Πολλοί φίλοι μας ρωτάνε γιατί επιτρέπουμε στα διάφορα τρολ να αλωνίζουν στη σελίδα των Greek Vegans. Δεν θα έπρεπε, σχολιάζουν, να τους διαγράφουμε από το πρώτο σχόλιο που κάνουν; Σε τελική ανάλυση αυτή είναι μια βίγκαν σελίδα και δεν χρειάζεται όλους αυτούς τους ανεγκέφαλους.

Το ερώτημα ακούγεται εύλογο. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι που αφήνουμε αυτά τα άτομα στη σελίδα μας.

1) Διαφημιστικοί λόγοι: Όσο πιο πολλά σχόλια έχει μια ανάρτηση τόσο πιο ενδιαφέρουσα την θεωρεί το Facebook. Συνεπώς την δείχνει σε περισσότερο κόσμο. Για το λόγο αυτό ο κανόνας ότι δεν ταΐζουμε τα τρολ, στο Facebook δεν ισχύει. Τα τρολ είναι αυτά που αυξάνουν την οργανική απήχηση των αναρτήσεων μας. Στο βαθμό βέβαια που δεν βρίζουν και δεν κάνουν επιθέσεις σε άλλους σχολιαστές.

Επίσης όταν κάποιος σχολιάζει σε μια ανάρτηση σελίδας, είναι πολύ πιθανό αυτή η ανάρτηση να εμφανιστεί και σε διάφορους φίλους του στο Facebook. Άτομα που δεν είναι μέλη της σελίδας αλλά ο αλγόριθμος του Facebook πιστεύει ότι θα ήθελαν να δουν τη συζήτηση στην οποία συμμετέχει ο φίλος τους.

Φυσικά το να ταϊζεις τα τρολ δεν είναι πάντοτε εύκολο ή απλό. Αν μπορούμε όμως να το κάνουμε, αυτοί οι άνθρωποι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βρούμε ως προς την οργανική απήχηση της σελίδας μας. (Πηγή: 8 εύκολοι τρόποι για να αυξήσεις το organic reach της σελίδας σου)

Με άλλα λόγια τα τρολ είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι που, με κάθε σχόλιο τους, κάνουν δωρεάν διαφήμιση στον βιγκανισμό. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τους τσιγκλάτε και να τους κάνετε να σχολιάζουν όσο περισσότερο μπορείτε.

2) Ανθρωπιστικοί λόγοι: Σκεφτείτε πόσο loser και αφελής πρέπει να είναι κάποιος για να τρολάρει σε μια σελίδα. Πόσο μίζερη νιώθει την ζωή του ώστε το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει είναι να γράφει σαχλαμάρες σε μια σελίδα βιγκανισμού. Σε μια σελίδα που το μόνο που θέλει είναι να μειώσει την κακοποίηση αθώων πλασμάτων. Ε, στο βαθμό που δεν κάνει επιθέσεις σε άλλους σχολιαστές και απλώς αυτογελοιοποιείται, ας τον αφήσουμε να αισθανθεί λίγο σπουδαίος. Όταν είσαι τόσο αποτυχημένος που για να αισθανθείς ότι έκανες κάτι αναγκάζεσαι να τρολάρεις σε μια σελίδα εναντίον της βίας, ε είναι σκληρό να στο στερήσει κάποιος ακόμη και αυτό.

3) Στρατηγικοί λόγοι: Τα τρολ, εκτός του ότι μας κάνουν δωρεάν διαφήμιση, επιπλέον δείχνουν ότι όσοι εναντιώνονται στη βίγκαν διατροφή δεν έχουν επιχειρήματα. Όταν εμείς αναλύουμε με πανεπιστημιακές μελέτες πόσο καλό κάνει στην υγεία, στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο μας η μη βίαιη διατροφή αυτοί απαντούν με ατάκες του τύπου ''θα παραγγείλω σουβλάκια''. Ή το πολύ πολύ να παραθέσουν το πρώτο άρθρο που θα τους βγάλει το Google από κάποια εντελώς άσχετη σελίδα. Επειδή λοιπόν την συζήτηση την παρακολουθούν και πολλοί τρίτοι που δεν σχολιάζουν, το ποιος έχει επιχειρήματα και ποιος όχι γίνεται πολύ εύλογο.

4) Πρακτικοί λόγοι: Σε συνδυασμό με το 3 πιο πάνω, τα τρολ μας δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα μας. Όταν λοιπόν κάποιος θα σχολιάσει ότι τρώει κρέας επειδή έχει κυνόδοντες, ή επειδή έτρωγαν οι άνθρωποι στις σπηλιές ή επειδή αλλιώς δεν θα πάρει πρωτεΐνες, εμείς έχουμε έτοιμη απάντηση την οποία του κάνουμε copy-paste. Φυσικά τον ίδιο δεν πρόκειται να τον πείσουμε. Αλλά δεν είναι και αυτός ο στόχος άλλωστε. Όσοι όμως παρακολουθούν τη συζήτηση μαθαίνουν τι έχει να πει η επιστήμη για τα θέματα αυτά. Οπότε, με τον τρόπο αυτό, βοηθάμε να ενημερωθεί το κοινό.

5) Λόγοι αρχής: Οι Greek Vegans δεν είναι μια κλειστή ομάδα από βίγκαν για βίγκαν. Είναι, αντιθέτως, ένας φορέας ενημέρωσης. Ένας φορέας ενημέρωσης που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Δεν θεωρούμε σωστό όποιον διαφωνεί μαζί μας ή απλώς έχει χαμηλή νοημοσύνη να τον διαγράφουμε και να μην του επιτρέπουμε να μιλήσει.

Όταν ο Σεβάχ και οι σύντροφοι του βρέθηκαν πεινασμένοι σε ένα ερημικό νησί, άρχισαν να ψάχνουν κάτι για να φάνε. Το μόνο που εντόπισαν ήταν κάποιες καρύδες πάνω σε κάτι φοινικιές. Ήταν όμως πολύ ψηλά για να τις φτάσουν.

Παρατήρησαν όμως ότι στα δέντρα αυτά υπήρχαν και κάποιοι αρκετά ευερέθιστοι πίθηκοι. Άρχισαν τότε να τους φωνάζουν και να τους πετάνε πέτρες και χαλίκια. Οι πίθηκοι αμέσως έγιναν πυρ και μανία και ξεκίνησαν να πετάνε στους συντρόφους του Σεβάχ τις καρύδες που υπήρχαν πάνω στα δέντρα.

Έτσι ο Σεβάχ και το πλήρωμα του όχι μόνο εξασφάλισαν το γεύμα τους αλλά και αρκετές προμήθειες για το υπόλοιπο ταξίδι τους.

Τα τρολ για μια βίγκαν σελίδα είναι ό,τι και οι πίθηκοι στην ιστορία με τον Σεβάχ (αν και αδικούμε κάπως τους πιθήκους είναι η αλήθεια). Αντί να εκνευρίζόμαστε μαζί τους, ας τους χρησιμοποιήσουμε για να ενημερώσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους για τον βιγκανισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσα αναφέρονται πιο πάνω δεν ισχύουν όταν ένας σχολιαστής κάνει επιθέσεις και βρίζει άλλους σχολιαστές. Είτε είναι παμφάγος είτε βίγκαν. Δεν επιτρέπουμε τέτοιες συμπεριφορές. Ενίοτε όμως, επειδή τα σχόλια είναι χιλιάδες, κάποια μας διαφεύγουν. Αν εντοπίσετε τέτοια φαινόμενα σας παρακαλούμε να μας στείλετε αμέσως μήνυμα στη σελίδα ώστε να τα διαγράψουμε.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια