία μόνο κούπα edamame περιέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης όσο και μία μπριζόλα 100 γραμμαρίων. Τα φασόλια σόγιας με τη φλούδα τους, έχουν τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το τόφου και το γάλα σόγιας, οπότε είναι πολύ καλύτερα να ψάξετε για ενδιαφέροντες τρόπους να τα μαγειρέψετε από το να καταφεύγετε σε επεξεργασμένες μορφές σόγιας. Για παράδειγμα, το edamame είναι ένας γιαπωνέζικος μεζές φτιαγμένος με βρασμένα και αλατισμένα φασόλια σόγιας. Μπορούμε όμως να λιώσουμε τα φασόλια και να τα σερβίρουμε σαν φάβα ή σαν χούμους.

3) Άλλα φασόλια και όσπρια: Ενώ τα φασόλια σόγιας είναι τα καλύτερα από άποψη πρωτεΐνης, άλλα φασόλια και όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των άσπρων και μαύρων φασολιών, ρεβίθια, φακές και μπιζέλια δεν είναι και πολύ πίσω. Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη κυμαίνεται στα 14 με 19 γραμμάρια ανά κούπα. Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι τα ξερά φασόλια έχουν περισσότερες πρωτεΐνες από τα κονσερβοποιημένα οπότε για να αποφύγετε και τα συντηρητικά προτιμήστε τα.

4) Πράσινα λαχανικά: Η αλήθεια είναι ότι τα λαχανικά δεν έχουν τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης που έχουν τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής αλέσεως αλλά κι από αυτά μπορούμε να πάρουμε αρκετή πρωτεΐνη. Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κούπα όταν είναι μαγειρεμένα ενώ αλλά λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια περιέχουν 6 γραμμάρια ανά κούπα, μαγειρεμένα κι αυτά. Οι μέτριες αγκινάρες έρχονται στα 4 γραμμάρια. Ένας εύκολος τρόπος να απολαύσουμε τις αγκινάρες μας είναι να τις περάσουμε στον ατμό και να τις βουτήξουμε σε ελαιόλαδο για ένα απογευματινό μεζεδάκι.

5) Μανιτάρια: Προσθέστε μερικά σοταρισμένα μανιτάρια στα πράσινα λαχανικά σας ώστε να αυξήσετε κι άλλο τις πρωτεΐνες. Η αξία μιας κούπας λευκών μανιταριών φτάνει στα 3 γραμμάρια πρόσθετης πρωτεΐνης, ενώ το μανιτάρι shiitake είναι λίγο πιο ελαφρύ. Καλοκαιριάζει τώρα οπότε σκεφτείτε μήπως μπείτε στον κόπο να καλλιεργήσετε τα δικά σας μανιτάρια στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Είναι πιο εύκολο απ' όσο νομίζετε!

6) Φιστίκια: Όλα τα φιστίκια περιέχουν πρωτεΐνες μα τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με το πιο είδος διαλέγουμε. Ευτυχώς τα φιστίκια είναι μια από τις πιο γευστικές τροφές και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φυτικής πρωτεΐνης. Τρώγοντας μια δυο χούφτες δηλαδή μπορούμε να πάρουμε σχεδόν τόση πρωτεΐνη όση από ένα κομμάτι ψάρι.

Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/229-fytikes-prwteines/229-fytikes-prwteines
Αρχική πηγή: http://www.veglov.com/2013/02/6-tasty-vegetarian-sources-of-protein.html