Πολλοί πιστεύουν πως ο βιγκανισμός αποτελεί μία μόδα η οποία απλά θα κάνει τον κύκλο της και θα σβήσει. Υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον οποίον τόσοι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους και κόβουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, είναι πως προσπαθούν να α) ενταχθούν σε ένα σύνολο, β) να ξεχωρίσουν και γ) να ακολουθήσουν τη νέα τάση της εποχής, το βιγκανισμό, προκειμένου να είναι… «μοδάτοι».

Σίγουρα, δεν έχουμε τρόπο να αποδείξουμε αυτό που πιστεύουμε, ότι δηλαδή ο βιγκανισμός δεν είναι μία μόδα αλλά κάτι ουσιαστικό με πολύ γερές ρίζες. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους εμείς δε θεωρούμε πώς ο βιγκανισμός είναι μόδα, αλλά είναι μία βαθιά αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου. Αν τα αντεπιχειρήματά μας ακούγονται πειστικά, τότε ενδεχομένως το επιχείρημα «το να είσαι βίγκαν είναι μόδα» πιθανώς να μην ισχύει.

1) Είσαι βίγκαν σημαίνει ότι δε συμμετέχεις στη βία

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται βίγκαν είναι επειδή δε θέλουν να βασανίζονται, να κακοποιούνται και να σφάζονται τα ζώα. Αν πιστεύεις πως το να μη θέλεις να συμμετέχεις στη βία και στην κακοποίηση είναι μόδα και θα περάσει , τότε προφανώς θεωρείς φυσιολογικό το να υπάρχει βία και κακοποίηση.

2) Το να μη στηρίζεις την βία, την εκμετάλλευση και τη σφαγή είναι ηθική και όχι μόδα

Όλοι συμφωνούμε πως η βία είναι κάτι κακό. Όλοι συμφωνούμε πως η ανθρώπινη ηθική ορίζει την αποχή από τη βία. Όλοι συμφωνούμε πως παιδεία, πολιτισμός και ηθική δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με έννοιες όπως: «σφαγή, κακοποίηση, αίμα, πόνος και αφαίρεση ζωής». Εφόσον λοιπόν όλοι συμφωνούμε με τα παραπάνω, πώς τελικά προκύπτει πως η αποχή από αυτά αποτελεί «μόδα» και όχι «ηθική, πολιτισμό, παιδεία και ανθρώπινη, πνευματική εξέλιξη»; Από πότε η εφαρμογή της ανθρώπινης ηθικής αποτελεί μόδα;

3) Θα ήταν μόδα αν δεν είχε βάσεις

Αν η χορτοφαγική διατροφή ήταν αφύσικη για τον άνθρωπο, του έκανε κακό στην υγεία και το κρέας αποτελούσε απαραίτητο κομμάτι της διατροφής του, τότε οι βίγκαν θα υποστήριζαν κάτι το παράλογο, κάτι που δε θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί. Τότε ναι! Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μόδα. Τη στιγμή όμως που όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η χορτοφαγία είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή και τη στιγμή που η βρώση ζωικών είναι τόσο καταστρεπτική για την υγεία, τότε δε μπορούμε να μιλάμε για μόδα, αλλά για… κοινή λογική.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια