Οι βίγκαν συχνά χαρακτηρίζονται ως υποκριτές, εφόσον υποστηρίζουν τη μη κατανάλωση ζωικών, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιούν υπολογιστές ή άλλα προϊόντα που περιέχουν ζωικά παραπροϊόντα

Ο κύριος λόγος ύπαρξης της κτηνοτροφίας (και των εξαθλιωτικών και βάναυσων συνθηκών διαβίωσης και δολοφονίας των ζώων) είναι η κατανάλωση κρέατος. Τα δευτερεύοντα παράγωγα χρησιμοποιούνται όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλα υλικά και μέθοδοι  (ή η δυνατότητα για έρευνες σχετικά με τέτοια), αλλά επειδή είναι εξαιρετικά πιο φθηνά και οι εταιρείες προφανώς κάνουν ό,τι τους δίνει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος (profit margin).

Αφ’ ης στιγμής οι καταναλωτές δεν εναντιώνονται και, άρα, η ζήτηση παραμένει ίδια, δεν έχουν λόγο να αλλάξουν την παραγωγή και τα υλικά τους. Εάν, όμως, αφαιρούσαμε τον κύριο παράγοντα που επιτρέπει το φθηνό κόστος των ζωικών παραγώγων (δηλαδή την κρεατοφαγία), τότε το κόστος των ζωικών παραπροϊόντων θα αυξανόταν εξαιρετικά.

Σε συνδυασμό με την πίεση από τους καταναλωτές για προϊόντα με μη-ζωικά παράγωγα, τότε θα επηρεαζόταν και η ζήτηση (demand), και κατ’ επέκταση, η προμήθεια (supply).

Δεν μιλάμε φυσικά για στιγμιαία αλλαγή, γιατί αυτό προϋποθέτει Έρευνα και Ανάπτυξη από πλευράς εταιρειών για νέα προϊόντα. Αλλά, όπως έχει καταδείξει η ιστορία του καπιταλισμού, εφόσον υπάρχει ζήτηση για κάτι και περιθώριο πλουτισμού, οι παραγωγοί θα βρουν τρόπο να το παραγάγουν ώστε να πουλήσουν.

Εν κατακλείδι, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες και διαδίδοντας το μήνυμα σχετικά με τη ζήτηση για μη-ζωικά προϊόντα σε όλους τους τομείς, βοηθάμε να αλλάξουν οι παράγοντες που καθορίζουν την αγορά. Όσο πιο μαζικά αρχίσει να γίνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απήχηση.  

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια